nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahorjevi kandidati za ustavne sodnike: Pavčnik, Jaklič in Accetto

Deli na:
Pahorjevi kandidati za ustavne sodnike: Pavčnik, Jaklič in Accetto

Foto: Primož Lavre

Neuradno: Predsednik republike Borut Pahor namerava DZ v imenovanje za ustavne sodnike predlagati Marijana Pavčnika, Klemena Jakliča in Mateja Accetta,

To je po posvetu o kandidatih pri Pahorju povedal vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. O četrtem kandidatu pa naj bi se še usklajevali.

Han je ob tem izrazil obžalovanje, da sta dva kandidata, ki so ju podpirali - Rado Bohinc in Katja Šugman Stubbs - odstopila od kandidatur. V stranki bodo o kandidatih, ki jih namerava predlagati Pahor, opravili pogovor in pogledali, kdo bi lahko bil četrti kandidat, je dejal.

O ustavnih sodnikih bi lahko po besedah Hana odločali že na marčevski seji DZ. "Seja bo zanimiva in po mojem zelo težka," je dejal. O omenjenih treh kandidatih pa se ni želel izjasnjevati. Dejal je le, zelo težko nasprotuješ ljudem s takšnimi "predispozicijami, znanji in izkušnjami".

Pavčnik, profesor na pravni fakulteti, se sicer ni prijavil na predsednikov poziv za ustavne sodnike, tako naj bi ga Pahor predlagal kot t. i. zunanjega kandidata.

Izjava SDS o srečanju pri predsedniku države Pahorju:

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko se je danes udeležil drugega kroga posvetovanj z vodji poslanskih skupin pri predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju v povezavi s kandidati za štiri mesta sodnikov Ustavnega sodišča Republike Slovenije. Štirim ustavnim sodnikom se namreč izteka mandat.



Tanko je po pogovorih s predsednikom republike dejal, da smo v Slovenski demokratski stranki svoj predlog kandidatov za ustavne sodnike povedali že v prvem krogu pogovorov. »Od tega predloga ne odstopamo. Še vedno predlagamo, da se za ustavna sodnika predlagata ddr. Klemen Jaklič in dr. Anže Erbežnik. Kar zadeva ostale kandidate, pa vztrajamo na tem, da tisti, ki so sodelovali v postopkih kršenja človekovih pravic, po naši oceni ne izpolnjujejo pogojev za to, da bi jih podprli in menimo, da tudi niso primerni za kandidate za ustavne sodnike,« je povedal Tanko.

Na vprašanje o tem, ali sta kandidata po predlogu SDS v ožjem izboru predsednika republike, je Tanko dejal, da so postopki odprti oz. še tečejo, pri čemer bodo »koalicijske stranke tiste, ki se bodo morale opredeliti do kandidatov ter izreči podporo ali nepodporo našima dvema predlogoma.« Vodja poslank in poslancev SDS meni, da bi predlog za štiri ustavne sodnike moral biti uravnotežen, torej, da imata koalicija in opozicija obe po predloge dveh kandidatov in da bi jih lahko izvolili s čim večjim soglasjem.

»Smo za to, da predsednik predlaga vse štiri kandidate, mi smo povedali dva, če se bodo iskali kandidati tudi zunaj tega nabora, pa pričakujemo enak postopek, torej da bo prišlo do nekega ustreznega dogovora in soglasja med koalicijskimi in opozicijskimi poslanskimi skupinami, tako da bomo na koncu dobili nek uravnotežen dogovor,« je povedal Tanko. Ob tem je tudi dodal, da ni seznanjen s tem, v kakšno smer razmišljajo druge poslanske skupine glede kandidatov za ustavne sodnike, da pa bo na koncu predsednik republike tisti, ki bo po posvetovanjih ugotovil, ali kandidati uživajo zadostno podporo za nadaljevanje postopka v državnem zboru ali ne.

Na vprašanje o tem, če je beseda tekla tudi o podpori ustavnim sodnikom v povezavi s podporo članom fiskalnega sveta in da gre za vezano trgovino o tem, pa je Tanko dejal, da je pri vseh postopkih, kjer se izbira več oseb, na nek način pričakovano, da se upošteva neko načelo sorazmernosti. »Vsaka  modra oblast bi morala ta kriterij upoštevati in mislim, da smo mi, ko smo vodili vlado ta kriterij imeli: zagotavljali smo tretjino tudi opoziciji,« je dejal vodja poslank in poslancev SDS.

Novinarje je zanimalo tudi, če bodo o ustavnih sodnikih glasovali na marčevski seji Državnega zbora, na kar je Tanko odvrnil, da če bodo vsi postopki tekli tako kot morajo, bo na marčevski seji veliko kadrovskih odločitev. »Ne samo ustavni sodniki, na tej seji bodo tudi imenovanja članov fiskalnega sveta, tudi generalnega državnega tožilca, predstavnikov Sveta FIHO, Sveta za radiodifuzijo in kandidati za nadzornike SDH. Šlo bo za zahtevne odločitve in mislim, da bi vlada morala pri takih odločitvah upoštevati tudi voljo drugih strank, ne le koalicijske interese, sploh pri odločitvah, kjer se imenovanja opravljajo za daljši rok, kot so ustavni sodniki, katerih mandat traja 9 let.« Ob tem je še dodal, da je danes drugi na pogovorih, da za njim sledijo še pogovori z vodji drugih poslanskih skupin in »kakšen bo jutri zaključek, ne vem, odvisno od tega zaključka pa je tudi nadaljevanje teh postopkov, ki jih bo vodil predsednik. Če ustreznega soglasja ne bo, in predlagamo, da se kandidirajo vsi štirje hkrati, in tudi vsi štirje z zadostno podporo, potem bo verjetno treba narediti še kak napor, da se bo prišlo do z zadostnim številom glasov podprtega predloga.«

Na vprašanje o tem, da je Simona Kustec Lipicer pojasnila, da ima predsednik republike že tri kandidate z zadostno podporo in kaj meni o tem, pa je vodja poslank in poslancev SDS Jože Tanko odvrnil, da »podporo pri nas uživata dva kandidata, za ostala dva, ki bosta, če bosta predlagana, je treba ta postopek izpeljati tudi preko poslanskih skupin. Kot že rečeno, pa predlagamo, da se oblikuje polna lista, torej vse štiri kandidate za ustavne sodnike. Kakršenkoli predlog, ki bo asimetričen glede podpore, pa ne bo pomenil dobre popotnice za delo ustavnega sodišča.«