Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor bije boj za politično preživetje

Deli na:

Ali bo Borut Pahor podlegel dekonstruktorjem in rekonstruktorjem vlade z Danilom Türkom in Gregorjem Golobičem na čelu?

Ali bo Borut Pahor podlegel dekonstruktorjem in rekonstruktorjem vlade z Danilom Türkom in Gregorjem Golobičem na čelu?

Vlade ne more voditi nekdo, ki kot predsednik stranke ni nastopil na volitvah in torej nima polnega mandata. Ali bo Borut Pahor, ki je mandat dobil na volitvah, vztrajal vsaj pri tem svojem stališču, ali pa bo podlegel dekonstruktorjem in rekonstruktorjem vlade s predsednikom republike Danilom Türkom in Gregorjem Golobičem na čelu, ki se jim je pridružila še Katarina Kresal?
 
Tabor zagovornikov predčasnih volitev se ne glede na strašenje pred zmago Janeza Janše krepi. O njih odločajo poslanci, ki se seveda niso pripravljeni kar tako razpustiti, a odloči lahko povečujoči se pritisk javnosti. Med njihove zagovornike se v zadnjih dneh uvrščajo gospodarstveniki, denimo Dušan Šešok (Iskra sistemi) ali Uroš Slavinec (Helios) in navsezadnje predsednik delodajalcev Milan Lukić. Ta pravi, da se vlada, ki doživi takšen izraz nezaupanja, ne bi smela sklicevati na legitimno pravico do vladanja.

Proti zakulisni instalaciji vodje vlade
Uredniško stališče za podporo predčasnim volitvam so zavzele Finance, kaže pa, da mu je čedalje bliže tudi Večer: o Pahorju naj odloči državni zbor, naslednji mandatar naj bo izključno v domeni volje ljudi: »Načrti zakulisnih instalacij šefa vlade bi bili največja nevarnost demokraciji.«

Z besedami ekonomista Jožeta P. Damijana, ki je sicer vse prej kot navdušen nad vrnitvijo Janeza Janše: »Ta vlada nima kredibilnosti, da še karkoli predlaga. Mora odstopiti in dati priložnost, da na predčasnih volitvah izvolimo bolj kompetentno vladno ekipo, ki ji bomo zaupali, da izpelje potrebne strukturne reforme.«


Za Gregorja Golobiča, predsednika Zaresa, ni realno pričakovanje, da bi stranke lahko ukazale poslancem, kako naj glasujejo, ker bodo ti na koncu ravnali tako, da bo dobro zanje. Ali ni bilo prav v zadnjem času velikokrat tako ali drugače sporočeno, da so na volitvah izvoljeni le »najbolj ubogljivi vojščaki strankarski vojskovodij« (Upravni odbor Društva slovenskih pisateljev) in da je zato treba pred volitvami spremeniti volilni sistem?

Še čas za novo levo stranko?
Če so reforme in prihodnost države za Pahorja res prednost, potem bi moral odstopiti (bolje rečeno, si dati izglasovati nezaupnico, saj odstop zahtevata Zares in LDS) in omogočiti predčasne volitve. Že dolgo ga mnogi, ki nastopajo v javnosti, prepričujejo, da vlada brez vsaj nekaj zaupanja ne bo mogla pripraviti nobenih pomembnejših reform in prepričati volivcev, naj privolijo vanje.

Če se je res – tudi intimno pri sebi – odločil, da so najboljše volitve, je s tem iz rok Zaresa in LDS izbil njuno zadnje orožje, da si v levi sredini na račun Pahorja povrneta vsaj nekaj verodostojnosti in ne pristaneta zunaj parlamenta. Povsem jasno je namreč, da manjšima vladnima strankama predčasne volitve ne ustrezajo. Tudi za LDS, čeprav se je Katarina Kresal sklicevala na izide anket nacionalne televizije, ki naj bi stranki kazala več, kot je dobila na zadnjih volitvah. Predčasne volitve bi tudi onemogočile oblikovanje neke nove levosredinske stranke ali liste, o kateri se sicer veliko govori, vendar do zdaj o njej ni ne duha ne sluha.

VEČ V TISKANI IZDAJI