mrtvašnica, krsta Svet24.si

Zakonca se z adrenalinskih počitnic vračata v ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor: Veliko smo storili, da smo državo potegnili iz recesije

Deli na:

Dokler imamo odgovornost za vodenje države, ne bomo vrgli puške v koruzo, je po današnjem kolegiju predsednikov koalicijskih strank povedal predsednik vlade Borut Pahor. V koaliciji po nedeljski zavrnitvi pokojninske reforme razmišljajo o interventnem zakonu in rebalansu proračuna, morda pa bo vlada predlagala samo rebalans proračuna.

Dokler imamo odgovornost za vodenje države, ne bomo vrgli puške v koruzo, je po današnjem kolegiju predsednikov koalicijskih strank povedal predsednik vlade Borut Pahor. V koaliciji po nedeljski zavrnitvi pokojninske reforme razmišljajo o interventnem zakonu in rebalansu proračuna, morda pa bo vlada predlagala samo rebalans proračuna.

Pahor meni, da je vlada storila veliko, da je državo potegnila iz recesije in za vzpostavitev gospodarske rasti. Ostaja pa spoznanje, da so potrebne temeljite reforme, da bi zadržali konkurenčnost. Med kratkoročnimi ukrepi, ki bi zagotovili vzdržnost javnih financ, Pahor razmišlja o interventnem zakonu in rebalansu proračuna ali pa tudi samo o rebalansu proračuna. Zagotovil je, da se bodo o ukrepih posvetovali s socialnimi partnerji, nov krog pogajanj naj bi se začel v petek.

Golobič: Nič novega

Predsedniki koalicijskih strank so na kolegiju pri predsedniku vlade Borutu Pahorju govorili o nadaljnjem delu vlade in koalicije po padcu zakonov na nedeljskem referendumu. Predsednica LDS Katarina Kresal se je tudi ob odhodu medijem izognila, predsednik Zares Gregor Golobič pa je dejal, da sestanek ni prinesel kakšnega posebnega novega sporočila.

Kot je v izjavi za medije dejal Golobič, so na sestanku govorili predvsem o tehničnih vprašanjih in opravilih, ki so nujna v tem tednu z vidika delovanja vlade. V zvezi s tem so se po njegovih besedah dogovorili za kar nekaj aktivnosti.

Sicer pa bodo imele, kot je opomnil Golobič, vse tri stranke v tem tednu pomembne sestanke organov, ki so pristojni za izrekanje ključnih ocen in sprejemanje najpomembnejših odločitev. Ker se ti sestanki "še niso zgodili, nismo šli dlje od tega bolj operativnega govora o zagotavljanju normalnega funkcioniranja vlade in vodenja vseh pomembnih aktivnosti", pojasnjuje Golobič.

Kot pravi, je interventni zakon, ki ga je v nedeljo napovedal Pahor, ena od možnosti. "Tu so mnenja različna in do četrtka se bo to vprašanje razčistilo," je dejal. V vsakem primeru pa je, kot meni, "nujen rebalans, to se ve".

Na vprašanje, kakšno sporočilo prinaša poslancem Zares, s katerimi se bo danes sestal, je odgovoril, da ta sestanek ni prinesel kakšnega posebnega novega sporočila. Nasprotno pa bo, kot pravi, stališča poslanske skupine Zares prenesel na sejo sveta stranke in njihovo sporočilo na vlado, je pojasnil.

Na vprašanje, kakšna bo poteza stranke Zares, če Pahor ne bo odstopil, je Golobič odgovoril, da poteze Zares niso vezane na to odločitev in da bodo oni odločitev sprejeli v sredo, ko se sestane svet stranke.

Vrh Zares se za rekonstrukcijo vlade zavzema že dalj časa, na nizko kredibilnost te vlade pa je Golobič v nedeljo po padcu pokojninske reforme, zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno ter novele zakona o arhivih opozoril vnovič.