franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pet dni pred stavko pogajanja visijo v zraku

Deli na:

Vlada in sindikati javnega sektorja naj bi po napovedih danes nadaljevali v sredo prekinjena pogajanja o napovedanih rezih v plače javnih uslužbencev, vendar pa pogajanja še niso sklicana. Kot je za STA povedala vodja vladne pogajalske skupine Lidija Apohal Vučkovič, sestanek zaenkrat ni sklican, to pa mora po poslovniki storiti sindikalna stran.

Vladna stran je reprezentativnim sindikatom javnega sektorja ponudila možnost, da nadaljujejo v sredo prekinjena pogajanja, vendar odločitve sindikatov še ni, je dejala Lidija Apohal Vučkovič. Ta skupina po njenih besedah tudi nima pooblastila vlade za pogajanja o stavkovnih zahtevah, se pa lahko še naprej pogaja o plačah.

Zagotovo pa danes ne bo pogajanj o stavkovnih zahtevah s koordinacijo stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja. Za to je vlada na četrtkovi seji ustanovila sedemčlansko skupino, ki jo bo vodil minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak, v njej pa so še štirje ministri ter predstavnika kabineta predsednika vlade in Umarja.

Na ministrstvu za delo so za STA pojasnili, da minister Vizjak danes nima predvidenih pogajanj s sindikati. Kot je dejala Apohal Vučkovičeva, se bodo pogajanja Vizjakove skupine s koordinacijo stavkovnih odborov začela, ko se bo vlada opredelila do vseh stavkovnih zahtev.

Koordinacija stavkovnih odborov, v katero je združenih 24 sindikatov javnega sektorja, je danes nadaljevala pogovore o pripravah na stavko, ki se bo po napovedih začela 18. aprila. Koordinacija stavkovnih odborov pričakuje, da se bo vlada čim prej organizirala in oblikovala stališče do stavkovnih zahtev sindikatov javnega sektorja, ki so ji napovedali stavko, so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.


Koordinacija od vlade pričakuje poziv na pogajanja v najkrajšem času. Na njih si obeta predstavitev zakona o uravnoteženju javnih financ, ki ga je v četrtek potrdila vlada in poslala v DZ, in nadaljevanje pogajanj z novoimenovano vladno pogajalsko skupino. Čas pred napovedano stavko je treba kar se da dobro izkoristiti za pogajanja in morebitno dosego dogovora ter s tem preklic splošne stavke v javnem sektorju, so še zapisali.

Vodja koordinacije Branimir Štrukelj bo ob 13. uri predstavil podrobnosti današnjega sestanka.

Priprave na stavko potekajo tudi v posameznih sindikatih oziroma dejavnostih. Kot so danes sporočili iz Sindikata policistov Slovenije, so se ta teden sestali predstavniki stavkovnih odborov Sindikata policistov Slovenije in Policijskega sindikata Slovenije.

Za dosego skupnih stavkovnih ciljev so se dogovorili, da bodo usklajeno in enotno nastopali kot policijski stavkovni odbor. Namen takšnega nastopa je enotno delovanje proti enostranskemu poseganju v že pridobljene pravice zaposlenih v policiji in ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) ter skupno uresničitev zadanih ciljev, so pojasnili v sporočilu za javnost.

Policijski stavkovni odbor bo v okviru že ustanovljenih stavkovnih odborov pripravil enotna navodila za potek stavke in izvajanje stavkovnih ukrepov. V ponedeljek pa se bo policijski stavkovni odbor na pobudo vodstva policije sestal z vodstvom policije in MNZ.