Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor naj razreši Erjavca

Deli na:

Predsednik vlade Borut Pahor je danes opoldne na pogovor v zvezi z ugotovitvami računskega sodišča povabil ministra za okolje in prostor Karla Erjavca, so sporočili iz premierovega kabineta. Računsko sodišče je namreč zaradi kršitev obveznosti dobrega poslovanja okoljskega ministrstva Pahorja pozvalo k razrešitvi Erjavca.

Predsednik vlade Borut Pahor je danes opoldne na pogovor v zvezi z ugotovitvami računskega sodišča povabil ministra za okolje in prostor Karla Erjavca, so sporočili iz premierovega kabineta. Računsko sodišče je namreč zaradi kršitev obveznosti dobrega poslovanja okoljskega ministrstva Pahorja pozvalo k razrešitvi Erjavca.

Računsko sodišče je v porevizijskem poročilu o smotrnosti ravnanja z ločeno zbranimi komunalnimi odpadki v Sloveniji od leta 2005 do konca leta 2007 ugotovilo, da je okoljsko ministrstvo hudo kršilo obveznost dobrega poslovanja. Zato je na premiera Boruta Pahorja naslovilo poziv za razrešitev okoljskega ministra Karla Erjavca.

Premier Pahor mora v 15 dneh računskemu sodišču odgovoriti, kako bo ukrepal, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedal predsednik računskega sodišča Igor Šoltes.

Računsko sodišče je kot nezadovoljive ocenilo popravljalne ukrepe ministrstva na področju določitve okoljskih dajatev za vzpodbujanje ločenega zbiranja komunalnih odpadkov. Nezadovoljivi so bili tudi ukrepi ministrstva na področju področju načrtovanja aktivnosti izdelave predloga financiranja sistema ravnanja z odpadno embalažo.

Desus: Čakamo na premiera

Pred popoldanskim kolegijem pri premieru Borutu Pahorju, na katerem bodo med drugim razpravljali o ravnanju okoljskega ministra in predsednika DeSUS Karla Erjavca, v DeSUS pravijo, da bodo - preden se bodo o tem opredeljevali - počakali, da bodo stvari bolj jasne in bo znano stališče premiera.

Kot je za STA dejal generalni sekretar DeSUS Ljubo Jasnič, se v stranki do tega za zdaj niso opredeljevali, načelno Erjavec ima podporo, bodo pa počakali na današnji kolegij predsednika vlade in morebitne odločitve.

Odločitev o tem, ali bi moral Erjavec zapustiti ministrsko mesto, je stvar premiera, pravi Jasnič. Če bi se za to odločil, se bodo nato dogovorili, kako naprej. Jasnič je ob tem zanikal, da bi bila za popoldne sklicana seja izvršnega odbora stranke.

Po besedah vodje strankine poslanske skupine Joška Godca tudi v poslanski skupni o tem še niso govorili in bodo to storili, ko bodo stvari bolj jasne. Danes imajo poslanci obveznosti na terenu, pričakuje pa, da se bodo sestali v prihodnjih dneh, potem ko bo znano stališče predsednika vlade.

Kot je dodal za STA, se bodo takrat v poslanski skupini posvetovali in tudi sporočili svoje stališče. Sam ocenjuje, da je tema povezana s temo izstopa dveh poslancev. Ob tem dodaja, da vsekakor podpirajo program stranke in program koalicije, so še vedno njen trden člen ter ne razmišljajo o drugih možnostih. Po njegovih besedah pričakujejo, "da se bodo stvari rešile v nekem pozitivne smislu, saj menijo, da če so prineseni dobri argumenti s pravnega vidika, da premagajo politični vidik".

Strankin poslanec Matjaž Zanoškar pa meni, da bi stvari, ki so sedaj očitane Erjavcu, morale dobiti "bolj resen predznak" - sodni epilog ali nekaj drugega, s čimer bi se mu ti prekrški dokazali. Dokler tega ni, se mu zdi razmišljanje o Erjavčevi zamenjavi prejudiciranje.

"Sem za to, da se stvari razčistijo; ali se mu dokažejo ali se ugotovi, da ni nič kriv, nato pa se zadeve rešujejo naprej". Odločitev po njegovem ne bi smela pogojevati obstoja stranke v koaliciji - tudi če bi se Erjavcu dokazala krivda in bi Pahor predlagal njegovo zamenjavo.

Golobič:Premier bi moral upoštevati ugotovitve sodišča

Če računsko sodišče pozove predsednika vlade k razrešitvi ministra, je to po mnenju predsednika Zaresa Gregorja Golobiča "nekaj, mimo česar premier ne sme iti, kot se je to zgodilo pred leti". Golobič sicer o usodi ministra za okolje in prostor Karla Erjavca pred sestankom predsednikov koalicijskih strank ni želel govoriti.

Kot je ob robu novinarske konference ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo v Ljubljani pojasnil Golobič, se mnenja računskega sodišča, ki ima posebno, z ustavo urejeno mesto v pravnem redu, ne sme prezreti, kot se je to zgodilo pred leti, ko je računsko sodišče pozvalo k razrešitvi tedanjega ministra za okolje in prostor Janeza Podobnika.

"To je zelo pomembno za krepitev pravne kulture in pripoznavanje tiste pristojnosti ali pa institucionalne teže, ki jo morajo imeti ustanove, če naj država funkcionira", je izpostavil.

Golobič hipotetično o primeru ministra Erjavca - o njegovem ravnanju bodo danes razpravljali tudi predsedniki koalicijskih strank - sicer ni želel govoriti, ker še ni poznal odločitve računskega sodišča. Premier Borut Pahor bo po Golobičevih pričakovanjih predsednike koalicijskih strank obvestil o vseh razmislekih, pričakuje tudi, da bo podobno storil Erjavec.

"Gre za nelahko in pomembno vprašanje, postavljajo se standardi na nekem področju, neke stvari so se zgodile prvič in o tem bom kasneje obvestil svoje kolege v stranki," je poudaril in dodal, da bo svoje stališče o tem izrekel po pogovoru v stranki.

Kot je še dejal Golobič, so odločitve, ki bodo v prihodnjih dneh ali tednih, zelo pomembne in načelne in da je predsednik vlade v tem primeru pred veliko odgovornostjo.