1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Padlo štiri milijone kubičnih metrov drevja; stanje se še poslabšuje

Deli na:
Padlo štiri milijone kubičnih metrov drevja; stanje se še poslabšuje

Foto: Bobo

Žled je v gozdovih povzročil pravo razdejanje. Po prvih ocenah Zavoda za gozdove Slovenije je poškodovanih približno 500.000 hektarov oz. 40 odstotkov gozdov. Po zelo grobi oceni je padlo približno štiri milijone kubičnih metrov drevja, morda tudi bistveno več, stanje pa se še poslabšuje, so za STA povedali na ministrstvu za kmetijstvo in okolje.

Količina je enaka letnemu poseku v zadnjih nekaj letih, so sporočili z ministrstva in dodali, da proces še ni končan, kajti z nadaljevanjem padavin in zlasti vetrom se stanje še poslabšuje. Natančnejše ocene bodo pripravljene, ko bo omogočen dostop v gozdove.

Prizadeta je večina države z izjemo ožje Primorske, vzhoda Slovenije in območja Brežic. Najhuje pa je na Notranjskem, ponekod na Gorenjskem in Kočevskem.

S stanjem v državi zaradi posledic žleda, ki je prizadel velik del države, prekinil dobavo elektrike in vode ter onemogočil del železniških in cestnih povezav, je danes člane odbora DZ za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje seznanil tudi kmetijski minister Dejan Židan. Stanje je še naprej izjemno resno, predvsem gibanje po gozdu je smrtno nevarno, je poudaril. Izrazil je upanje, da tudi v prihodnje ne bo večjih nesreč ali smrtnih žrtev.

Prioritete so reševanje ljudi, ki so ogroženi zaradi posledic vremena, ter usposabljanje prevoznih poti in infrastrukture za zagotavljanje elektrike in pitne vode. Pomoč, tako ljudje kot generatorji, prihaja tudi iz tujine.



Vremenska napoved kaže na dodatne padavine in otoplitev, zaradi česar bo predvidoma žleda manj, bo pa gozd še vedno zelo nevaren, je opozoril minister. Ocene o škodi v gozdovih so zaradi oteženega dostopa zelo grobe, kažejo pa na to, da je poškodovanega okoli 500.000 hektarjev gozda. "Gre za najhujšo škodo v gozdu, odkar spremljamo slovenski gozd," je dejal Židan.

Od skupno 12.000 kilometrov gozdnih cest jih okoli polovica ni prevoznih. Ko bodo razmere manj nevarne, se bodo lotili zagotavljanja njihove prevoznosti. Z lokalnimi skupnostmi se o tem že dogovarjajo, država pa bo predvidoma predčasno sprostila plačila iz naslova koncesnine, okoli 3,7 milijona evrov, namenjena za gozdne ceste.

Sanacijski načrt za gozdove bo pripravljen v roku treh mesecev, izvajal pa se bo več let, je napovedal minister, ki pričakuje, da bo Slovenija del sredstev dobila tudi iz naslova evropske pomoči. Država se po njegovih besedah tudi pogovarja z Evropsko investicijsko banko o morebitnih ugodnih posojilih za odpravo posledic škode v državi.

Država bo predvidoma izdala generalno odločbo za posek v gozdu, nekatere ukrepe pa bo vlada namesto z interventnim zakonom predlagala v noveli zakona o gozdovih, ki je v obravnavi v DZ.