Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor dolguje pojasnilo

Deli na:

V sindikatih javnega sektorja so se odzvali na četrtkovo izjavo premiera Boruta Pahorja, da bi lahko v državni upravi prav tako dobro opravili delo zgolj s polovico zaposlenih. Vodja sindikalne pogajalske skupine za državno upravo Dušan Miščevič je pozval Pahorja, naj pride svojo izjavo predstaviti sindikatom javne uprave.

V sindikatih javnega sektorja so se odzvali na četrtkovo izjavo premiera Boruta Pahorja, da bi lahko v državni upravi prav tako dobro opravili delo zgolj s polovico zaposlenih. Vodja sindikalne pogajalske skupine za državno upravo Dušan Miščevič je pozval Pahorja, naj pride svojo izjavo predstaviti sindikatom javne uprave.

Vodja-koordinator pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja za državno upravo, upravo pravosodnih organov in uprave samoupravnih lokalnih skupnosti Dušan Miščevič je premieru pisal, "ker so takšne populistične izjave všečne turbo kapitalistom in nepoznavalcem dela v uradnikov".

Te izjave po njegovem mnenju ustvarjajo nemir med zaposlenimi v državni upravi, zaradi česar zaposleni zahtevajo odločno ukrepanje sindikatov javne uprave. Po drugi strani pa te izjave vzbujajo tudi negativen odnos državljanov do uradnikov. Miščevič ocenjuje, da je Pahorjeva izjava dovolj močan razlog, da skliče pogajalsko skupino in predlaga uvedbo potrebnih aktivnosti, s katerimi bodo zaščitili zaposlene v javni upravi.

Premiera sprašuje, ali je pripravljen svojo izjavo predstaviti še sindikatom javne uprave, in ga prosi, naj določi termin sestanka. Miščevič premierov odgovor pričakuje do srede.

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je pred današnjim vrhom koalicije glede Pahorjeve izjave pojasnila, da je premier dejal, da je 30.000 uradnikov dovolj. Brez vojske in policije jih je 17.000, tako da je pravzaprav predsednik vlade pravilno ocenil, je dejala ministrica.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj pa je za STA ocenil, da Pahor v tem primeru ne ve, kaj govori. Štrukelj si želi, da bi Pahor čim prej pokazal, kako bi to delovalo ob polovični zaposlenosti uradnikov in drugih zaposlenih v javni upravi. Če bi zmanjšali število okenc za državljane na polovico, bi podvojili čas čakanja, je opozoril.

Po besedah Štruklja gre tu za izrazito populistično govorico, ki pa ne more imeti realne podlage. "Take izjave so sicer všečne, ne prispevajo pa popolnoma nič k reševanju težkih problemov. Še več, zdi se, da zgolj prilivajo olja na ogenj, kajti povsem po nepotrebnem povzročajo paniko ali pa neko pretirano reakcijo med zaposlenimi v javnem sektorju," je poudaril.

Ob tem je spomnil, da se je sam Pahor udeležil podpisa dogovora med javnimi uslužbenci in vlado, v katerem je zapisano, da se vlada zavezuje, da dve leti ne bo odpuščanja v javnem sektorju. To je bil po besedah Štruklja del cene, ki jo je vlada plačala za to, da so sindikati pristali na te prestavitev usklajevanja plač v letu 2010.

"Zdaj se mora pa predsednik vlade odločiti, ali je takrat vlada podpisala tisti dogovor s figo v žepu," je dejal. Po njegovih besedah bi bilo "prav, da se predsednik uskladi sam s sabo".

Sicer pa Štrukelj, kot je pojasnil, ni med tistimi, ki bi zaradi takšnih izjav takoj uporabil "neke radikalne grožnje". Če je kar koli resnega v tej izjavi predsednika vlade in da ne gre samo za neko atrakcijo za medije in za gospodarstvenike, pa se bo po treba "skrajno resno vprašati o kredibilnosti te vlade", je še poudaril predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj.

Kot je znano, je premier Borut Pahor na četrtkovem srečanju z gospodarstveniki med drugim dejal, da bi lahko v državni upravi prav tako dobro opravili delo zgolj s polovico zaposlenih. Dejal je, da država z dvema milijonoma prebivalcev ne potrebuje več kot 30.000 uradnikov.