Revija Reporter
Slovenija

Peterle ob 30-letnici države: Takrat smo se zbirali in drug drugemu pomagali ustanavljati stranke

STA

24. jun. 2021 19:46 Osveženo: 19:49 / 24. 6. 2021

Deli na:

Lojze Peterle

Bobo

Predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle ter predsednik NSi in podpredsednik vlade Matej Tonin sta danes na Brdu pri Kranju priredila sprejem v počastitev 30-letnice slovenske državnosti. Udeležence sta nagovorila na mestu, kjer se je 28. aprila 1991 takratni politični vrh dokončno odločil za samostojno Slovenijo, so sporočili iz NSi.

Peterle je med drugim spomnil na čas, ko so gradili novo državo. Kot je dejal, krščanski demokrati niso prispevali le glasov, ampak tudi ljudi, ki so na vseh nivojih delali za samostojno državo in demokratizacijo Slovenije. Predvsem pa so koncept moči razumeli drugače in so politiko videli predvsem kot sredstvo, s katerim lahko gradijo svobodno in demokratično družbo, so sporočili iz NSi.

Poudaril je, da je želja po osamosvojitvi imela pomembno povezovalno vlogo. "Takrat smo se zbirali in drug drugemu pomagali ustanavljati stranke, da bi pahljača prijela, da bi bila dovolj močna in je tudi bila dovolj močna," je poudaril Peterle. Zahvalil se je vsem, ki so po svojih močeh prispevali, da je projekt osamosvojitve uspel in Sloveniji zaželel vse dobro na njeni nadaljnji poti.

Tonin se je zahvalil vsem, ki da so zložili številne kamenčke v mozaik osamosvojitve in s svojim pogumom prispevali k temu, da je Slovenija danes samostojna in suverena država. Kot je poudaril, nas mora različnost bogatiti in ne sme biti razlog, da smo razdeljeni. "Različnost je nekaj dobrega, saj prispeva k temu, da naše ideje tekmujejo, se izboljšujejo in nadgrajujejo," je dejal.

Izrazil je tudi zadovoljstvo, da ekipa, ki jo je vodil Peterle, ni bila maščevalna in je pokazala, da je nosilka drugačnih vrednot, kot jih je imel prejšnji režim. Izpostavil je, da krščanski demokrati ne gradijo kultov osebnosti, temveč gradijo na vrednotah, ki povezujejo. Hkrati je dejal, da ima mlajša generacija dolžnost, da našo samostojno državo razvija naprej in dela dobro za celotno skupnost.