vesolje ženska Dobra karma

Opozorilo iz horoskopa za te dni: bodite pozorni ...

primož roglič, tadej pogačar Svet24.si

Pogačar s "športnim ropom" prijatelja, ki ga ...

tanja fajon pl1 Reporter.si

Išče se novi mandatar: SD namerava vložiti ...

borut turk Svet24.si

Šestkrat je zabodel partnerko Romano, krivde za ...

Matej Tonin Necenzurirano

Tonin v opoziciji govoril eno, zdaj kot minister ...

paris-hilton, this-is-paris, dokumentarec Odkrito.si

Paris Hilton zaključila 20 let pretvarjanja

peter prevc bobo2 Njena.si

Peter Prevc na rojstni dan pokazal sinovo ...

Slovenija

Pahor ne obupa: Kas številka 2

Deli na:

Vlada bo iskala rešitve za novo institucijo, ki bi nadomestila Kadrovsko akreditacijski svet, je danes ob robu seje DZ dejal premier Borut Pahor. Ustanovitev Kasa je pohvalil OECD, dodaja premier, ki pravi, da je Kas opravil pionirsko delo in tudi omejil apetite koalicijskih strank po vplivanju na kadrovske odločitve.

Vlada bo iskala rešitve za novo institucijo, ki bi nadomestila Kadrovsko akreditacijski svet, je danes ob robu seje DZ dejal premier Borut Pahor. Ustanovitev Kasa je pohvalil OECD, dodaja premier, ki pravi, da je Kas opravil pionirsko delo in tudi omejil apetite koalicijskih strank po vplivanju na kadrovske odločitve.

"Vlada bo v četrtek - verjetno bom že jutri s sodelavci govoril o tem - iskala rešitev za institucijo, ki bo imela vlogo Kadrovsko akreditacijskega sveta," je ob robu prvega dne redne seje DZ dejal Pahor in dodal, da ta četrtek končne odločitve še ni pričakovati.

Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) je Kas ocenila kot "referenčno institucijo tranzitne države", je dejal premier, tako da bodo "tudi s pomočjo OECD iskali neko obliko institucije, ki bi bila enako avtonomna".

Pahor je zatrdil, da nikoli ni poklical predsednika sveta Bogomirja Kovača, da bi skušal vplivati na odločitve. Da je bil svet avtonomen, po Pahorjevem mnenju dokazuje tudi dejstvo, da je svet sam javno sporočal "pozitivne in negativne izkušnje".

Vlada je s Kadrovsko akreditacijskim svetom želela "spremeniti neko paradigmo kadrovske politike". Svet je "v veliki meri discipliniral vladne stranke in apetite ljudi, ki jih podpirajo ali stojijo za njihovo politiko" in opravil pionirsko delo, kljub temu da "pogosto ni imel natančnih občutkov, kaj natančno je njegova naloga", je dejal premier.

Kovač je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal, da si je vlada delo Kadrovsko akreditacijskega sveta v določenih primerih predstavljala kot strokovno pokritje za politične odločitve in da je bil svet, "gledano malce ironično, največja kadrovska napaka te vlade".


Premier je dejal, da bo upošteval Kovačeve kritike in da mu ne želi vrniti "s kakšnim cinizmom ali pa kritiko".

Na kritiko sveta, da premier člane nadzornih svetov obravnava kot "šolarčke", ko pravi, da bodo zamenjani, če ne bodo opravili domače naloge (glede zahtev po omejitvah plač vodstva), in da po menjavah nekaj nadzornih svetov nadaljnje menjave ne bodo potrebne, je Pahor odgovoril, da lahko ministri predlagajo menjavo tistih nadzornikov, ki jih imenuje država in po mnenju ministrov ne bodo opravljali svoje naloge.

"Če bodo ministri dosledni, bodo nadzorniki razumeli, da ne morejo ostati nadzorniki, če delo ne bo prav opravljeno," je dejal premier in dodal, da je "to dobro sporočilo in da gre morda samo za nesporazum" pri interpretiranju njegovih izjav.

Člani Kadrovsko akreditacijskega sveta so minuli četrtek vladi podali odstopno izjavo, ker je vlada nove nadzornike Holdinga Slovenske elektrarne in Pošte Slovenije imenovala mimo nominacijskega postopka sveta.

Po zakonu o upravljanju kapitalskih naložb države bi se svet preoblikoval v akreditacijsko komisijo, ki bo organ v sestavi agencije za upravljanje kapitalskih naložb države.
Loading...