Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Petra Vriska preiskuje policija

Deli na:

Iz ljubljanske policijske uprave so nam potrdili, da teče predkazenski postopek v zvezi z zadnjimi aferami okoli Zadružne zveze Slovenije, ki jo vodi Peter Vrisk. Po pisanju policije naj bi šlo za sum uradnega pregonljivega kaznivega dejanja v zvezi z delom poslovanja te zveze. Dodatnih uradnih informacij s policije nismo prejeli, neuradno pa je bilo o dogajanju v zvezi že veliko napisanega. Teme smo se poglobljeno lotili prav pri Reporterju.

Iz ljubljanske policijske uprave so nam potrdili, da teče predkazenski postopek v zvezi z zadnjimi aferami okoli Zadružne zveze Slovenije, ki jo vodi Peter Vrisk. Po pisanju policije naj bi šlo za sum uradnega pregonljivega kaznivega dejanja v zvezi z delom poslovanja te zveze. Dodatnih uradnih informacij s policije nismo prejeli, neuradno pa je bilo o dogajanju v zvezi že veliko napisanega. Teme smo se poglobljeno lotili prav pri Reporterju.

Predvsem je bila sporna plača, ki so jo v zvezi prejemali prav Vrisk in še dva člana uprave. Leta 2008 je bilo za to postavko vsak mesec izplačanih dobrih 18 tisoč evrov bruto. Ni sicer jasno, koliko je od tega zneska v žep pospravil Vrisk in koliko druga dva »upravljavca«. Zadeva je še bolj nejasna, ker pri zadružni zvezi niso hoteli izdati imen Vriskovih sodelavcev v upravi. Še več, organizacijska sestava zveze kaže, da namesto uprave obstaja »upravni odbor« pod Vriskovim vodstvom. Zaradi tega mnogi sumijo, da je 18 tisoč evrov šlo v celoti v Vriskov mošnjiček.

Druga afera, ki je dvignila kar veliko prahu, pa se nanaša na prevzem Ljubljanskih mlekarn po družbi Mlekodel, ki je v lasti zadrug in je danes 24,95-odstotni delničar. Za nakup preostalih deležev je Vrisk pripravil razdelilnik, po katerem bi morale zadruge zbrati 26,6 milijona evrov, zveza pa naj ne bi prispevala niti evra. Nekatere od zadrug so si za odkup deleža v Ljubljanskih mlekarnah želele pridobiti kredit v Deželni banki, ki je po Zadružni zvezi oziroma njeni Kapitalski zadrugi v njihovi posredni lasti. Kredit so zadruge hotele zavarovati prav s tem lastniškim deležem Kapitalske zadruge v Deželni banki, izkazalo pa naj bi se, da to ni mogoče, ker naj bi bil ta delež brez njihovega vedenja že zastavljen.

Vse te »packarije« so med zadrugami sprožile val nezadovoljstva. Marsikdo je bolj ali manj javno izrekel Vrisku nezaupnico, mi pa smo poiskali še predstavnike tistih zadrug, ki Vrisku kljub aferam niso odvzeli podpore, ali tiste, ki se do predsednikovih afer niso jasno izrekli. Janez Rihtarič iz Zadruge Gornja Radgona nam je potrdil, da Vriska še vedno podpira in da je po njegovem mnenju izmišljenih 90 odstotkov obtožb, za katerimi naj bi bila politika. Podporno izjavo, pa čeprav nekoliko bolj previdno, je izrekel tudi Simon Toplak iz Perutninske zadruge Ptuj: »Predsednika podpiramo, strinjam pa se, da je treba spremeniti zadružni sistem.« Glede previsokih plač za Vriska in člane uprave meni, da nosijo odgovornost organi, ki so to dovolili. K telefonu smo priklicali še Marjana Coljo iz sežanske zadruge Vinakras. Dejal nam je, da spornih zadev vključno z Vriskovimi aferami ne pozna in jih ne more ocenjevati. »Mi zaupamo upravnemu in nadzornemu odboru, ki smo ju sami izvolili. Ta dva organa morata nato poskrbeti, da vse poteka v redu. Stanje po mojem mnenju še ni tako alarmantno, da bi morali ostreje nastopiti. Če pa bo na dan prišlo še kaj hujšega, boste slišali tudi naš glas.«

 Še bolj previden je bil Miro Jenko iz Kmetijske zadruge Cerklje: »Mi moramo delati, ne pa dajati izjav.« Z vprašanji o Vrisku smo očitno nekoliko prestrašili Marjana Janžekoviča iz Kmetijske zadruge Ptuj, ki nam je slušalko odložil, še preden smo povedali, kaj natančno želimo. Na telefonske klice in elektronsko pošto pa se niso odzvali Marjan Roblek (zadruga Sloga Kranj), Milena Vrhovec (Kmetijska zadruga Stična) in Radovan Rajčič (Kmetijska zadruga Agraria Koper).