GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Patria: Še vedno brez zaslišanja avstrijskih prič

Deli na:

Na ljubljanskem okrajnem sodišču tudi v današnjem nadaljevanju zadeve Patria ne bodo slišali prič iz Avstrije, saj dunajsko sodišče še vedno ni odgovorilo na prošnjo po izvedbi videokonference. Današnje sojenje se zato nadaljuje z branjem listinske dokumentacije.

Ljubljanska okrajna sodnica Barbara Klajnšek že dlje časa želi zaslišati poslovneža Hansa Wolfganga Riedla in direktorja družbe ICB Hansa-Petra Wilhelmerja. Oba sta tudi obtožena v avstrijskem delu procesa Patria. Prav tako želi slišati izpoved bančnika Christiana Ivankovskega. Sedaj pa bo Klajnškova, kot je povedala na današnji obravnavi, počakala, naj avstrijska stran sama potrdi datume zaslišanj.

Avstrijska obtožnica Riedla, Walterja Wolfa in še tri druge obtožene bremeni podkupovanja, posredovanja informacij o poslovnih skrivnostih tujcem, kriminalnega združevanja, poskusa težke goljufije in utaje davkov. Riedl je na sojenju v Avstriji potrdil, da je imel slovenski posel političen karakter. Patria si je prizadevala priti v stik s slovenskim premierom Janezom Janšo, Rotis pa da so izbrali, "ker je bil bolj blizu vladni SDS", je še dejal Riedl v pričanju na deželnem sodišču na Dunaju. Glede Wilhelmerja avstrijska obtožnica navaja, da je bil kot direktor družbe ICB seznanjen z Riedlovimi davčnimi utajami.



Wolfa tudi danes ni bilo na slovensko sodišče, po besedah njegovega zagovornika Andreja Kaca pa naj bi na obravnavo prišel 14. maja. Prav tako na sodišče ni prišel Janez Janša. V opravičilu je zapisal, da se obravnave ne more udeležiti zaradi nujnih in neodložljivih obveznosti v zvezi s pripravo na sejo vlade in poslanska vprašanja.

Sojenje slovenski peterici obtoženih - predsedniku vlade in SDS Janezu Janši, nekdanjemu prvemu možu HSE Jožetu Zagožnu, brigadirju Tonetu Krkoviču, direktorju Rotisa Ivanu Črnkoviču in poslovnežu Walterju Wolfu - se je na Okrajnem sodišču v Ljubljani začelo 5. septembra lani. Obtožni predlog jih bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa 135 finskih oklepnikov patria. Vseh pet omenjene očitke zanika.