Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor popustil Peterletu

Deli na:

Osrednja državna proslava ob 20. obletnici Peterletove vlade je prestavljena na 24. maj in tako ne bo na isti dan kot proslava Demosa v Stični. Če si vlada ne bi premislila, bi državna proslava ostala brez častnega gosta Lojzeta Peterleta, ki ni želel v enem dnevu nastopiti in govoriti na dveh slovesnostih.

Osrednja državna proslava ob 20. obletnici Peterletove vlade je prestavljena na 24. maj in tako ne bo na isti dan kot proslava Demosa v Stični. Če si vlada ne bi premislila, bi državna proslava ostala brez častnega gosta Lojzeta Peterleta, ki ni želel v enem dnevu nastopiti in govoriti na dveh slovesnostih.

Predsednik SDS Janez Janša je v ponedeljkovi Polemiki sicer premieru Borutu Pahorju očital, da je vlada državno proslavo začela pripravljati šele nekaj mesecev po tem, ko se je priprav na svojo proslavo lotil Demos.

Premier Borut Pahor in vodja SDS Janez Janša sta v ponedeljkovi oddaji Polemika na TV Slovenija soočila svoja mnenja glede dvojne počastitve 20. obletnice Peterletove vlade. Pahor je na soočenju dejal, da bomo kmalu praznovali 20. obletnico prve demokratične slovenske vlade ter da si želi, da bi jo proslavili, "kot se spodobi".

Janša pa je Pahorju očital, da državne proslave ob 20. obletnici Peterletove vlade ni na letošnjem programu državnih proslav in da so to proslavo začeli pripravljati nekaj mesecev po tem, "ko je proslavo že začel pripravljati Demos". Državna proslava je bila sprva namreč načrtovana na isti dan kot Demosova proslava.

Ni znano, ali je prav ta zaplet razlog za prestavitev osrednje državne proslave ob 20. obletnici Peterletove vlade. Nekdanji načelnik Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ) Tone Krkovič prestavitve osrednje državne proslave na 24. maj ni želel komentirati, dokler ta ne postane uradna.

Je pa Krkovič komentiral napoved Zveze veteranov vojne za Slovenijo, ki v sodelovanju z ministrstvom za notranje zadeve in obrambnim ministrstvom pripravlja osrednjo proslavo ob 20. obletnici MSNZ, ki naj bi predvidoma potekala v začetku septembra v Ljubljani. Krkovič je izrazil mnenje, da do izvedbe te proslave ne bo prišlo, ker da gre za "veliko grmenja in malo dežja".


VLADNO SPOROČILO ZA MEDIJE:

Obletnice pomembnih dogodkov iz slavne zgodovine morajo Slovence povezovati ne pa razdvajati
 
Predsednik Vlade Republike Slovenije Borut Pahor je danes sprejel predsednika prve demokratično izvoljene demokratične vlade Lojzeta Peterleta. Pogovarjala sta se o primerni obeležitvi prelomnega trenutka, ko je Slovenija po prvih demokratičnih parlamentarnih volitvah aprila 1990 dober mesec kasneje dobila tudi novo vlado, ki jo je vodil predsednik takratnih slovenskih krščanskih demokratov Lojze Peterle.
Predsednik sedanje in tedanje vlade sta se strinjala, da naj proslave pomembnih jubilejev slovenske zgodovine povezujejo, ne pa razdvajajo ljudi in gradijo občutek skupne pripadnosti in nacionalne samozavesti.

Predsednik slovenske vlade Borut Pahor bo v nedeljo 16. maja na slovesni obeležitvi začetkov organiziranja Manevrske strukture Narodne zaščite RS sprejel raport Častne čete Slovenske vojske in prisostvoval programu na katerem bodo spregovorili nekateri najpomembnejši člani prve demokratično izvoljene vlade, ki si je kot izhodišče svojega programa zastavila osamosvojitev Slovenije ter za to pripravila tudi ustrezne pogoje za njeno oboroženo ubranitev.

V ponedeljek, 24. maja bo v Cankarjevem domu slovesnost ob 20. obletnici imenovanja prve demokratično izvoljene slovenske vlade na kateri bosta kot slavnostna govornika skupaj spregovorila Lojze Peterle, predsednik tedanje vlade in Borut Pahor, predsednik sedanje Vlade Republike Slovenije. Slovesnima nagovoroma bo sledil kulturni program. Na proslavo so vabljeni člani vseh dosedanjih vlad, ustavodajen skupščine in vseh sklicev državnega zbora ter najvidnejši nosilci političnega, družbenega, kulturnega in verskega življenja.