Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor na televizijah

Deli na:

Slovenski premier Borut Pahor je nocoj za TV Slovenija zatrdil, da je s petkovim dogovorom s hrvaško premierko Jadranko Kosor lahko zadovoljna tudi Slovenija. Dobila je pisno zavezo, da se bodo pogajanja o meji nadaljevala na podlagi drugega Rehnovega predloga, kjer je opredeljen "stik z odprtim morjem" in to je velik uspeh, je prepričan.

Slovenski premier Borut Pahor je nocoj za TV Slovenija zatrdil, da je s petkovim dogovorom s hrvaško premierko Jadranko Kosor lahko zadovoljna tudi Slovenija. Dobila je pisno zavezo, da se bodo pogajanja o meji nadaljevala na podlagi drugega Rehnovega predloga, kjer je opredeljen "stik z odprtim morjem" in to je velik uspeh, je prepričan.

"Mislim, da smo lahko zadovoljni vsi. Slovenija je dobila tisto, česar doslej ni imela in to je zavezo Republike Hrvaške, da razume mejno vprašanje kot del pogajalskega procesa. Prvič je to Hrvaška pisno sporočila Evropski komisiji, in mi bomo imeli rešeno mejo bodisi z arbitražo bodisi z dvostranskim sporazumom, preden bo Hrvaška vstopila v EU," je ocenil Pahor.

Pojasnil je, da je za Slovenijo velik uspeh, da se bo Hrvaška spet pogajala o drugem predlogu evropskega komisarja Ollija Rehna, ki ga je Hrvaška sicer sredi junija zavrnila. "Tam pa je v tretjem členu opredeljen 'stik z odprtim morjem' in zato je bilo zelo pomembno, da smo dosegli drugi odstavek v tej izjavi," je pojasnil Pahor v zvezi z izjavo, ki jo je Kosorjeva v petek poslala v Stockholm švedskemu predsedstvu EU.

Za POP TV je Pahor dejal, da bo o petkovem dogovoru s Kosorjevo v torek na skupni seji odborov državnega zbora za zunanjo politiko in zadeve EU, kasneje pa tudi na srečanju s predsedniki parlamentarnih strank, "pojasnil, kaj smo pravzaprav res velikega dosegli s tem dogovorom". "Da bomo nadaljevali na Rehnovem predlogu dva, pa je zapisano v zapisniku uradnega sestanka," je še pojasnil.

Poudaril je še, da je petkov dogovor bistven premik od pisma, ki ga je decembra ponudilo francosko predsedstvo EU. "Dosegli smo, da Hrvaška izjavlja, da prejudici so in da se jih ne priznava, da nimajo pravnega učinka in da ne morejo iti pred tretjega, če bo o njih razsojal. Četrta novost pa je presečni datum 25. junij 1991," je pojasnil premier.

Pahor je tudi prepričan, da bo na koncu prišlo do arbitražnega sporazuma s Hrvaško, ki bo "bolj ali manj Rehn dva". Sicer je možen tudi dvostranski sporazum, kjer pa bo Slovenija vztrajali bodisi pri načelu stika z odprtim morjem - torej z besedo junction, ki je vzeta iz sporazuma Drnovšek-Račan - ali pa pri uporabi mednarodnega prava in načela pravičnosti (ex aequo et bono), je pojasnil Pahor. "Da pa bo jasno, dikcija v besedilu je taka, da mora biti ta sporazum pred vstopom (Hrvaške) v EU ratificiran, tako da tukaj ni sence dvoma," je še dodal za TVS.

Izrazil je tudi razumevanje do stališč, da Hrvaška petkov dogovor predstavlja kot zmago. "Če na Hrvaškem pride do tako pomembne spremembe stališča, da vprašanje, ki so ga imeli za bilateralno in se o njem niso želeli več pogovarjati v okviru pogajalskega procesa z EU, vrnejo v pogajalski proces, potem morajo domači javnosti nekako reči, da je to, spričo dejstva, da so na drugi strani dobili deblokado, nek uspeh," je dejal Pahor.

"Hrvaška naj nadaljuje pogajanja, mi pa želimo urediti mejo tako, kot mislimo, da je pravično v tem drugem Rehnovem predlogu, ki ga je Hrvaška sprva odklonila, zdaj se pa nazaj k njemu nazaj vrača. Imamo možnost da dobimo tisto, kar mislimo, da nam zgodovinsko tudi pripada," je še dodal.

Pahor je za TVS še pojasnil, da se je skozi poletje neformalno pogovarjal tako s kolegi v tujini kot z določenimi politiki v Sloveniji. O procesu je, kot je dejal, obvestil tudi prvaka opozicijske SDS Janeza Janšo in ga seznanil "z bistvenimi stvarmi". Pogovorov je bilo veliko, pritiskov pa ni bilo, je zatrdil za POP TV.

Dejal je, da so z dogovorom s Hrvaško "tudi nekoliko pohiteli, ker želimo izkoristiti drugi del leta za dogovor v parlamentu". Tu pa je sodelovanje z opozicijskimi strankami ključnega pomena, je opozoril premier in izpostavil, da je ključnega pomena, da pride do soglasja, "da je bolj ali manj drugi Rehnov predlog za Slovenijo koristen". "In če že opozicija napoveduje referendum, potem predlagam, da ga predlaga, ko bomo podpisali s hrvaško premierko arbitražni sporazum, ki bo bolj ali manj Rehn dva. Takrat pa naj državljani in državljanke na referendumu odločijo, ali se strinjajo s tako rešitvijo meje ali ne," je še dejal Pahor za TVS, za POP TV pa je v zvezi s tem dodal še, da se tovrstnega referenduma ne boji.

Če pa se Hrvaška ne bi držala petkovega dogovora, je Pahor na POP TV napovedal problematiziranje poglavja "dobrososedski odnosi" v hrvaških pogajanjih z EU. "ampak mi moramo zdaj graditi odnose v dobri veri," je še dejal. Izrazil je optimizem, da bo dogovor glede določanja meje s Hrvaško ratificiran v obeh parlamentih še pred njenim vstopanjem v EU.

Pojasnil je tudi, da ratifikacija arbitražne pogodbe v obeh parlamentih pravzaprav že pomeni tudi rešitev vprašanja meje. "Mi ne moremo vplivati na izzid sodbe in tudi če bi bila na koncu za katero od držav manj ugoden, ne more reči, da se z arbitražno odločitvijo ne strinja," je še pojasnil slovenski premier v pogovoru za POP TV.