markacije, lažne-oznake Svet24.si

Zaradi lažnih markacij v smrt zgrmela mlada ...

Nicole, Liam Svet24.si

Rod Stewart bo zopet dedek!

termoelektrarna šoštanj Necenzurirano

Buldožer iz Šoštanja, ki je povozil Slovenijo

natasa pirc musar ales musar m24 ss Reporter.si

Kaprice predsednice Nataše in prvega gospoda ...

doncic-biserka-petrovic Ekipa24.si

Do solz! Mama Dražena Petrovića prišla do ...

2eva luna nejc Njena.si

Kmetija: Nejc in Eva Luna se imata po šovu še ...

zoga rokokmet Ekipa24.si

Celjski klub osupnil javnost, izstopil iz prve ...

Slovenija

Parlamentarne stranke in ustavni sodniki o fiskalnem pravilu

Deli na:

Predsedniki parlamentarnih strank bodo danes nadaljevali razpravo o dopolnitvi ustave s fiskalnim pravilom o uravnoteženih javnih financah. Na mizi bodo imeli tudi predlog partnerstva za reforme, ki izhaja iz izhodišč za socialni sporazum 2012-2016. Ustavna komisija DZ naj bi medtem sprejela stališče o vladnem predlogu fiskalnega pravila.

S srečanjem predsednikov parlamentarnih strank se nadaljuje razprava o dopolnitvi 148. člena ustave s fiskalnim pravilom, ki jo je politični vrh začel že januarja ob koncu mandata prejšnje vlade in jo nadaljeval v začetku marca.

Parlamentarne stranke so bile doslej soglasne, da so se pripravljene usklajevati in tudi glasovati za to, da Slovenija v ustavo zapiše določilo o uravnoteženih javnih financah.

So pa politični prostor medtem razburkali vladni predlogi varčevalnih ukrepov, opozicijski Pozitivna Slovenija in SD pa imata glede vladnega pristopa k uravnoteženju javnih financ precej pripomb.

Za tokratno srečanje so predsedniki in vodje poslanskih skupin strank med drugim prejeli tudi Partnerstvo za izhod iz krize, ki izhaja iz v okviru Ekonomsko-socialnega sveta usklajenih izhodišč za socialni sporazum 2012-2016. Teh sicer še niso podpisala vsa sindikalna združenja.

Oba dokumenta sta usklajena znotraj vladne koalicije, a sta odprta za dodatne predloge opozicijskih strank in obeh poslancev narodnih skupnosti. Po oceni premiera Janeza Janše bo dosežen pomemben prispevek k blaginji Slovenije, če bo poleg soglasja socialnih partnerjev doseženo tudi široko politično soglasje o temeljnih smereh izhoda iz krize.

Ustavna komisija DZ pa naj bi danes sprejela stališče o vladnem predlogu za spremembo ustave z vnosom fiskalnega pravila, na podlagi česar naj bi DZ najverjetneje še ta teden odločal o uradnem začetku postopka spreminjanja ustave. Strokovna skupina pri ustavni komisiji je ocenila, da je vladni predlog v nekaterih delih neustrezen, kar naj bi popravili v nadaljevanju postopka.