Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Petan nad Golobiča

Deli na:

Parlamentarna mandatno-volilna komisija državnemu zboru predlaga sestavo dveh novoustanovljenih preiskovalnih komisij. Komisijo, ki bo preiskovala ravnanje ministra za visoko šolstvo Gregorja Golobiča, bo predvidoma vodil Rudolf Petan (SDS), predsednik komisije, ki se bo ukvarjala z gradnjo avtocest, pa bo Rado Likar (SDS).

Parlamentarna mandatno-volilna komisija državnemu zboru predlaga sestavo dveh novoustanovljenih preiskovalnih komisij. Komisijo, ki bo preiskovala ravnanje ministra za visoko šolstvo Gregorja Golobiča, bo predvidoma vodil Rudolf Petan (SDS), predsednik komisije, ki se bo ukvarjala z gradnjo avtocest, pa bo Rado Likar (SDS).

Preiskavo v zvezi z ravnanjem ministra in predsednika Zaresa so zahtevale opozicijske SDS, SNS in SLS, z njo pa naj bi med drugim preiskali sum, da se je Golobič izognil plačevanju davkov v Sloveniji, sum klientelizma in koruptivnega ravnanja Golobiča za pridobitev slabo zavarovanih posojil, ki so bila odobrena s strani NLB, ter sum klientelizma in koruptivnega ravnanja Golobiča za pridobitev znatnih nepovratnih sredstev in poslov za podjetja v skupini Ultra.

Po predlogu mandatno-volilne komisije, ki ga mora potrditi še DZ, bo preiskovalno komisijo vodil Rudolf Petan, njen podpredsednik pa bo Joško Godec (DeSUS). Za člane so poslanske skupine predlagale Bogdana Čepiča (SD), Cveto Zalokar Oražem (Zares), Mirana Györeka (SNS), Jakoba Presečnika (SLS) in Boruta Sajovica (LDS).

Tudi drugo parlamentarno komisijo so zahtevali v opozicijskih poslanskih skupinah. S preiskavo, ki bo zajemala celotno obdobje gradnje avtocest, želijo ugotoviti politično odgovornost nosilcev javnih funkcij, ki so sodelovali v postopkih gradnje avtocest in ostale prometne infrastrukture. Sumijo namreč, da so bili postopki politično dogovorjeni, netransparentni in negospodarni ter da sta bila prisotna korupcija in klientelizem.

Omenjeno komisijo naj bi vodil Rado Likar (SDS), za podpredsednika pa je predlagan Janko Veber (SD). Člani novoimenovane komisije bodo v skladu s predlogom Vili Trofenik (Zares), Franc Jurša (DeSUS), Zmago Jelinčič (SNS), Janez Ribič (SLS) in Anton Anderlič (LDS).

Mandatno-volilna komisija državnemu zboru predlaga tudi novo sestavo nacionalnega sveta za kulturo, saj je dosedanjemu 15. julija potekel mandat. Člani komisije so podprli predlog vlade, po katerem bi predsednik sveta postal režiser Miran Zupanič, člani pa režiserka Meta Hočevar, pisatelj Mitja Čander, umetnostna zgodovinarka Barbara Jaki, likovni umetnik Miran Mohar, sociolog kulture Jože Vogrinc in dramatik Matjaž Zupančič.

Predlagano sestavo sveta za kulturo so podprli koalicijski poslanci, medtem ko so v opozicijskih SDS, SLS in SNS predlogu očitali neuravnoteženost. Med kandidati so namreč pogrešali predstavnika Maribora kot Evropske prestolnice kulture leta 2012, pa tudi predstavnike drugih umetnostnih zvrsti in ljubiteljske kulture.

Mandatno-volilna komisija državnemu zboru tudi predlaga, naj s položaja viceguvernerja in člana sveta Banke Slovenije razreši Boža Jašoviča, ki bo s 1. oktobrom nastopil funkcijo predsednika uprave Nove ljubljanske banke.

Člani komisije so se poleg tega seznanili z odstopom dveh članov nadzornega sveta RTV Slovenija Nikole Damjanića in Tomaža Glažarja. Kot sta pojasnila ob junijskem odstopu, sta se za ta korak odločila zaradi po njunem nepravilne porabe razvojnih sredstev RTVS.

Potem ko se bo z njunim odstopom seznanil tudi DZ, bo mandatno-volilna komisija poslanske skupine pozvala, naj predlagajo kandidate za nova člana nadzornega sveta.