zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor: Dokažite mi jemanje mamil in v eni uri bom odstopil

Deli na:

"Če bi se izkazalo drugače, bom v eni uri odstopil s položaja predsednika vlade," je o namigih, da jemlje mamila, dejal premier Borut Pahor. SDS je predlagala obvezno testiranje funkcionarjev na mamila in Pahor pravi, da predloga ne bi takoj zavrnil, pač pa bi bilo treba preučiti, katere rešitve so koristne.

"Če bi se izkazalo drugače, bom v eni uri odstopil s položaja predsednika vlade," je o namigih, da jemlje mamila, dejal premier Borut Pahor. SDS je predlagala obvezno testiranje funkcionarjev na mamila in Pahor pravi, da predloga ne bi takoj zavrnil, pač pa bi bilo treba preučiti, katere rešitve so koristne.

Premier danes ni želel ugibati o odločitvi ustavnega sodišča glede referenduma o pokojninski reformi, a je zatrdil, da bo odločitev spoštoval. V zvezi s kritičnih stališčem nekaterih poslancev Zares o vladnih prioritetah se je Pahor že pogovoril s predsednikom stranke Gregorjem Golobičem, zato v prihodnje ne pričakuje težav.

Predsednik vlade Pahor je na novinarski konferenci po seji vlade poudaril, da bo Slovenija v primeru, da bo ustavno sodišče referendum dovolilo, unikatna država, saj bodo se bo o fiskalnem vprašanju odločalo na voliščih. Kljub temu pa se bodo v tem primeru soočili z nasprotniki reforme in poskušali referendum dobiti.

Zatrdil je, da je reforma pravična, in opozoril, da bi bilo korenitejšo reformo v prihodnje še težje sprejeti. Tisti, ki ji nasprotujejo, morajo zato povedati, kakšna je alternativa. Ponovno je pozval, da predmet morebitnega referenduma ne bi postalo odločanje o podpori vladi.

Pahor je komentiral tudi sredino izjavo vodje poslanske skupine Zares Franca Jurija. Ta je ob robu seje sveta stranke dejal, da ima vlada na koalicijskem vrhu zadnjo priložnost, da uredi razmere in izpostavi prioritete, ki bodo odpravile sistemske krivice ljudi, in da je v nasprotnem primeru edini izhod zamenjava premiera in postavitev strokovne vlade.

Kot je danes poudaril premier, se je s predsednikom Zares in visokošolskim ministrom Gregorjem Golobičem že pogovoril in v prihodnje ne vidi nobenih težav v zvezi s tem. Vlada po mnenju Pahorja dela ambiciozno, predano in veliko bolje kot na začetku mandata.

Prvi rezultati dela kažejo na to, da "smo se na najbolj strateških križiščih odločili pravilno", kmalu pa se bodo pokazale tudi dobre posledice letošnjih ukrepov, je povedal. Kljub temu je na torkovem razširjenem koalicijskem vrhu Pahor pripravljen na morebitne dodatne pobude in predloge.

Glede morebitnega umika stopnje tajnosti z dokumentacije o trgovini z orožjem pa je Pahor dejal, da se mora v zvezi s tem pogovoriti še z ministrico za obrambo Ljubico Jelušič, ki je do tega zadržana. Nato bo oblikoval tudi svoje stališče v zvezi s tem. Če bo ministrica podprla razkritje dokumentacije, mu tudi sam ne bo nasprotoval. Sicer pa se sam želi bolj kot na te teme osredotočati na razvojna vprašanja.

Premier se je odzval tudi na zakonski predlog SDS, ki je predlagala obvezno testiranje funkcionarjev na mamila. Dejal je, da predloga ne bi takoj zavrnil, pač pa bi bilo treba preučiti, katere rešitve so koristne.

Prakse po svetu so glede tega sicer različne, sam pa bi se zavzel za to, da bi bil predsednik vlade enkrat na leto podvržen zdravniškemu pregledu, katerega rezultati bi bili dostopni javnosti. Takšno ureditev imajo sicer po njegovih besedah v ZDA.

Ob tem je vnovič zatrdil, da nikoli ni in da tudi zdaj ne jemlje mamil. "Če bi se izkazalo drugače, bom v eni uri odstopil s položaja predsednika vlade," je poudaril.

Na vprašanje o njegovem morebitnem nastopu na parlamentarnih volitvah prihodnje leto, je odvrnil, da o svoji nadaljnji politični poti ne razmišlja, dokler ne konča naloge, ki so mu jo volivci zaupali leta 2008. "Popolnoma sem predan delu, ki ga opravljam," je zatrdil.