Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahorjeva potegavščina s Pogačarjem

Deli na:

Igorju Pogačarju se obeta še večji posel s stavbo na Dimičevi ulici, kjer je sedež NPU, saj bi jo premier Borut Pahor odkupil. Kolikšno ceno za kaprice Katarine Kresal je pripravljena plačati država?

Igorju Pogačarju se obeta še večji posel s stavbo na Dimičevi ulici, kjer je sedež NPU, saj bi jo premier Borut Pahor odkupil. Kolikšno ceno za kaprice Katarine Kresal je pripravljena plačati država?

Mesec dni po razpravi o interpelaciji zoper notranjo ministrico Katarino Kresal vlada še ni začela postopka strokovne in neodvisne preiskave vseh okoliščin ob sklenitvi najema poslovnih prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU), prav tako se o tem še vedno ni izjasnila Kosova protikorupcijska komisija. Premier Borut Pahor celo razmišlja o tem, da bi prostore odkupil, s čimer bi še bolj osrečil podjetnika Igorja Pogačarja, katerega glavni posel je preprodaja nepremičnin. Ponudbo o morebitnem odkupu prostorov so potrdili tudi na notranjem ministrstvu.

Poslanska skupina Zares je 21. aprila, pred glasovanjem o interpelaciji za notranjo ministrico Katarine Kresal, sprejela naslednje tri sklepe: »Prvič, da se poskrbi, da se v okviru vladnih pristojnosti izvede strokovno in neodvisno raziskavo vseh okoliščin sklenitve najema poslovnih prostorov za potrebe NPU in v tem okviru pridobi odgovore na vprašanja, ki ostajajo še odprta. Drugič, da se zahteva analizo najemnih pogodb za poslovne prostore vseh ministrstev in drugih državnih organov in okoliščin njihovih sklenitev. Tretjič, da se zagotovi znotraj Vlade Republike Slovenije in koalicije podporo čim prejšnji ustanovitvi javnega sklada za upravljanje nepremičninskega premoženja, kot je predlagala ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, in na ta način takoj udejanji gospodarno najemanje poslovnih prostorov z enega mesta transparentno in po enotnih kriterijih.«

Namesto preiskave odkup prostorov NPU?
Po mesecu dni ni ne duha ne sluha o kakršnikoli vladni preiskavi primera NPU; v ta namen tudi ni bila ustanovljena nobena komisija, ki bi opravila tako preiskavo. Ker je imel premier Borut Pahor prejšnji teden tako veliko dela obveznosti, so na naša vprašanja odgovarjali na notranjem ministrstvu in ministrstvu za javno upravo. Tam so na vprašanje glede zahtevane vladne preiskave odgovorili, da morebitne sume kaznivega dejanja preiskujeta tožilstvo in policija.

Vlada je na pobudo poslanca SDS Mira Petka zbrala podatke o najemnih pogodbah ministrstev in državnih organov in javno objavila razpredelnico, toda to ni bila analiza. Izjema je ustanovitev javnega nepremičninskega sklada, saj se je glede tega vlada dogovorila na seji 25. marca. Normativne podlage pripravljajo in usklajujejo na ministrstvu za javno upravo, vzporedno s tem tečejo tudi organizacijske aktivnosti, ki so potrebne za začetek delovanja sklada. Sprejem zakona v vladi pa je (po semaforju) predviden do konca junija.

Namesto vladne preiskave potekajo pogovori o morebitnem odkupu stavbe NPU. Predsednik vlade Borut Pahor je v nedavnem intervjuju za Finance povedal: »Odkrito vam povem, da razmišljam, da bi stavbo, v kateri je NPU, odkupili. Samo če jo bomo odkupili, sem pripravljen znova sodelovati z gospodom Pogačarjem.« Na vprašanje, ali potekajo pogovori med vlado, Ram Investom in Hypo banko, so nam iz kabineta predsednika vlade odgovorili, da je ministrstvo za notranje zadeve seznanjeno s predlogom Ram Investa za odkup stavbe, vendar ponudbo še preučujejo. Se pravi, da ponudbo preučuje notranja ministrica Kresalova.

Lastnik Ram Investa Igor Pogačar pa je v zvezi s tem dejal, da se premier z njim o tem še ni pogovarjal in da je za njegovo izjavo izvedel iz medijev: »Mi smo investicijski inženiring, vse je na trgu, to je naš kruh. Seveda smo se pripravljeni pogovarjati tudi o prodaji te stavbe, za pravo ceno bi se lahko zmenili in jo prodali. To je naš posel.«

VEČ V TISKANI IZDAJI