Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor: Z različnimi pogledi bo ta generacija tudi umrla in ne bo spremenila svojega stališča

Deli na:
Pahor: Z različnimi pogledi bo ta generacija tudi umrla in ne bo spremenila svojega stališča

Foto: Bobo

Predsednik republike Borut Pahor je v pogovoru za Radio Ognjišče poudaril, da se ne sme zgoditi, da bi en politični tabor proslavljal ali protestiral pod eno zastavo, drug pa pod drugo. Za to ni nobenih potreb, skupaj smo ustanovili to državo in trobojnico dali na zastavo leta 1991, je dejal v odzivu na dogodke ob dnevu državnosti.

Osrednje državne proslave ob dnevu državnosti pa tudi slavnostne seje DZ se namreč največja opozicijska stranka SDS zaradi nasprotovanja povabilu praporščakov NOB ni udeležila. Namesto tega so proslavljali v Celju.

Pahor je v zvezi s kritikami na račun rdeče zvezde na praporih na proslavi ob dnevu državnosti pojasnil, da ne gre za zastave nekdanje skupne države, ampak za prapore, ki ne morejo imeti na vrhu drugega simbola od tistega, ki so ga imeli takrat, ko so bili razviti - v času NOB. Dodal je, da imajo Slovenci glede NOB različna mnenja.

Tega se zaveda tudi zato, ker je bil kot predsednik prisoten na slovesnostih oziroma dogodkih tako partizanov kot domobrancev. S temi različnimi pogledi bo ta generacija tudi umrla in ne bo spremenila svojega stališča, meni Pahor.

Pri omenjeni generaciji lahko po njegovih besedah dosežemo le, da živi v potrebnem sožitju. Pri novi, mlajši generaciji pa je Pahor dejal, da "bomo poskušali narediti vse, da se bomo slovesno, slavnostno in ponosno postavili za naše nove simbole - novo himno in novo zastavo".

Sam meni, da so glede preteklosti stvari, na katere smo lahko ponosni, pa tudi take, na katere se moramo spomniti z žalostjo. Ob tem je dodal, da je vedno trdil, da se je "partizansko gibanje uprlo tujčevi roki in nas osvobodilo, partija pa je zlorabila to gibanje in se povzpela na oblast".

Na vprašanje, ali bomo naslednji dan državnosti praznovali bolj povezani, je Pahor dejal, da možnosti za to so. To kar bomo v tem letu sejali, bomo na dan državnosti želi, je dejal.



Pahor je spregovoril tudi o aktualnih ukrepih za izhod iz krize. Sam meni, da so trije ključni in nujni ukrepi za rešitev iz krize projekt slabe banke, ki ga je treba izpeljati transparentno, privatizacija, ki mora tudi "teči čisto kot solza", in strpnost.

Glede dviga DDV je ponovil svoje stališče, da ima dvig DDV lahko dobre učinke, ko denar iz tega ukrepa lahko namenimo za investicije. Problem pa je, če ga potrebuješ za sprotno porabo.

Uvedbo davka na nepremičnine podpira za tiste, ki imajo več kot le prostor za preživetje, torej za tiste, ki imajo več objektov, vikende in podobno. Če pa je nekdo dolga leta gradil hišo, naj mu ostane obveznost plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, meni.

Za sakralne objekte misli, da jih ni mogoče obdavčiti, saj da so del skupne kulturne dediščine, medtem ko ne nasprotuje davku na tiste objekte v lasti Cerkve, ki so namenjeni tudi komercialnim dejavnostim in podobno.

Pokomentiral je tudi skorajšnji vstop Hrvaške v EU in dejal, da Slovenija s tem veliko pridobiva, med drugim je izpostavil lažje prehajanje mej in zagotavljanje varnosti. Zaskrbljen je le, da ne bi evropsko sodišče pripoznalo, da gre v odnosu med deviznimi varčevalci in Ljubljansko banko za civilno razmerje in ne za sukcesijo, ki je urejena s pogodbo z Dunaja. Finančni zalogaj za Slovenijo bi bil namreč po njegovih besedah dramatičen.

Pahor je ob tem še ocenil, da je bilo delo, ki ga je opravil kot predsednik vlade v letih 2008 in 2009 fantastično, a da ne bi šel skozi urejanje odnosov s Hrvaško nikoli več.