EU Digitalno COVID potrdilo Svet24.si

Pozor, če ste digitalno covidno potrdilo ...

blato Pivola Svet24.si

Odpadno blato odstranjeno, a nekaj še vedno smrdi

pct-pogoj, preverjanje, koronavirus Svet24.si

Ogorčenje: v državni zbor vpadli inšpektorji in...

igor zorcic bobo1 Reporter.si

Igor Zorčič bo ustanovil stranko do konca leta, ...

20210610-01064860 Necenzurirano

Lepo je biti minister Dikaučič #kolumna

SEVERINA Odkrito.si

Severina: Afera s črnogorskim mafijašem?

maribor gw Ekipa24.si

Težavam pa kar NI IN NI VIDETI KONCA, ...

Slovenija

Pahor predstavil ministre

Deli na:

Mandatar za sestavo nove vlade Borut Pahor je danes predstavil svojo prihodnjo ministrsko ekipo. Ta bo, če bo potrjena tudi v DZ, skupaj s premierom štela 19 članov. V vladi bo sedem nestrankarskih kandidatov, v njej pa bo tudi pet žensk. Pahor ekipo ocenjuje kot sposobno premagati vse ovire, ki ločijo Slovenijo na poti do najrazvitejših držav.

Mandatar za sestavo nove vlade Borut Pahor je danes predstavil svojo prihodnjo ministrsko ekipo. Ta bo, če bo potrjena tudi v DZ, skupaj s premierom štela 19 članov. V vladi bo sedem nestrankarskih kandidatov, v njej pa bo tudi pet žensk. Pahor ekipo ocenjuje kot sposobno premagati vse ovire, ki ločijo Slovenijo na poti do najrazvitejših držav.

Ministrstvo za finance naj bi vodil Franc Križanič, ministrstvo za notranje zadeve Katarina Kresal, ministrstvo za zunanje zadeve Samuel Žbogar, ministrstvo za pravosodje pa Aleš Zalar. Za ministrico za obrambo Pahor predlaga Ljubico Jelušič, za ministra za delo, družino in socialne zadeve Ivana Svetlika, minister za gospodarstvo pa naj bi postal Matej Lahovnik.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano naj bi prevzel Milan Pogačnik, ministrstvo za kulturo Majda Širca, ministrstvo za okolje in prostor Karl Erjavec, ministrstvo za promet pa Patrick Vlačič.

Če bo Pahorjev predlog v DZ dobil podporo, bo ministrstvo za šolstvo in šport vodil Igor Lukšič, ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič, ministrstvo za zdravje Borut Miklavčič, ministrstvo za javno upravo pa Irma Pavlinič Krebs. Nova vlada naj bi imela tudi tri ministre brez listnice. Minister brez listnice za razvoj in evropske zadeve naj bi bil Mitja Gaspari, ministrica brez listnice za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Zlatka Ploštajner, minister brez listnice za Slovence po svetu pa Boštjan Žekš.

Po besedah Pahorja je bil z današnjim pogovorom predsednikov in predsednice štirih strank verjetne koalicije opravljen "sklepni del pogovorov o oblikovanju nove vlade, kar se tiče voditeljev strank bodoče koalicije". Kot je pojasnil, bodo od danes naprej o koalicijskem sporazumu vključno s kadrovskim delom odločali organi strank.

Kot je napovedal, bo seznam, ki je po njegovih besedah dokončno usklajen, predsedniku državnega zbora Pavlu Gantarju posredoval v četrtek ob 22. uri. Za tedaj namreč domneva, da bodo pristojni organi štirih koalicijskih strank že opravili z razpravami in dali soglasje za vložitev liste kandidatk in kandidatov.

Pahor bo seznam predsedniku DZ v četrtek predal tudi zato, da bi, kot je dejal, "čim prej začel teči rok, ki omogoča DZ, da opravi zaslišanja". Kot je pojasnil, po mnenju predsednika DZ obstaja možnost, da bi državni zbor - če bo tako sklenil kolegij predsednika DZ - prihodnji petek morda lahko že odločal o zaupnici vladi.

Pogajanja so bila po mandatarjevem mnenju zahtevna, "vendar se je potrpežljivost vseh obrestovala". Poudaril je, da je kmalu po tem, ko je dobil mandat za sestavo vlade, obljubil javnosti, da bodo zelo hitro predlagali listo kandidatov in da bodo na položaj ministra za Slovence po svetu postavili človeka, ki uživa ugled tako med Slovenci doma kot v tujini. "Vesel sem, da sem uspel doseči ta dogovor," je dejal.

Štirje ministri - za finance, za gospodarstvo, za delo, družino in socialne zadeve ter minister za razvoj - bodo po besedah Pahorja vsaj v prvem letu mandata "ključni za uspeh Slovenije".

Na vprašanje, kako komentira kritike, ki prihajajo iz okoljevarstvenih organizacij, češ da kandidat za ministra za okolje in prostor Karl Erjavec nima nobenih izkušenj s področjem, ki ga prevzema, je Pahor odgovoril s prepričanjem, da bo Erjavec te dvome demantiral. Poudaril je, da mu je bilo pri sestavi ekipe zelo pomembno, da tako posamezniki kot cela vlada delajo kot eden. To mu je po njegovo tudi uspelo, zato je prepričan, da mu bo z delom uspelo upravičiti zaupanje, ki ga je dobil v DZ.

Glede izbire kandidata za zunanjega ministra, za katerega vse do zadnjega ni bilo jasno, kdo bo, je Pahor povedal, da je opravil veliko posvetovanj o tem, kdo med diplomati bi lahko vodil slovensko zunanjo politiko v naslednjih štirih letih. Ob tem je prišel do prepričanja, da je Samuel Žbogar najboljša izbira. Potrditev tega bo po njegovih besedah prišla z Žbogarjevim delom.

Na vprašanje, kako komentira domnevno nezadovoljstvo v LDS, ker naj bi Zares dobila štiri ministrstva, pa je mandatar dejal, da je želel oblikovati najboljšo možno ekipo, "zato je bila potrebna prožnost".

Pahor je komentiral tudi danes izraženo nezadovoljstvo Slovenske škofovske konference, da naj bi koalicijska pogodba poslabšala odnose med Cerkvijo in državo. Pahor je prepričan, da morajo biti ti odnosi zasnovani na ustavnem načelu ločenosti Cerkve od države. Hkrati si želi, da bi bili odnosi med Cerkvijo in državo urejeni, "da bi se ljudje v Sloveniji, ne glede na njihove nazorske in druge poglede, počutili kot doma. Strpnost in sožitje sta moji vodili," je še dejal.

Loading...