Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor bo pojasnjeval, kaj ve o pranju denarja v NLB

Deli na:
Pahor bo pojasnjeval, kaj ve o pranju denarja v NLB

V uradu predsednika imajo zdaj pet zaposlenih manj kot decembra 2012. - Foto: Bobo

Parlamentarna preiskovalna komisija, ki se ukvarja s sumi pranja denarja v NLB in Novi KBM, bo danes nadaljevala zaslišanja. Na sejo je povabila štiri priče, med njimi predsednika republike Boruta Pahorja, ki je v letih, ko naj bi se nepravilnosti dogajale v največji slovenski banki, vodil vlado.

Komisija se ukvarja z domnevno spornimi nakazili iranske banke največji slovenski banki, prek katerih naj bi iranski državljan Iraj Farrokhzadeh med letoma 2008 in 2011 opral za približno milijardo dolarjev. Te podatke je v dokumentih NLB našla parlamentarna komisija, ki raziskuje politično odgovornost za sanacijo bančnega sistema konec leta 2013, zadevo pa odstopila komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

Vmes pa je nastala preiskovalna komisija, ki se ukvarja le s tem vprašanjem. Pod vodstvom Janija Möderndorferja (SMC) je z delom začela septembra lani, ko je prišlo na dan, da so se podobne zadeve dogajale tudi v Novi KBM, pa je delo razširila še na to banko. V dosedanjih zaslišanjih se je osredotočala na sume pranja denarja in financiranja terorizma v NLB.

Komisija zaslišuje javne funkcionarje v času med letoma 2008 in 2011, ki so po Möderndorferjevih besedah v tem času imeli kakršnokoli možnost, da vplivajo ali so bili obveščeni ali so opustili dolžnost ravnanja v skladu s pooblastili. Zaslišuje pa tudi uslužbence NLB.

Kaj vedo o tej zgodbi, želijo danes člani komisije izvedeti od predsednika vlade v tistem času Boruta Pahorja, takratne vodje njegovega kabineta Simone Dimic in pravnega svetovalca za varnost Darka Lubija ter takratnega finančnega ministra Francija Križaniča.