Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

masterchef, tekmovalci, 10 Njena.si

Master Chef: Jajca usodna za prvega tekmovalca

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Patria odnesla zmago

Deli na:

Podpredsednik SDS in nekdanji šolski minister ter sociolog Milan Zver je za sobotni Večer dejal, da že več kot 15 let nalagajo predsedniku SDS Janezu Janši grehe o podkupninah, zlasti v orožarskem poslu s Patrio. "Pa nikoli niso dokazali ničesar. Sedaj bo isto, s to razliko, da smo zaradi zadnje orožarske afere izgubili volitve," je poudaril Zver.

Podpredsednik SDS in nekdanji šolski minister ter sociolog Milan Zver je za sobotni Večer dejal, da že več kot 15 let nalagajo predsedniku SDS Janezu Janši grehe o podkupninah, zlasti v orožarskem poslu s Patrio. "Pa nikoli niso dokazali ničesar. Sedaj bo isto, s to razliko, da smo zaradi zadnje orožarske afere izgubili volitve," je poudaril Zver.

O tem, ali je prepričan, da je imela afera Patria negativen učinek na predvolilno dogajanje za SDS, in da se je vloga žrtve v Sloveniji vedno izplačala, pa je menil, da "zgodba ni bila izpeta". Pravi, da je ostajal dvom, ki so ga spretno vzdrževali.

"Mi bi do volitev, dan za dnem, uro za uro, morali zahtevati dokaze. Pa smo stvar pustili pri miru. Prehitro, brez izkoristka. Resnica se bo izkazala, dobili bomo moralno zadoščenje, a politična škoda je nepopravljiva," je ocenil.

Preseneča ga, da se je zdaj izkazalo, če se je, da je bil posel slab, da kupljeni oklepniki ne zadoščajo standardom zveze Nato. Glavni akterji na obrambnem ministrstvu so, tako Zver, vseskozi govorili nasprotno. Prepričan je, da je Sistemska tehnika zdaj dobila politično zaledje in bo poskušala vse, da posel pade.

Afero Patria podpredsednik SDS vidi kot eno od točk, kjer so se lomile volitve. Za poraz SDS Zver krivi tudi manj ali bolj vidni zunanji poseg nekaterih gospodarskih in političnih mrež, "ki je dodal svoj ravno pravšnji delček k uspehu levega trojčka, zlasti Pahorja".

Tudi Peter Jambrek in Zbor za republiko sta intervenirala. A trdi, da "Jambrek ni primerljiv s Kučanom". "V času Janševe vlade tudi ni bil posebej politično vpliven. Vloga Kučanovega in Jankovićevega kroga v Pahorjevi vladi pa je seveda druga zgodba. Njihov vpliv se že čuti. Ti ljudje hočejo glave, radikalen obračun z Janšo," zatrjuje Zver.

"Če bi na volitvah dobili kanček več in NSi ne bi izpadla, bi lahko ponovno sestavljali vlado. Plačni sistem, ki je sicer dober in ga Pahor ne bo opustil, je tudi vzel nekaj volilnega izplena," je povedal Zver, ki se mu zdi, da je bil problematičen finale njegove izpeljave, načrtovan v volilnem mesecu.

O tem, da se je stara gospodarska elita, povezana s prejšnjo opcijo, zamenjala z novimi komandnimi linijami v gospodarstvu, pa Zver meni, da kadar ima stranka, politika, vlada svoje ljudi za obvladovanje podsistemov, se oblikuje korporativna oblast. To je po njegovem dolgoročno pogubno.

Zver trdi, da SDS v štirih letih ni sestavila svojega omrežja, čeprav ne zanika, da so postavili nekaj novih strokovnjakov na posamezna mesta. Sicer pa so večkrat ponudili model, da so v organih nadzora, kjer ima država še funkcijo, predstavniki oblasti in opozicije. "Oboji, zaradi medsebojnega nadzora. A zaman," meni Zver, ki komaj čaka prve poteze vlade glede umika politike.

Po oceni Zvera ne na levi ne na desni ni prostora za več močnih strank, na vsaki strani bo v prihodnje le ena osrednja. Realni politični opciji in medsebojni alternativi sta po njegovem ta trenutek SD in SDS.

V zvezi s špekulacijami zadnjih tednov, ali bi lahko Janša odšel v tujino, po nove izzive, pa je Zver dejal, da ima Janša gotovo opcije v tujini, a se o tem nista pogovarjala. Skoraj povsem je prepričan, da bo ostal v slovenski politiki, in kot je dodal "tu ga bolj potrebujemo kot v tujini".

O novem šolskem ministru Igorju Lukšiču meni, da je dovolj sposoben, da lahko dobro vodi ministrstvo, ocenjeval ga bo po delu.