Revija Reporter
Slovenija

Parlamentarne stranke o partnerstvu za izhod iz krize

STA

23. apr. 2012 5:00 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Predsedniki in vodje poslanskih skupin parlamentarnih strank bodo danes nadaljevali razpravo o ukrepih za reševanje trenutnih nakopičenih težav države, beseda pa bo tekla tudi o predlaganem partnerstvu za izhod iz krize. Vlada se bo nato srečala s poslanci koalicije, beseda pa bo tekla o ukrepih za uravnoteženje javnih financ.

Predsedniki parlamentarnih strank in vodij poslanskih skupin se bodo na povabilo premiera Janeza Janše tokrat sestali kar v državnem zboru.

Gre za nadaljevanje procesa, ki se je začel že januarja ob koncu mandata prejšnje vlade. Do sedaj je bila razprava posvečena predvsem dopolnitvi 148. člena ustave s fiskalnim pravilom o uravnoteženih javnih financah. Janša ocenjuje, da bi slovenski politični voditelji danes lahko naredili naslednje korake, saj je kljub začetku postopka spreminjanja ustave v DZ odprtih še veliko dilem.

Predsedniki bo nadaljevali tudi razpravo o predlogu partnerstva za izhod iz krize in protokola o vplivu in odgovornosti, ki naj bi opredelila sodelovanje med koalicijo in opozicijo pri ključnih odločitvah ekonomske politike v prihodnje.

O partnerstvu so se predsedniki parlamentarnih strank pogovarjali že na srečanju v začetku aprila v Vili Podrožnik. Prvaka opozicije Zoran Janković in Borut Pahor sta bila tedaj do pristopa k partnerstvu zadržana.

Zvečer pa bo tudi srečanje vlade s koalicijskimi poslanci. Razprava bo tekla o ukrepih za uravnoteženje javnih financ, ki jih je vlada pred kratkim posredovala v parlamentarno proceduro, o vsebini ukrepov pa še vedno tečejo pogajanja med vladno in sindikalno stranjo.

Napovedani ukrepi so sprožili ostre odzive v velikem delu javnosti in pripeljali celo do splošne stavke javnega sektorja. Vlada je v petek napovedala, da bo proučila nekatere elemente varčevalnega paketa.