pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Petrič: Če ne bi bil proti referendumoma o slabi banki in o SDH, bi bila trojka že tu

Deli na:
Petrič: Če ne bi bil proti referendumoma o slabi banki in o SDH, bi bila trojka že tu

Foto: Bobo

Katera koli vlada bi bila, bi leta 2012, ko je ustavno sodišče odločalo o referendumoma o slabi banki in o državnem holdingu, glasoval proti, je za sobotno prilogo Večera dejal predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič. Pri protestih je bila po njegovem navzoča tandenca usmeriti nezadovoljstvo proti vladi, niso pa bili inscenirani samo zaradi nje.

Petrič, ki bo v ponedeljek predsedovanje ustavnega sodišča predal novemu predsedniku Miroslavu Mozetiču, je prepričan, da je ustavno sodišče ravnalo prav, ko leta 2012 ni dovolilo referenduma o zakonu o slabi banki in o zakonu o Slovenskem državnem holdingu.

Če bi referenduma bila in bi se jima pridružil tudi referendum o proračunu, ki se je napovedoval, bi po njegovem mnenju vladi za eno leto popolnoma zvezali roke, pri nas pa bi danes že bila zloglasna trojka.

Pri vstajniških protestih v času prejšnje vlade ga je motilo obešanje lutk na mariborskem mostu in prihajanje na domove mestnih svetnikov. Pri protestih je bila sicer po njegovem navzoča tudi tendenca usmeriti nezadovoljstvo ljudi proti vladi, meni pa tudi, da protesti niso bili inscenirani samo zaradi nje in da je bilo tudi veliko objektivnega naboja splošnega nezadovoljstva.

Zdajšnja vlada ima po njegovem mnenju glede na prejšnjo to veliko prednost, da nima vseh proti sebi, da sindikati ne gredo na nož, civilna družba pa tudi ne. Zato ima po njegovem prepričanju še posebej veliko odgovornost. "Naredi lahko marsikaj nepopularnega, a nujnega. V tem smislu uživa mojo podporo," dodaja.


Od vlade sicer pričakuje tudi strukturne reforme, saj ni prepričan, "da bomo zvozili samo s poviševanjem davkov". Moti ga tudi, da vlada do zdaj z davkom še ni posegla v luksuz.

Petrič je spregovoril tudi o vohunski aferi ameriške agencije za nacionalno varnost. Na vprašanje, ali so se sedaj pokazali prispevki za novo hladno vojno, je odgovoril, da to ni hladna vojna, ocenil pa je, da "gredo nekatere službe nekaterih držav, ZDA so med njimi, daleč v svoji vnemi".

"A bi se ljudje le morali zavedati, da obveščevalne službe vse države imajo in da te službe delajo. Če kdo misli, da ni nikjer in nikoli prisluškovan, zlasti če je na odgovornem položaju, zlasti če gre za izjemno pomembne reči, utegne biti razočaran ..."

Dodal je, da je prisluškovanje še vedno del dejavnosti držav, tudi danes. "Zdaj pa trikrat ponovim: žal, žal, žal. Ampak tako je, to je realnost. Veliki počnejo marsikaj, marsikaj si dovolijo, suverenost držav gor ali dol, nosijo pa tudi veliko odgovornost, veliko večjo za mednarodni mir kot kakšen Kiribati ali Nauru. Države giganti, zlasti ZDA, imajo interese razpredene po vsem svetu in uporabljajo tudi nesimpatične metode. Mnogi se jih poslužujejo. In skrivajo jih ... Upam si trditi, da se bo to dogajalo še naprej."

Wikileaks pa je imel po besedah Petriča mogoče kak negativen učinek, a tudi pozitivne: "Vsaj malo je ljudem pokazal, kaj vse se dogaja. In bil je hkrati opozorilo, da resnica nazadnje pride na dan."