sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Piarovski obisk vlade Mira Cerarja v Pomurju: otvoritve in zgodbe o uspehu

Deli na:
Piarovski obisk vlade Mira Cerarja v Pomurju: otvoritve in zgodbe o uspehu

Foto: Boris Cipot

Ni kaj, snovalci dvodnevne turneje vladnega kabineta Mira Cerarja, so piarovsko dobro osmislili destinacije za srečanja, pogovore, svečane predaje pridobitev, rezanja traku itd. Kar sto različnih dogodkov, in to na področju vseh štirih pomurskih upravnih enot.

Vlada se je po sklepnem dejanju v Radencih, ko so predstavnikom pomurskega gospodarstva sporočili veselo novico, da je razvojni zakon za Pomurje podaljšan še za dve leti, poslovila s tiskovno konferenco njenega predsednika Mira Cerarja. Strnjeni vtisi o pokrajini ob Muri, njegovo prepričanje, da ima ta regija in njeni ljudje dobro perspektivo, da je optimist, v kar so ga prepričali obiski nekaterih gospodarskih in javnih subjektov, ki so prave zgodbe o uspehu.

Danes je bil med drugim s kmetijskim ministrom Dejanom Židanom na obisku v Šunkarni Kodila, ki plete izjemno zgodbo v povezavi s prekmurskimi kmeti in ekosocialnimi kmetijami. Po delovnem kosilu s predsednico Švicarske konfederacije Simonete Sommarugga, se je udeležil slavnostne otvoritve najsodobnejšega logistično pakirnega centra, ki ga je v Lendavi švicarski Novartis. Naložba je veljala 24 milijone evrov, Novartis pa po iz tega centra oskrboval 60 evropskih in svetovnih trgov z zdravili iz Sandozovih tovarn po vsem svetu.

Gre za največjo posamično naložbo Novartisa v Sloveniji. Švica je sicer drugi investitor v Sloveniji. Zato si Cerar skozi dvig gospodarske rasti in konkurenčnosti obeta povečanje števila in obsega domačih in tujih naložb. Zato naj bi po njegovih besedah, tudi v primeru Švice, stremeli k boljšim vsestranskim odnosom na političnem, gospodarskem, kulturnem in znanstvenem področju, čeprav smo lahko z doseženim zadovoljni, a nas to ne sme uspavati.

»Pri tem imata Švica in Slovenija veliko prednost, saj državi povezuje visoka tehnološka razvitost, inovativnost, poslovno okolje, dobre cestne povezave, industrijska tradicija, politična stabilnost in dobro sodelovanje v okviru mednarodnih organizacij,« je še dejal Cerar. Otvoritev Novartisovega logistično pakirnega centra v Lendavi je po Cerarjevih besedah dokaz, da lahko tuja podjetja v Slovenijo prinesejo nova znanja, svež kapital in deje, nove trge, zaposlujejo izobraženo delovno silo itd. Samo v novem obratu v Lendavi bo do konca leta delo dobilo 40 ljudi.

V tako natrpanem urniku se je brez njegove prisotnosti zgodilo odprtje novega urgentnega bloka soboške splošne bolnišnice, ki je veljal dobrih 6 milijonov evrov. Bila pa je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Če potegnemo črto pod dvodnevni obisk vlade Mira Cerarja v Pomurju, je imela od njega več koristi sama vlada, kakor pa pomurska pokrajina. V medijski krajini so se vrstile objave o otvoritvah, prijaznih srečanjih, zgodbah o uspehu, skratka piarovci vladnega kabineta so z vladnim obiskom zadel v polno.

Ampak, jutri je nov dan, Pomurje pa bo z vsemi svojimi problemi živelo naprej, in se z sebi lastno trmo skušalo po slovenski razvojni lestvici. Ne glede na obljube, vlada še tako hitro ne bo izboljšala pogojev za prijaznejše poslovno okolje, ki bi privabilo tuje naložbe, vlada pri financiranju občin še vedno vztraja na »svoji« glavarini in ne pristaja na znesek, ki ga predlagajo lokalne skupnosti.

Kar pa se morebitne velike koalicije SMC in SDS tiče, o tem za enkrat v stranki Mira Cerarja še niso razmišljali.