Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor je mandatar

Deli na:

Predsednik republike Danilo Türk je po srečanju s predsednikom SD Borutom Pahorjem dejal, da mu je v veliko zadovoljstvo, da predlaga Pahorja za mandatarja za sestavo nove vlade. Ob tem je poudaril, da je predsednik SD pomemben slovenski politik in povezovalna osebnost.

Poslanke in poslanci so z 59 glasovi za in 24 proti predsednika SD Boruta Pahorja izvolili za mandatarja za sestavo nove vlade.

Poslanke in poslanci so z 59 glasovi za in 24 proti za mandatarja za sestavo prihodnje slovenske vlade izvolili Boruta Pahorja. Ta se je poslankam in poslancem zahvalil za izkazano zaupanje, ki ga, kot pravi, "ne vidi kot bianco menico, ampak kot kredit, ki ga bo poravnal z vestnim delom", ter pred državnim zborom tudi zaprisegel.

Državni zbor je novega mandatarja izvolil s tajnim glasovanjem, za izvolitev pa je potreboval glasove večine vseh poslancev, torej najmanj 46. Da Pahor pri izvolitvi ne bo imel težev, je kazalo že pred glasovanjem, saj so mu podporo napovedali v vseh poslanskih skupinah z izjemo SDS.

V SD, Zaresu, DeSUS in LDS, torej strankah, ki bodo sestavljale prihodnjo koalicijo, Pahorja namreč vidijo kot povezovalnega in konstruktivnega predsednika vlade. Podporo mandatarskemu kandidatu so napovedali tudi v SLS in SNS, sicer strankah, ki bosta prihodnja štiri leta v opoziciji. Menili so namreč, da mora zaradi finančne krize, ki grozi tudi Sloveniji, vlada čim prej začeti z delom, obenem pa napovedali, da bodo novi vladi ves čas gledali pod prste.

Podporo mandatarju so odrekli le poslanci največje opozicijske stranke SDS, ki Pahorju očitajo izključevanje in ločevanje na "naše in vaše" ter zavlačevanje pri sestavi vlade.

Novi mandatar je že pred izvolitvijo povedal, da se zaveda odgovornosti, ki jih nalaga mandatarstvo. Kljub temu je trdno odločen, da upraviči zaupanje poslancev in pričakovanje ljudi. "Zdaj ni zame nič pomembnejšega od tega, da nam vsem skupaj uspe premagati prihajajoče ovire in pospešeno nadaljevati pot Slovenije v krog najbolj razvitih in solidarnih držav," je dejal Pahor, ki je poslancem predstavil programske zasnove nove vlade.

Med nalogami prihodnje vlade je izpostavil krepitev socialnega dialoga, pravne države in usklajevanje z vsemi parlamentarnimi strankami oz. širšo javnostjo, ko gre za pomembne državne odločitve. Glede zadev, o katerih namerava doseči širše soglasje, je posebej izpostavil t.i. vojne zakone, ki jih, kot je dejal, ne namerava sprejemati s preglasovanjem. V konsenzu in dialogu si želi nadaljevati tudi delo pri pripravi zakonodaje za ustanovitev pokrajin, brez predhodnega posveta s predstavniki vseh parlamentarnih strank pa ne namerava sprejemati niti nobene pomembnejše odločitve, povezane z zunanjo politiko.

Med konkretnimi ukrepi nove vlade je napovedal preučitev možnosti popravka splošne davčne olajšave, ki naj bi jo približali letnemu znesku minimalne neto plače, in proučitev možnosti hitrejše in ugodnejše ureditve stanovanjskega problema s ponovno uveljavitvijo posebne stanovanjske olajšave. Njegova vlada namerava, če bo potrjena v DZ, uvesti tudi dodatne stimulativne davčne ukrepe za reinvestiranje kapitalskih dobičkov, namenjene direktnemu investiranju v nove naložbe. Z namenom spodbujanja stabilnosti finančnih trgov je Pahor napovedal tudi preučitev obdavčenja prejetih letnih obresti na bančne depozite.

Za poslanske skupine je bila Pahorjeva izvolitev pričakovana. Za vodjo poslanske skupine SD Bojana Kontiča je današnja seja DZ potekala po pričakovanjih. Pahorjeva izvolitev ga ni presenetila, kot tudi ne nekaj kritičnih besed, ki jih je na Pahorjev račun naslovila SDS. Ob tem je Kontič zavrnil navedbe nekaterih poslancev in poslank SDS, da je Pahor izključevalen.

Vodja poslanska skupina SDS Jože Tanko upa, da bo Pahor uspel v roku, ki je predviden, dobiti kompetentne kandidate za ministre. Po njegovem mnenju je program prihodnje koalicije zelo splošen in brez merljivih kriterijev. Obenem je poudaril, da PS SDS ni podprla mandatarja zato, ker je bilo v letošnjem letu s strani Pahorja in njegove PS preveč izključevanja.

Predsednik Zaresa in vodja strankine poslanske skupine Gregor Golobič je poudaril, da je bila podpora mandatarju pričakovana. Po njegovem mnenju bo do konstituiranja nove vlade prišlo v kratkem času. Zatrdil je, da nova vlada ne pričakuje "dolgega zatišja in posebnega bonusa stotih dni". Pojasnil je še, da Zares še ni zaprl kadrovskih pogajanj s Pahorjem.

Poslanec DeSUS Vasja Klavora je ocenil, da je 58 glasov za Pahorja zelo lep rezultat. "Tudi opozicija je ploskala, tako da mi se ta dogodek kar dopade," je pojasnil. Pojasnil je, da ni nič novega o položaju predsednika DeSUS Karla Erjavca v novi vladi. Prepričan je, da se bo to uredilo v naslednjih dneh.

Poslanec SNS Bogdan Barovič meni, da je prišlo do izvolitve Pahorja za mandatarja za sestavo nove vlade predvsem prepozno. "Že zdavnaj bi moral biti izvoljen za mandatarja, že zdavnaj bi morali biti imenovani ministri, " je dejal in poudaril, "da je zadnji čas, da se vlada spravi skupaj in začne delati ter pomaga ljudem, ki bodo čez nekaj mesecev zelo slabo živeli".

Tudi za vodjo poslanske skupine SLS Jakoba Presečnika je bila izvolitev Pahorja za mandatarja pričakovana. Pahorja so, kot je povedal, podprli zato, ker so prepričani, da mora nova vlada začeti čim prej delovati. Na vprašanje, ali je to morebiti napoved, da bodo Pahorja in njegovo vlado tudi sicer podpirali, pa je odgovoril, da bo SLS konstruktivna opozicija.

Predsednica LDS Katarina Kresal je dejala, da izvolitev za mandatarja omogoča, da nadaljujejo z delom. "Tudi z današnjim rezultatom je Pahor pokazal, da je povezovalen politik," je dodala. Kot je pojasnila, računa, da bi se kadrovska pogajanja v naslednjem tednu premaknila k koncu. "Nič še ni dokončno dogovorjeno glede ministrskih mest," je pojasnila.

Borutu Pahorju je sicer z izvolitvijo prenehala poslanska funkcija. Glede na rezultat v volilni enoti ga bo predvima nadomestil Marijan Križman.