severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

907452_099_liitjska Necenzurirano

Revizorka, ki je poslušala le glavna osumljenca ...

tanja frantar igor zabret Reporter.si

Skoraj 28 milijonov evrov poslov pod Golobovo ...

riera pm Ekipa24.si

Nora informacija! Albert Riera blizu vrnitve v ...

masterchef 3 obrez Njena.si

Slovo od skrivalnic: zmagovalec MasterChefa ...

ljudski vrt gw Ekipa24.si

Nogometašu Maribora umrl oče, a je proti Romunom...

Slovenija

Pahorju se obeta fantastična priložnost za zaslužek: do 20.000 evrov za en nastop!

Deli na:
Pahorju se obeta fantastična priložnost za zaslužek: do 20.000 evrov za en nastop!

Borut Pahor s svojo novo knjigo - zasluži pa lahko tudi s plačanimi nastopi. - Foto: M24/Sašo Radej

Bivši predsednik Borut Pahor je za predavanja, govore, nastope in nagrade prejel 39.250 evrov in jih vplačal v proračun. Kot govorec na Londonski listi govornikov bi za vsako predavanje lahko zaslužil po 20 tisočakov.

Nekdanji predsednik republike Borut Pahor je prejšnji teden sporočil, da je ustanovil zasebni zavod Prijatelji Zahodnega Balkana, ki ga bo vodil po izteku statusa bivšega predsednika. Do 23. decembra je upravičen do uporabe pisarne in nadomestila 80 odstotkov svoje zadnje plače, ki jo je prejemal kot predsednik. Ta približno znaša okoli 5000 evrov bruto. V tem času se sicer lahko ukvarja tudi z drugimi dejavnostmi, vendar mora vse morebitne prihodke vplačati v proračun.

Kot so nam sporočili iz njegove pisarne, je za predavanja, govore, nastope in nagrade prejel 39.250 evrov in jih vplačal v proračun. Natančnega podatka, koliko je za kakšno dejavnost prejel, nam niso zaupali. Znano pa je, da je 25.000 evrov prejel z nagrado Alcide de Gasperi za dosežke pri gradnji Evrope, ki jo podeljuje vlada avtonomne pokrajine Trento v Italiji. Ker zneska ni mogel nameniti v dobrodelne namene, se je odločil za prodajo svoje katrce na dobrodelni dražbi, za katero je zbral 60.000 evrov.

Poleg tega Pahor vodi tudi Mastercardov podkast navdiha, za kar prav tako prejema honorar. Septembra je bil uvrščen na Londonsko listo govornikov (London Speaker Bureau), mrežo več kot 150 uglednih in prepoznavnih osebnosti z vsega sveta, večinoma gre za nekdanje voditelje držav, med njimi je tudi nekdanji britanski premier Tony Blair. Po ocenah poznavalcev bi lahko Pahor z vsakim predavanjem zaslužil od 10 do 20 tisočakov. Nedavno je imel predavanje v Pragi, vendar ni znano, ali je ta zaslužek že vštet v vsoti, ki so nam jo sporočili iz njegove pisarne.

Spomladi je svetoval visokim uslužbencem Bank of America v Londonu, še prej pa je nastopil na mednarodnih razpravah v Beogradu, New Yorku, Firencah in Sarajevu, vsako predavanje so mu gostitelji tudi plačali. Prihodnje leto ga na predavanje vabita še univerzi v Firencah in Columbia v New Yorku, takrat bo lahko zaslužek obdržal.

Pahor pričakuje, da bo lahko z donacijami kril stroške delovanja svojega zasebnega zavoda, ki se bo ukvarjal s pomočjo državam Zahodnega Balkana pri vstopanju v EU in Nato. Za zdaj naj bi bilo dovolj denarja, da bo lahko obdržal prostore, v katerih uraduje pisarna bivšega predsednika. Kot smo že pisali, gre za 186 kvadratnih velike prostore v 17. nadstropju stolpnice na Trgu republike 3 v Ljubljani, njihov lastnik je družba CEEREF, ki je v lasti najbogatejšega Slovenca Igorja Laha. Najemnina zanje znaša 3353 evrov mesečno oziroma 40.286 evrov za vse leto.

Poleg bivšega predsednika sta v pisarni zaposleni še svetovalka Alja Brglez in administratorka Dušanka Božič, obe naj bi se mu pridružili v zasebnem zavodu. Skupni stroški za plače vseh zaposlenih v pisarni za leto 2023 znašajo 181.300 evrov (iz te proračunske postavke se financira tudi razlika do pokojnine prvega predsednika Milana Kučana), za materialne stroške pisarne je predvidenih 97.000 evrov, za investicije in investicijsko vzdrževanje pisarne pa še 5530 evrov.