stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Penko: Enkrat za vselej - nič nisem imel z Zidarjem!

Deli na:

Nekdanji državni tožilec Boštjan Penko zavrača navedbe policije, da so bili v preiskavi, v kateri sta bila aretirana Penko in predsednik uprave SCT Ivan Zidar, vsi postopki opravljeni zakonito. Kot je zapisal, navedbe policije ne držijo, kar je bilo razjasnjeno že v dosedanjih uradnih postopkih.

Nekdanji državni tožilec Boštjan Penko zavrača navedbe policije, da so bili v preiskavi, v kateri sta bila aretirana Penko in predsednik uprave SCT Ivan Zidar, vsi postopki opravljeni zakonito. Kot je zapisal, navedbe policije ne držijo, kar je bilo razjasnjeno že v dosedanjih uradnih postopkih.

Penko v sporočilu za javnost opozarja, da je sodišče takoj, ko je zadeva prišla v sodno presojo s predlogom za izvedbo hišne preiskave, jasno povedalo, da očitano dejanje sploh ne izpolnjuje vseh elementov kaznivega dejanja in ne predstavlja kaznivega dejanja.

Povsem enako je v svoji dokončni odločbi ugotovil pritožbeni senat ministrstva za notranje zadeve, ki je obravnaval pritožbo zoper delo policije. Ugotovil je namreč, da ne gre za kaznivo dejanje, ob tem pa tudi, da je bila tako aretacija kot uporaba prisilnih sredstev nezakonita, navaja Penko.

"Jasno in enkrat za vselej bi rad povedal, da kot takratni državni tožilec nisem imel absolutno nič z nobeno od zadev, v katerih kot odvetnik zastopam predsednika uprave SCT Ivana Zidarja," je še zapisal. Ob tem dodaja, da je Zidarja spoznal po tem, ko se je že odpovedal državnotožilski službi in preostanek rednega dopusta izkoristil tudi za stike s prihodnjimi strankami.

Penko je namreč v sredo, dve leti po njegovi medijsko odmevni aretaciji na Okrožno sodišče v Ljubljani vložil odškodninski zahtevek v višini 1,5 milijona evrov. Odškodnino bo zahteval neposredno od povzročiteljev, ki so sodelovali pri njegovem protipravnem odvzemu prostosti.

V zvezi z aretacijo je Penko na Okrožno sodišče v Ljubljani že v letu 2009 vložil zahtevo za preiskavo zoper uradne osebe zaradi kaznivih dejanj protipravnega odvzema prostosti, neupravičene osebne preiskave in zlorabe uradnega položaja.

Na informacijo, da je Penko vložil odškodninsko tožbo, pa so se v četrtek odzvali na policiji, kjer so zatrdili, da so bili vsi postopki opravljeni zakonito ter v skladu z veljavnimi predpisi in pravili stroke. Kot so navedli, so omenjeno kriminalistično preiskavo začeli zaradi zaznanih razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti. O zaznavi je policija takoj obvestila pristojno državno tožilstvo, ki je nato začelo z usmerjanjem predkazenskega postopka.

Kriminalisti so namreč Zidarju in Penku pred dvema letoma odvzeli prostost. Slednjega so sumili kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic. Penko naj bi se namreč v času, ko je opravljal funkcijo višjega državnega tožilca, večkrat sestal z Zidarjem, ki je bil osumljenec v zadevi Čista lopata.