favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Papež o arbitražnem sporazumu

Deli na:

Papež Benedikt XVI. je v januarskem nagovoru diplomatskemu zboru "izrazil zadovoljstvo nad namenom reševanja" spora o meji med Slovenijo in Hrvaško z arbitražo, ni pa se imel namena "opredeliti do vprašanja, komu zaupati arbitražo", je pojasnil apostolski nuncij v Sloveniji Santos Abril y Castello.

Papež Benedikt XVI. je v januarskem nagovoru diplomatskemu zboru "izrazil zadovoljstvo nad namenom reševanja" spora o meji med Slovenijo in Hrvaško z arbitražo, ni pa se imel namena "opredeliti do vprašanja, komu zaupati arbitražo", je pojasnil apostolski nuncij v Sloveniji Santos Abril y Castello.

Kot je med drugim zapisal, so s tem želeli pojasniti "nekatere enostranske in netočne interpretacije" omenjenega govora papeža Benedikta XVI. Do zapleta glede tega, kakšno je dejansko stališče papeža, je sicer prišlo, ko je član Komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci Ivan Kukar na novinarski konferenci ob predstavitvi izjave komisije o arbitražnem sporazumu v torek dejal, da Vatikan, papež in slovenska Katoliška cerkev arbitražnega sporazuma ne podpirata.

Tajnik komisije Tadej Strehovec je na isti novinarski konferenci dejal, da je papež samo izrazil "načelno podporo Svetega sedeža k mirnemu razreševanju mejnih sporov", pušča pa odprto, v kakšni obliki bodo ti spori rešeni. Iz tega stališča skratka "nikakor ne moremo razumeti, da Cerkev podpira ta arbitražni sporazum", je dejal. Strehovec je sicer kasneje za Kukarjevo izjavo dejal, da gre za njegovo osebno mnenje. Apostolska nunciatura v Sloveniji je sicer v pojasnilu še zapisala, da je bila v luči omenjenih stališč papeža pripravljena tudi izjava komisije.

Javnomnenjske ankete pa so danes prvič nakazale, da bi na referendumu 6. junija lahko več volivcev glasovalo proti sporazumu. Odstotek neodločenih je sicer še vedno zelo visok, več kot tretjina vprašanih, kar nakazuje, da bo zadnji teden kampanje odločilen, izid pa bo odvisen predvsem od volilne udeležbe.

Po anketi Financ bi za glasovalo 32,6 odstotka vprašanih, proti 34,8 odstotka, nedoločenih pa jih je še 32,5 odstotka. Episcenter s 95-odstotnim intervalom zaupanja tako napoveduje, da bo za sporazum glasovalo od 43,9 do 53,7 odstotka vprašanih, proti pa od 46,3 do 56,1 odstotka. Razlika med izmerjenima deležema pa po oceni strokovnjakov ne omogoča zanesljive napovedi referendumskih izidov, zato bo za izid pomembna volilna udeležba. Če bo višja od 50 odstotkov, so verjetnejše možnosti za potrditev sporazuma. Da se bo referenduma zagotovo udeležilo, je sicer napovedalo 45 odstotkov vprašanih.

Anketa Žurnala kaže, da bi 45,8 odstotka tistih, ki bi se referenduma udeležili, glasovalo proti, za bi jih bilo 40,4 odstotka. 56,7 odstotka vprašanih je dejalo, da se bodo glasovanja zelo verjetno ali bolj verjetno udeležili.

Anketa Radia Slovenija pa kaže, da bi med tistimi, ki se bodo referenduma zagotovo udeležili, za sporazum glasovalo slabih 49 odstotkov vprašanih, dobrih 36 odstotkov bi jih bilo proti. Neopredeljenih pa je slabih 15 odstotkov vprašanih. Udeležba na referendumu naj bi bila okrog 42-odstotna.

V anketi Večera je podporo sporazumu napovedalo 26 odstotkov tistih, ki se nameravajo referenduma udeležiti, 24 odstotkov pa jih bo proti. Večer ob tem poudarja, da je še vedno dobra tretjina volivcev neodločenih.


Anketa Primorskih novic pa je pokazala, da so volivci na Primorskem za arbitražni sporazum. Podpira ga namreč 53,2 odstotka vprašanih, ki se nameravajo udeležiti referenduma, proti pa jih je 35,3 odstotka.

Nasprotovanje arbitražnemu sporazumu so danes izrazili Inštitut dr. Jožeta Pučnika (IJP), podmladki opozicijskih SDS, SLS in NSi ter evropski poslanec Milan Zver (SDS/EPP).

Inštitut meni, da bi podpora sporazumu na referendumu "lahko bil prvi korak k nadaljnjemu zmanjševanju slovenskega ozemlja" in da je zato treba glasovati proti. H glasovanju proti pozivajo tudi vse tiste, ki so v dvomih, "kajti ko gre za slovensko ozemlje, ne sme biti nejasnosti in negotovosti". Predsedniki podmladkov SDS, SLS in NSi so v skupnem sporočilu za javnost predvsem mlade pozvali h glasovanju proti sporazumu.

Evropski poslanec Milan Zver pa je na novinarski konferenci v Ljubljani poudaril, da bi bilo potrebno arbitražni sporazum na referendumu zavrniti. Kot izvirni greh je navedel "blokado" Hrvaške v njenih pristopnih pogajanjih z EU, ki jo je premier Borut Pahor sprožil konec leta 2008, za kar pa po njegovih besedah prejšnja vlada Janeza Janše ni odgovorna. Po njegovem Pahor takrat ne bi smel začeti govoriti o blokadi Hrvaške, ampak o tem, ali Hrvaška izpolnjuje pogoje za odpiranje oz. zapiranje poglavij, torej o zadržkih. To je potem potisnilo Slovenijo v težave, Hrvaška pa je dobila status žrtve.

Zver je sicer menil, da arbitražni sporazum ni dober za slovenske nacionalne interese. Glavna razloga sta, da ne vsebuje načela "zunanje pravičnosti" oz. "ex aequo et bono" in ker je iz sporazuma izpadla časovnica, da bi bil rezultat arbitraže znan do hrvaškega vstopa v EU.

Pri pojasnjevanju pravnih razlogov za zavrnitev sporazuma mu je sicer pomagal tudi mednarodno-pravni strokovnjak Jernej Letnar, ki pa je na novinarsko vprašanje priznal, da v mednarodni sodni praksi ne pozna primera, da bi katera od držav ostala "ukleščena" v svoje teritorialno morje, brez neposrednega dostopa do odprtega morja, pa čeprav noben od sporazumov ni predvideval ne načela ex aequo et bono ne navodil o "teritorialnem dostopu do odprtega morja". Vendar gre pri arbitražnem sporazumu zdaj za "nov primer", je dejal Letnar.

O arbitražnem sporazumu pa se je danes premier Pahor v Parizu pogovarjal z izraelskim premierom Benjaminom Netanjahujem. Govorila sta o reševanju odprtih vprašanj s sosedi, Netanjahu pa je pri tem pohvalil arbitražni sporazum in ocenil, da je lahko zgled ne le regiji, ampak tudi svetu.