oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Kako je danes videti kamp Paradiso?...

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Patria na sodišču: Wolfgang Riedl ne želi odgovarjati

Deli na:

Sodišče je v zadevi Patria danes skušalo prek videokonference zaslišati posrednika v poslu z oklepniki Wolfganga Riedla. Ta ni želel odgovarjati ne na vprašanja tožilstva ne na vprašanja odvetnikov, obtoženih in sodnice Barbare Klajnšek. Riedl je pojasnil, da na vprašanja ne odgovarja, ker proti njemu poteka kazenski postopek v Avstriji.

Na ljubljanskem okrajnem sodišču se je končal današnji narok sojenja v zadevi Patria. Po uvodni ugotovitvi prisotnosti in skoraj enourni prekinitvi je sodišče približno dve uri zasliševalo avstrijskega poslovneža Riedla.

Ta se je ob prvem vprašanju tožilstva o svojem ravnanju sicer še posvetoval z zagovornikom v postopku v Avstriji, a ga je sodnica Barbara Klajnšek opozorila, da tega po slovenskem pravu ne bi smel. Od tedaj naprej je Riedl odklanjal odgovore na vsa vprašanja tožilstva v zvezi z oklepniškim poslom, prav tako na vprašanja o njegovih prejšnjih zaslišanjih.

Potrdil je le, da pozna Reija Niittynena, ki je bil pri Patrii zadolžen za posel s Slovenijo. O ostalih vprašanjih pa je večkrat povedal, da je odgovore na identična vprašanja podal že v postopku na Dunaju. Zatrdil je, da njegova izpoved v sojenju v Avstriji drži in se nanjo tudi sklicuje.

Vendar pa po prepričanju Wolfovega odvetnika Andreja Kaca njegovo zaslišanje v Avstriji nima procesne vrednosti za slovenski postopek. Kot je Kac povedal po obravnavi, v Avstriji poteka kazenski postopek zaradi drugačnih obtožb in pod drugimi zakoni. Kot odvetnik je sicer seznanjen z Riedlovim pričanjem v Avstriji, vendar pa na slovenskem sodišču Riedl danes ni sodišču povedal ničesar, je povedal Kac.



Janšev odvetnik Franci Matoz pa je po sojenju med drugim dejal, da si želi, da bi se postopek čim hitreje nadaljeval in tudi končal pred sodnimi počitnicami. Prek videokonference bo tako sodišče zaslišalo še nekaj prič, nato pa Matoz pričakuje zaključek procesa.

Avstrijski poslovnež Riedl je sicer med obtoženimi v avstrijskem delu procesa Patria. Avstrijska obtožnica Riedla, Walterja Wolfa in še tri druge obtožene bremeni podkupovanja, posredovanja informacij o poslovnih skrivnostih tujcem, kriminalnega združevanja, poskusa težke goljufije in utaje davkov.

Riedl je na sojenju v Avstriji potrdil, da je imel slovenski posel politični karakter. Patria si je prizadevala priti v stik s slovenskim premierom Janezom Janšo, Rotis pa da so izbrali, "ker je bil bolj blizu vladni SDS", je še dejal Riedl v pričanju na deželnem sodišču na Dunaju.

Današnje obravnave so se od obtoženih udeležili premier Janez Janša, poslovnež Walter Wolf, nekdanji direktor HSE Jože Zagožen in brigadir Tone Krkovič. Direktor Rotisa Ivan Črnkovič je svojo odsotnost zaradi službenih obveznosti opravičil.