feki production Svet24.si

Po dolgi in zahrbtni bolezni se je poslovil ...

irena vrčkovnik Dobra karma

Irena Vrčkovnik: selitev in novo življenje?

Screenshot from 2020-01-23 14-02-12 Svet24.si

FOTO: Žalosten konec prekmurskega psa: sredi ...

kornavirus, testiranje, pacient Svet24.si

Sum na koronavirus pri naših sosedih

horoskop Dobra karma

Prvi letošnj Mlaj vsakemu nebesnemu znaku že ...

luka mama Njena.si

Takšna je mama Luke Dončića brez ličil

ura_predin_foto_Simen Njena.si

Zoran Predin sporočil žalostno novico

Slovenija

Pirnat podpira sporazum

Deli na:

Arbitražni sporazum, ki sta ga podpisala slovenski premier in hrvaška premierka, Borut Pahor in Jadranka Kosor, je koristen in ga vsebinsko podpiram, je danes za STA dejal pravni strokovnjak Rajko Pirnat. Izrazil pa je tudi zadovoljstvo, da je prišlo do sporazumnega reševanja problema, ker, kot meni, je najslabše, če problemi ostanejo nerešeni.  

Arbitražni sporazum, ki sta ga podpisala slovenski premier in hrvaška premierka, Borut Pahor in Jadranka Kosor, je koristen in ga vsebinsko podpiram, je danes za STA dejal pravni strokovnjak Rajko Pirnat. Izrazil pa je tudi zadovoljstvo, da je prišlo do sporazumnega reševanja problema, ker, kot meni, je najslabše, če problemi ostanejo nerešeni.

 

"Sem zadovoljen, da je prišlo do nekega sporazumnega reševanja problema, ker seveda tudi sam mislim, da je najslabše, če problemi ostanejo nerešeni," je dejal. Menil je sicer, da je "zelo malo verjetno, da bo pripeljal do teritorialnega stika Slovenije z odprtim morjem". Po njegovem mnenju bo bolj verjetno zagotovil nek režim, "morda celo režim, ki bi bil blizu temu, kar je bilo v sporazumu Drnovšek-Račan". Toda to ni bil teritorialni stik, ampak neka možnost, kako bi en del morja šteli kot da je pod režimom odprtega morja.

O tem, kaj lahko glede arbitražnega sporazuma narediti ustavno sodišče, pa je Pirnat pojasnil, da mora ustavno sodišče zlasti oceniti, ali je arbitražni sporazum skladen z ustavo. To pomeni z vsemi ustavnimi dokumenti, pri čemer je posebno vprašanje temeljna ustavna listina, ki določa meje Republike Slovenije in jih ne določa tako, da so meje tudi meje, ki jih bo določilo arbitražno telo. To je seveda glavno vprašanje, je poudaril.

"Sicer menim, da se da določbe arbitražnega sporazuma razumeti tako, da so v skladu s temeljno ustavno listino, vendar se po potrebnem razmisleku nagibam k predlogu, ki ga je podal kolega Čebulj, da je treba zagotoviti, če že ne, da bi bil sam ratifikacijski zakon sprejet z dvotretjinsko večino, da se zagotovi ustrezna dopolnitev ustavnega zakona za izvedbo temeljne ustavne listin, ki bo omogočil tak arbitražni sporazum," je dodal.

"Bolj kot za referendum sem za dvotretjinsko odločanje v državnem zboru. Naj pač poslanci sprejmejo odgovornost za odločitev, ne pa da odgovornost prelagajo na ljudstvo, ker gre za vprašanje, o katerem bi moralo biti slovensko ljudstvo nekoliko bolj poenoteno, ne pa da je razdeljeno," je pojasnil.

Arbitražni sporazum je sicer za današnjo številko tednika Reporter komentiral tudi nekdanji slovenski veleposlanik v Beogradu Borut Šuklje. Med drugim je dejal, da je arbitražni sporazum za določitev meje s Hrvaško na morju in na kopnem sprejemljiv kompromis, Slovenija pa bo na njegovi podlagi ohranila teritorialni dostop do odprtega morja.

Na vprašanje, ali si Slovenija lahko privošči ponovno blokado, ker ji odločitev arbitrov ne bi bila všeč, je Šuklje menil, da ne. "Ko je naš predsednik vlade skupaj s hrvaško premierko podpisal sporazum, se je v diplomaciji začelo obdobje, v katerem morata obe vladi delati vse, da bo sporazum uspel," je svetovalec za območje jugovzhodne Evrope med drugim dodal za Reporter.

loading...
Loading...