Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor: Stožice bi bile skoraj nasedla naložba

Deli na:

S pomočjo pri pridobivanju vlagateljev v projekt Stožic se je vlada želela izogniti nasedli naložbi, je o obisku zainteresiranih libijskih investitorjev ta teden po seji vlade povedal premier Borut Pahor. Več o samih pogovorih v interesu posla ni želel povedati, dajal pa je, da je projekt Stožice potreben.

S pomočjo pri pridobivanju vlagateljev v projekt Stožic se je vlada želela izogniti nasedli naložbi, je o obisku zainteresiranih libijskih investitorjev ta teden po seji vlade povedal premier Borut Pahor. Več o samih pogovorih v interesu posla ni želel povedati, dajal pa je, da je projekt Stožice potreben.

Pahor je izrecno zagotovil, da ni samo projekt gradnje športnega parka in nakupovalnega središča v Stožicah tisti, ko je vlada priskočila na pomoč, če je bila k temu poklicana. Potrdil pa je, da ga je za pomoč pri pridobivanju investitorjev zaprosil ljubljanski župan Zoran Janković.

Premier je spomnil, da so bili nekateri projekti po Sloveniji začeti v času konjunkture. Med njimi so bili po njegovih besedah tudi veliki in razkošni, a vseeno potrebni. Mednje je uvrstil tudi Stožice.

Recesija je nato naredila svoje, predvsem pri zapiranju finančnih konstrukcij teh investicij, je nadaljeval in zatrdil, da do tega ni želel biti ravnodušen, saj bil lahko investicija v Stožice nasedla in tega si po ogledu objektov in načrtov investitorjev ni želel.

Sredino sporočilo za javnost, v katerem so iz Pahorjevega kabineta potrdili pogovore z libijskimi investitorji, je bilo namenjeno temu, da se izogne različnim špekulacijam, je povedal Pahor.

Pahor se je v sredo sestal s poslovno delegacijo iz Libije, ki se odloča o možnosti finančne naložbe v projekt Stožice. Kot so sporočili iz Pahorjevega kabineta, so libijski poslovneži predsednika vlade seznanili s podrobnostmi pogovorov v Ljubljani ter z njihovo oceno možnosti za dokončno pozitivno odločitev. To je moč po navedbah iz kabineta pričakovati v kratkem.

Ljubljanski župan Zoran Janković je v sredo potrdil, da potekajo z libijskimi poslovneži pogovori o dokapitalizaciji podjetja Grep, ki je v Stožicah že zgradil dvorano in stadion, sedaj pa nadaljuje z gradnjo nakupovalnega središča. Po poročanju medijev se govori o vsoti nekaj deset milijonov evrov, omenjalo se je številko 60 milijonov.

S financiranjem projekta Stožice se zapleta vse od umika srbske Delte, ki je sprva želela sofinancirati projekt in na tak način vstopiti na slovensko tržišče.

Konzorcij bank z Novo Ljubljansko banko (NLB) na čelu je sicer sredi julija z Grepom podpisal pogodbo o 115-milijonskem posojilu za dokončanje nakupovalnega središča v Stožicah. V konzorciju bank poleg NLB sodelujejo še Abanka Vipa, Banka Celje, Factor banka, Gorenjska banka, NKBM in SID banka, pri čemer podrobnosti o prispevku posameznih bank niso sporočili.

Črpanje posojila bo sicer mogoče šele ob izpolnitvi dogovorjenih pogojev, gre pa predvsem za zadostno število najemnikov v novem nakupovalnem središču. Prav pri izpolnjevanju pogojev naj bi se zatikalo, zaradi česar naj izplačevanje posojila še ne bi teklo.