nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Olga: Miha si je dovolil to, česar si ne bi smel ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor odlikoval Blažiča, Ernišo, Boleta

Deli na:
Pahor odlikoval Blažiča, Ernišo, Boleta

Foto: Primož Lavre

Predsednik republike Borut Pahor je državna odlikovanja podelil publicistu Viktorju Blažiču, evangeličanskega škofa Gezo Ernišo, ustanovitelja založbe in Radia Ognjišče Franca Boleta, kulturnega zgodovinarja Wolfganga Johannesa Bandiona in avstrijskega politika Casparja Einema.

Predsednik republike Borut Pahor je ob današnji podelitvi državnih odlikovanj s srebrnim redom za zasluge odlikoval tudi prvega škofa Evangeličanske cerkve na Slovenskem Gezo Ernišo. Ta je ob sprejemu priznanja poudaril pomen strpnosti v slovenski družbi. S toleranco in spoštovanjem je mogoče graditi lepši svet, je zatrdil.

Erniša, ki se decembra poslavlja s škofovskega mesta, je ob podelitvi priznanja dejal, da si nikoli v življenju ni predstavljal, da bo kot sin preprostih kmečkih staršev kdajkoli dobil tako visoko državno priznanje, zato sta njegovo veselje in ponos zelo velika. Odlikovanje pa razume tudi kot priznanje in zahvalo vsem protestantskim duhovnikom in laikom, ki so že pred njim veliko prispevali za slovenski narod.

Kot je dejal v izjavi za STA, protestanti v slovenski prostor prinašajo poziv, naj svoje življenje živimo na načelih in vrednotah in da ne sme biti iz družbe nihče izključen ali zapostavljen zaradi svoje verske pripadnosti ali svetovnega nazora. Prav tako protestanti prinašajo tudi Trubarjevo in Luthrovo maksimo, da je treba za svojimi besedami in dejanji vedno stati in da je treba ravnati tako, da bo čim več ljudi okoli nas živelo dostojno življenje. Težave, ki nas sedaj pestijo, bomo premagali, saj smo Slovenci trdoživ narod, je prepričan.

18-letno obdobje, v katerem je vodil Evangeličansko cerkev, ocenjuje kot uspešno. V času njegovega vodenja se je Evangeličanska cerkev zelo dobro umestila na Slovenskem in tudi v svetovni luteranski družini, dobre odnose pa so zgradili tudi z ostalimi krščanskimi cerkvami in ves čas vodili strpen dialog s slovensko državo in civilno družbo, je dejal.

Na pomemben prispevek protestantov za slovenski narod je v svojem nagovoru spomnil tudi Pahor. Dan reformacije, ki ga bomo obeležili jutri, zaradi tega prispevka ni le praznik pripadnikov Evangeličanske cerkve, ampak praznik vseh Slovencev.

Pahor je danes podelil tudi druga državna odlikovanja. Red za zasluge je prejel ustanovitelj založbe in Radia Ognjišče Franc Bole za prispevek pri oblikovanju odprtega in demokratičnega slovenskega medijskega prostora. Bole je v svoji zahvali za priznanje in zahvali sodelavcem zatrdil tudi, da se bosta tako založba kot Radio Ognjišče še naprej trudila ustvarjati prostor odprtega in demokratičnega dialoga, saj s svojim delom ne služijo le vernim ljudem, temveč za dobrobit vseh Slovencev.

Za novinarski in publicistični prispevek pri vzpostavljanju svobodnih in demokratičnih temeljev slovenske družbe in njenega medijskega prostora je red za zasluge prejel tudi novinar Viktor Blažič. Blažič, ki je bil zaradi svojih člankov obtožen sovražne propagande in zaprt 11 mesecev, je v zahvali ob podelitvi izrazil upanje, "da je v tem priznanju tudi kakšen element poravnave krivic, ki jih je bilo in jih je še zmeraj vse preveč".

Medaljo za zasluge pa sta prejela kulturni zgodovinar Wolfgang Johannes Bandion za zasluge pri povezovanju slovenskih in avstrijskih znanstvenikov in umetnikov ter prispevek k slovensko-avstrijskemu sodelovanju na področju izobraževanja ter politik Caspar Einem za prispevek k vsestranskemu sodelovanju med Slovenijo in Avstrijo.

Kot je ob podelitvi dejal Pahor, je vsem odlikovancem skupno, da so tudi takrat, ko je bilo to manj hvaležno in najtežje, neomajno verovali v pravičen, svoboden in solidaren svet za vse ljudi, ne glede na njihova socialna, politična in druga porekla. "To lahko predstavlja velik navdih za vse nas," je dejal predsednik.