mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor, Zalar in Brezigarjeva: Brez načenjanja perečih tem

Deli na:

Na vrhovnem državnem tožilstvu so se na sestanku s premierom Borutom Pahorjem in ministrom za pravosodje Alešem Zalarjem pogovarjali o novem zakonu o državnem tožilstvu. Kot je po srečanju povedal Pahor, se bosta tožilstvo in ministrstvo usklajevala, dokler ne bosta prišla do najkvalitetnejših rešitev za uspešnejši pregon organiziranega kriminala.

Na vrhovnem državnem tožilstvu so se na sestanku s premierom Borutom Pahorjem in ministrom za pravosodje Alešem Zalarjem pogovarjali o novem zakonu o državnem tožilstvu. Kot je po srečanju povedal Pahor, se bosta tožilstvo in ministrstvo usklajevala, dokler ne bosta prišla do najkvalitetnejših rešitev za uspešnejši pregon organiziranega kriminala.

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar je pojasnila, da so želeli premiera seznaniti z njihovimi bistvenimi pripombami na predlog zakona o državnem tožilstvu. Posebej jih je po njenih besedah skrbelo, kako bo v prihodnje z organiziranostjo in delom skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala.

"Vesela sem bila, ko sem danes slišala, da je ministrstvo del naših pripomb, ki smo jih imeli že od vsega začetka, vendarle upoštevalo, da bo očitno prišlo res do določenih sprememb, kar se tiče dela skupine in specializiranega oddelka," je pojasnila Brezigarjeva. Tega besedila sicer še niso videli, ker še ni do konca pripravljeno, je dejala in napovedala, da bodo to preverili.

Minister je današnji delovni sestanek ocenil kot koristnega. Po njegovih besedah bodo v prihodnjem tednu zaključili s pripravo besedila novega zakona o državnem tožilstvu, ki ga bodo v mnenje posredovali tudi državnemu tožilstvu. Nato bodo na sestanku pogledali, ali so še odprta vprašanja, glede katerih bi lahko prišli do skupnega imenovalca.

Sestanek na vrhovnem državnem tožilstvu je bil po Pahorjevih besedah pomemben zato, ker so se dogovorili za tesno sodelovanje pri pripravi zakonov in vseh normativnih okvirov, ki so pomembni za uspešno delovanje tožilstva. Poleg tega so razčistili vprašanja, nekatera pa so ostala neodgovorjena, ki pa jih po njihovem mnenju lahko rešijo s strokovnimi in drugačnimi dialogi.

"Nenazadnje se mi zdi pomembno, da med nami obstoji čisto človeško zaupanje. Zaupanje v to, da se vsakdo trudi po svojih najboljših močeh, v dobri veri," je dejal premier in dodal, da pri tem državno tožilstvo ni brez napak pri svojih odločitvah in tudi vlada ne.

Po besedah Brezigarjeve so želeli tožilci na današnjem sestanku, ki so se ga udeležili vrhovni državni tožilci in tudi vodja skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala Blanka Žgajner, predsedniku vlade povedati, kako pomembno je v pravni državi, da je državno tožilstvo kot institucija neodvisna.

Opozorili pa so tudi na problem zadostnega števila tožilcev za pregon tako resnega in tako hudega kriminala, kot ga obravnavajo v zadnjih letih. Kot je dejala Brezigarjeva, ob tem pričakujejo, da bodo v bodoče uspeli zagotoviti zadostno število državnotožilskih funkcionarjev za uspešno in resno delo pri pregonu vseh vrst kriminala.

"V času krize je glavno breme odgovornosti za občutek ljudi, da živijo v pravni državi, na kazenskem pravosodju in znotraj njega tudi na tožilstvu," je dejal Zalar. Po njegovih besedah so se danes strinjali, kako pomembno je, da policija in Nacionalni preiskovani urad na eni strani ter državno tožilstvo na drugi operativno sodelujejo zato, da v celoti izpolnijo svoje poslanstvo.

Po Zalarjevem mnenju imajo v prihodnje dovolj dobrih priložnosti, da z nekaterimi novimi ukrepi, tudi z večanjem pooblastil državnim tožilcem, ki jih bo prinesla novela zakona o kazenskem postopku, še okrepijo sposobnost in usposobljenost vseh akterjev kazenskega pravosodja in s tem dvignejo zaupanje javnosti v kazensko pravosodje.

Pahor je glede neodvisnosti tožilstva dejal, da je zanj ključno, da po sedanji ali novi ureditvi državno tožilstvo opravlja svojo nalogo pregona popolnoma neodvisno od kakršnegakoli političnega pritiska. To zagotovilo je želel imeti tudi od Brezigarjeve, ki je dejala, da glede tega med njima ni bilo nikoli nobenih problemov. Poudarila pa je, da politični pritiski so bili, so in bodo.

Brezigarjeva na vprašanje, ali bo vnovič kandidirala za mesto generalnega državnega tožilstva - ministrstvo bo namreč razpis objavilo v petek - še ni želela konkretno odgovoriti. Kot je dejala, ji mandat poteče 4. maja 2011, do takrat bo svojo funkcijo čim bolj resno in čim bolj odgovorno opravljala.

O zadevah Patria in Čista lopata se niso pogovarjali. Kot je dejal Pahor, bi sicer ravnali v nasprotju s tem, za kar se zavzemajo. Državno tožilstvo je neodvisno in politika nima ne pravice ne dolžnosti spraševati o posameznih primerih.