Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pajkovi mreži

Deli na:

Znana pripomba, da so Lionse ustanovili kočijaži, ki so čakali na rotarijance, svoje gospodarje, ne velja več. V obeh klubih so pomembni posamezniki, ki hočejo plesti učinkovito in vplivno elitno mrežo. V ta namen se v dragih toaletah srečujejo na elitnih dobrodelnih plesih, kjer ob slavnostnih večerjah potekajo dražbe unikatov, s katerimi nato zbirajo denar za dobrodelne dejavnosti.

Znana pripomba, da so Lionse ustanovili kočijaži, ki so čakali na rotarijance, svoje gospodarje, ne velja več. V obeh klubih so pomembni posamezniki, ki hočejo plesti učinkovito in vplivno elitno mrežo. V ta namen se v dragih toaletah srečujejo na elitnih dobrodelnih plesih, kjer ob slavnostnih večerjah potekajo dražbe unikatov, s katerimi nato zbirajo denar za dobrodelne dejavnosti.

Da bi bili lions in rotary klubi v prihodnosti še bolj povezani, se srečujejo na skupnih okroglih mizah na izbranih krajih, kot je denimo posestvo Pule na Dolenjskem razvpitega poslovneža Jožeta Anderliča. Ker so nekateri prepričani, da so med njimi še vedno velika trenja, velja omeniti pripombo dr. Stanislava Ojnika, primusa asistenta guvernerja Rotary kluba International, okrožja 1910, za zdaj prvega rotarijanca med enakimi: »Sodelovanje je različno, nekje poteka brez zapletov, drugje pa se radi medsebojno primerjajo; kdo je dal več in zakaj, kdo je bolj moder, kdo je bolj uspešen …«

Vsi skupaj se radi udeležijo velikih plesov, po katerem slovi zlasti Rotary klub Ljubljana, ki mu predseduje Jani Bavčar, znane so tudi skupne akcije, denimo krvodajalska, svoje moči so združili tudi na plesu v maskah.

Gospod brez hrupa
Kako se v enem in drugem klubu vrtijo precej podobni ljudje, pove primer dr. Ludvika Toplaka, nekdanjega veleposlanika v Vatikanu, ki naj bi bil v devetdesetih letih prejšnjega stoletja hodil na sestanke lionsov, zdaj pa je celo predsednik Rotary klub Ptuj. Nekoliko podobno je v primeru Alda Babiča iz Casinoja Portorož, ki je rotarijanec, njegovi  nekdanji igralniški kolegi, kot je Ernest Dobravc, pa se raje sučejo med lionsi.

Obe organizaciji sta dobrodelni, tudi njihova gesla so podobna. Medtem ko lionsi radi rečejo »pomagamo,« bodo rotarijanci govorili o nesebični pomoči ter dodali, da »največ pridobi, kdor najbolj pomaga«. Pomoč lionsov naj bi bila bolj usmerjena k slepim, slabovidnim in gluhim, rotarijanci pa se bolj ukvarjajo s pomočjo nadarjenim, torej z zbiranjem štipendij.

Članstvo med lionsi je številčnejše, delujejo bolj javno, kar potrjuje tudi njihov adresar, v katerem so objavljena imena z naslovi, telefonskimi številkami članov. Rotarijanci naj bi bili bolj diskretni in imena članov ne želijo javno razglašati. Na to opozarja tudi ena izmed njihovih pripomb, da je »rotarijanec gospod, ki okoli tega ne zganja hrupa«.

Rotarijanci se zbirajo enkrat tedensko, kdor izmed članov ni dovolj dejaven, ga izključijo, tudi včlanitev v klub je težavnejša kot pri lionsih, saj se morajo z njo strinjati vsi člani upravnega odbora. Da je včlanitev še nekoliko bolj zahtevna kot za lionse, je razlog to, da je lahko v vsakem klubu le predstavnik enega poklica, to pa ni mišljeno povsem dobesedno; med člani enega kluba je namreč lahko kar veliko zdravnikov, vsak pa s svojo specializacijo.

VEČ V TISKANI IZDAJI