stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor danes na Kosovo

Deli na:

Premier Borut Pahor bo danes popoldne na obisku v Prištini, so za STA potrdili v kabinetu premiera, kjer drugih podrobnosti o obisku niso navedli. Po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug, ki se sklicuje na navedbe kosovske vlade, se bo Pahor sešel s kosovskim premierom Hashimom Thaqijem.

Premier Borut Pahor bo danes popoldne na obisku v Prištini, so za STA potrdili v kabinetu premiera, kjer drugih podrobnosti o obisku niso navedli. Po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug, ki se sklicuje na navedbe kosovske vlade, se bo Pahor sešel s kosovskim premierom Hashimom Thaqijem.

Po navedbah srbske tiskovne agencije Beta naj bi Pahor in Thaqi po pogovorih, ki naj bi se začeli ob 18. uri, imela tudi izjavo za medije. Srečanja z drugimi kosovskimi predstavniki niso predvidena, poroča Tanjug. Po večerji s Thaqijem naj bi se Pahor po navedbah Bete vrnil v Ljubljano.

Pričakovati je, da slovenski premier na Kosovo prihaja v zvezi z napovedano mednarodno konferenco o Zahodnem Balkanu, ki bo 20. marca na Brdu pri Kranju in ki naj bi se je udeležili voditelji vseh držav Zahodnega Balkana, povabljen pa naj bi bil tudi Thaqi. V zvezi s pa prihaja do zapletov, saj Srbija, ki neodvisnosti Kosova ne priznava, meni, da mora biti Kosovo na regionalnih srečanjih in vrhih zastopano v skladu z resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov 1244, torej kot Kosovo-Unmik, ne pa kot Kosovo. V nasprotnem primeru Srbija ne želi sodelovati na konferenci.

Kosovska stran medtem zatrjuje, da se bo konference v Sloveniji udeležila le, če bodo njeni voditelji nanjo povabljeni kot predstavniki neodvisne in suverene države Kosovo. Tudi kosovski predsednik in premier, Fatmir Sejdiu in Hashim Thaqi, sta v soboto sporočila, da bosta na konferenco o Zahodnem Balkanu prišla kot "predstavnika države Kosovo".

O vprašanjih, povezanih s konferenco, se je Pahor v petek na Ptuju pogovarjal s hrvaško kolegico Jadranko Kosor in srbskim predsednikom Borisom Tadićem. Kot je po pogovorih povedal Pahor, so na ptujskem gradu uspeli sicer "ne v celoti, ampak bolj ali manj" - "rešiti vsa vprašanja, ki so bodisi statusno ali vsebinsko povezana s konferenco".

Katera so ta vprašanja, Pahor ni pojasnil, je pa Tadić ponovil stališče Srbije glede sodelovanja Kosova na konferenci. Dodal je, da si v Beogradu želijo, "da bi se vse dileme glede tega vprašanja rešile", da bi se začel regionalni dialog in da so pripravljeni sodelovati na konferenci.

Zunanji minister Samuel Žbogar v soboto ni želel govoriti o podrobnostih priprave konference glede udeležbe Srbije in Kosova, češ da se stvari spreminjajo in da je še veliko podrobnosti, ki se bodo usklajevale do zadnjega dne. Je pa poudaril, da so za zdaj vsi potrdili udeležbo, tudi srbski predsednik Tadić in kosovski premier Thaqi.

Delo je v soboto pisalo, da naj na srečanju, ki ga bo gostila Slovenija in naj bi go odprl predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy, ne bi bilo nobenih državnih simbolov, udeleženci pa naj bi bili za konferenčno mizo predstavljeni zgolj z imeni in brez navedb funkcij. Prav tako naj bi kosovski premier Thaqi nastopil za govorom predstavnika misije Združenih narodov na Kosovu (Unmik).