Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor: Najslabša kolaboracija je ohranitev sedanjega stanja

Deli na:

Premier Borut Pahor se je danes v Lipici odločno odzval na današnje izjave Slovenskega panevropskega gibanja, da je arbitražni sporazum "kolaboracija z okupatorjem". "Slabše kolaboracije ne more biti, kot da pustimo stvari take, kot so," je dejal premier po seji vlade v Kobilarni Lipica.

Premier Borut Pahor se je danes v Lipici odločno odzval na današnje izjave Slovenskega panevropskega gibanja, da je arbitražni sporazum "kolaboracija z okupatorjem". "Slabše kolaboracije ne more biti, kot da pustimo stvari take, kot so," je dejal premier po seji vlade v Kobilarni Lipica.

"Zdaj nimamo ničesar, z arbitražnim sporazumom pa lahko dobimo nazaj tisto, kar je naše," je dejal Pahor v odzivu na današnje izjave predstavnikov Slovenskega panevropskega gibanja, Franceta Bučarja in Tineta Hribarja, ki se jima je pridružil še tržaški pisatelj Boris Pahor. Je pa premier izrazil razumevanje za argumente proti arbitražnem sporazumu, ker je Slovenija v zadnjih dvajsetih letih sama sebi dovolila tudi nekatera mitska prepričanja o tem, kaj je mogoče.

"Tudi jaz imam nekatera pričakovanja, ki so povezana s tem. Vendar moramo o tem prepričati še Hrvate. In ko bodo tisti, ki imajo pripombe na arbitražni sporazum in bodo govorili hude besede, kot je ta o kolaboraciji, naj povedo, kako bodo zavezniki z mirom, za pošteno mejo, s prihodnostjo in blaginjo. Jaz na to vprašanje odgovarjam z arbitražnim sporazumom in mislim, da si zasluži našo podporo," je dejal Pahor.

Zato namerava vztrajati, "da gre za najboljši možen sporazum, ki ga Slovenija lahko doseže". "Bil je edini mogoč v zgodovinskih pogojih, ki so nam bili dani praktično nekaj mesecev in sedaj imamo sijajno priložnost, da ga potrdimo na referendumu," je dejal Pahor.

Izzval pa je "te ugledne nasprotnike sporazuma", da če menijo, da bi moralo biti vprašanje meje s Hrvaško urejeno drugače, zakaj niso pripomogli k ureditvi tega vprašanja. "Če se strinjajo, da so vsi poskusi doslej propadli, ta pa ni, ta ima možnost, da živi, jih sprašujem, kaj bodo storili v primeru, če referendum ne bo uspešen. Kaj je alternativa? Bodo ovirali Hrvaško na poti v Evropsko unijo," sprašuje Pahor.

Slovensko panevropsko gibanje je sicer danes v Ljubljani pozvalo k zavrnitvi arbitražnega sporazuma na referendumu 6. junija in za "izgon Hrvaške z zasedenih ozemelj". Bučar, Hribar in Boris Pahor so menili, da ni potrebna arbitraža, ampak "pošten" dogovor s Hrvaško, sicer ta ne bo vstopila v EU.

Hribar je celo menil, da je arbitražni sporazum "akt kolaboracije z okupatorjem", zadnji akt v popuščanju Hrvaški, ki "si je vseskozi prisvajala slovensko ozemlje". "Mi imamo vojno stanje brez vojne napovedi," je še dejal.