stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor: Kidričeva vlada pogoj za Peterletovo

Deli na:

V Ajdovščini so danes s proslavo obeležili 65. obletnico ustanovitve slovenske narodne vlade. Predsednik vlade Borut Pahor je v nagovoru poudaril, da brez prve povojne narodne vlade Borisa Kidriča, ustanovljene v Ajdovščini 5. maja 1945, tudi ne bi bilo prve slovenske vlade Lojzeta Peterleta.

V Ajdovščini so danes s proslavo obeležili 65. obletnico ustanovitve slovenske narodne vlade. Predsednik vlade Borut Pahor je v nagovoru poudaril, da brez prve povojne narodne vlade Borisa Kidriča, ustanovljene v Ajdovščini 5. maja 1945, tudi ne bi bilo prve slovenske vlade Lojzeta Peterleta.

"Mednarodne okoliščine so nas takrat Primorce postavile v položaj, ko smo bili v veliki meri odvisni od drugih, kaj se bo zgodilo z nami. Čeprav smo si - in tega nikoli ne pozabimo - našo svobodo priborili sami. Nihče nam je ni podaril," je poudaril predsednik vlade.

Če se boste na referendumu odločili za arbitražni sporazum, naj vam povem, da je to sporazum po volji Slovenije in Hrvaške, je dejal. "Končno daje možnost Sloveniji, da dobi skupaj s Hrvaško pošteno mejo in zaključi vprašanje naše suverenosti," je opozoril.

Obrambna ministrica Ljubica Jelušič je spomnila, da v narodni vladi leta 1945 ni bilo obrambnega ministra, ker je bil glavni štab partizanskih odredov in NOB Slovenije takrat že neposredno podrejen vrhovnemu štabu jugoslovanske armade. "Primorci smo tako v času največjih diplomatskih preizkušenj, ki so potem sledile, ostali brez lastne narodne vojske," je dejala. Poudarila je, da je sedanja Slovenska vojska moderna, dobro organizirana in mednarodno priznana sila. "Izgubimo jo lahko le, če tako želimo sami," je opozorila.

Slavnostni govornik je bil pisatelj iz Trsta Boris Pahor. Poudaril je, da bi morali tudi italijanski politiki priznati izsledke, ki jih je v končno poročilo zapisala slovensko-italijanska zgodovinska komisija, in z njim seznaniti italijansko javnost. "Ni sprejemljivo navajati zločinov, ki so bili storjeni nekomu, ne da bi navedel tudi kriminalna dejanja, ki jih je prej izvršil on sam," je poudaril.

Ajdovski župan Marjan Poljšak pa je dejal, da je "s proslavo na osrednjem ajdovskem trgu 5. maja 1945 nova slovenska revolucionarna elita Italiji in vsemu svetu razglasila, da je Primorska slovensko narodno ozemlje ter sestavni del slovenske države".

"Na današnji proslavi italijanski in svetovni javnosti ponovno razglašamo, da je Primorska sestavni del slovenske države, in sporočamo določenim krogom v Italiji, naj pozabijo na svoje želje po rapalski meji in o italianizaciji Primorske," je poudaril Poljšak.

Ob 65-letnici ustanovitve slovenske narodne vlade je v avli dvorane prve slovenske narodne vlade na ogled razstava fotografij, ki so nastale na dan ustanovitve te vlade, 5. maja 1945. Ta dan je sicer tudi praznik občine.

Zakon o narodni vladi je izdal Slovenski narodnosvobodilni svet, izbira Ajdovščine, ki je bila kot ostala Primorska tedaj še formalno pod Italijo, pa je imela tudi simboličen pomen pokazati, čigava je Primorska.