zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor izziva sindikaliste: Nalijte čistega vina

Deli na:

Premier Borut Pahor sindikaliste poziva, naj še pred referendumom o pokojninski reformi predstavijo svojo rešitev, ki omogoča vzdržnost javnih financ in varnost za vse generacije, ter tako javnosti nalijejo čistega vina. Ker tega ne bodo storili ali pa njihovi izračuni ne bodo sprejemljivi, bo odločitev o glasovanju lažja za še neodločene, meni.

Premier Borut Pahor sindikaliste poziva, naj še pred referendumom o pokojninski reformi predstavijo svojo rešitev, ki omogoča vzdržnost javnih financ in varnost za vse generacije, ter tako javnosti nalijejo čistega vina. Ker tega ne bodo storili ali pa njihovi izračuni ne bodo sprejemljivi, bo odločitev o glasovanju lažja za še neodločene, meni.

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade dejal Pahor, po mnenju sindikatov referendum o pokojninski reformi ni neizogiben le zato, ker reforma vsebinsko ni sprejemljiva, temveč tudi zato, ker o njej ni bilo dovolj socialnega dialoga. Pogajanja so bila, a do skupne rešitve ni prišlo, ker sindikati niso ponudili nobene rešitve, ki bi predstavljala razumen kompromis - takšnega, ki bi zagotavljal vzdržnost javnih financ in varno starost vseh generacij, je poudaril Pahor.

Če sindikati niso zadovoljni z rešitvami pokojninske reforme in že danes napoveduje poziv k vnovičnim pogajanjem po referendumski nedelji, bi bilo po Pahorjevem mnenju "prav in fer do ljudi", da sindikalni voditelji še pred 5. junijem povedo, kaj je za njih kompromisna rešitev. Kot meni, bodo tako v javnosti dobili še kakšen glas.

A po njegovem prepričanju sindikati nimajo prav, zato takšnega kompromisnega predloga ne morejo predložiti. Če ga nimajo, je prav, da to priznajo in povejo zdaj, da se bodo lahko ljudje na referendumu odločali, je poudaril.

Kot je ob tem pojasnil generalni direktor direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela Peter Pogačar, so s sindikati dosegli soglasje o medgeneracijski solidarnosti in dvigu povprečne starosti, razšli pa so se pri načinih, kako ta cilj doseči. Vlada je v nekaterih točkah popustila, "a žal je bila na pogajanja pripravljena samo ena stran", je dejal Pogačar.

Po Pahorjevem mnenju obstaja zelo pomembna razlika med delovanjem sindikatov in delovanjem SDS, ki se prav tako ne strinja s pokojninsko reformo. Razlika je namreč v odgovornosti, ki se je v SDS zavedajo in zato niso predlagali referenduma, je dejal. Sindikati pa se po njegovem mnenju te odgovornosti ne zavedajo.

Premier poudarja, da v primeru potrditve pokojninske reforme ne bo treba sprejeti interventnega zakona. To po njegovih besedah ne pomeni, da ne bo potrebna nadaljnja konsolidacija javnih financ, ampak bodo to lahko naredili z rebalansom proračuna.

Ob tem dodaja, da je treba sprejem pokojninske reforme videti tudi v luči pakta za evro, saj je tam jasno poudarjena potreba po prilagoditvi pokojninskih sistemov. V Sloveniji po njegovih navedbah pokojninski sistem ni prilagojen trendom demografskih gibanj.