Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pada vlada in pada tudi referendum?

Deli na:

Z delom vlade je nezadovoljnih kar 82 odstotkov Slovencev, kar bo verjetno privedlo tudi do neuspeha referenduma o pokojninski reformi - zanjo bi v tem trenutku glasovalo le 31 odstotkov volivcev, je pokazala anketa Vox populi. Pri strankah še naprej vodi SDS pred SD.

Z delom vlade je nezadovoljnih kar 82 odstotkov Slovencev, kar bo verjetno privedlo tudi do neuspeha referenduma o pokojninski reformi - zanjo bi v tem trenutku glasovalo le 31 odstotkov volivcev, je pokazala anketa Vox populi. Pri strankah še naprej vodi SDS pred SD.

Aprilska anketa Vox populi, ki jo za časnik Dnevnik in POP TV opravlja agencija Ninamedia, je pokazala, da je z delom vlade nezadovoljnih že 82 odstotkov vprašanih. Pokojninska reforma pa bo na referendumskem odločanju padla, še kaže javnomnenjska raziskava.

Delo vlade je v anketi kot uspešno ocenilo 14,1 odstotka, kot neuspešno pa 82 odstotkov vprašanih.

Pri vprašanju, katero stranko bi volili, če bi bile v nedeljo parlamentarne volitve, ni večjih premikov glede na pretekle raziskave. Na prvem mestu je še vedno SDS, ki je znova pridobila nekaj podpore in bi jo volilo 18,7 odstotka vprašanih. Sledijo SD z 10,3 odstotka, DeSUS (6,5 odstotka), SNS (6,1 odstotka), SLS (3,8 odstotka), LDS (2,9 odstotka) in Zares (2,1 odstotka).

Volitev se ne bi udeležilo 27,7 odstotka vprašanih, neopredeljenih pa je 19,1 odstotka.

Anketiranci so odgovarjali tudi na vprašanje, ali poznajo pokojninsko reformno. Pritrdilno jih je odgovorilo 82,9 odstotka, negativno pa 17,1 odstotka. Referenduma bi se udeležilo 61 odstotkov, 18,6 odstotka anketirancev se referendumskega odločanje ne bi udeležilo, 20,4 odstotka jih je odgovorilo z "ne vem".

Da bodo na referendumu pokojninsko reformo podprli, je napovedalo 31,3 odstotka vprašanih, medtem ko jih bo 42,3 odstotka glasovalo proti.

Aprilska lestvica priljubljenosti politikov kaže, da je večina politikov ocenjena nekoliko bolje kot pri zadnjem ocenjevanju. Na čelu razpredelnice ostajata predsednik republike Danilo Türk z opazno boljšo oceno kot prejšnji mesec in evropski komisar Janez Potočnik, ki je ocenjen nekoliko slabše kot marca. Na tretjem mestu je obrambna ministrica Ljubica Jelušič zamenjala predsednika SLS Radovana Žerjava, ki je prav tako dobil višjo oceno kot marca.

Sledijo tudi boljše ocenjeni minister za zdravje Dorjan Marušič, ki se je uvrstil pred predsednika DZ Pavla Gantarja, osmi pa je ostal ljubljanski župan Zoran Janković. Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je pridobila pet mest in je deseta, prometni minister Patrick Vlačič je tik za njo, pridobil pa je štiri mesta.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je izgubil devet mest in je štirinajsti, za predsednikom SNS Zmagom Jelinčičem, ki se je povzpel za šest mest, in ministrom za razvoj Mitjo Gasparijem. Novouvrščeni na lestvico, minister za pravosodje Aleš Zalar, je devetnajsti, pred ministrom za visoko šolstvo Gregorjem Golobičem.

Premier Borut Pahor je nadaljeval nazadovanje na razpredelnici najbolj priljubljenih politikov in je končal na predzadnjem mestu ter je skupaj s poslancem SDS Brankom Grimsom zapustil družbo najbolj priljubljenih politikov. Naslednji mesec ju bosta zamenjala predsednik SDS Janez Janša in poslanec SLS Franc Pukšič, ki so ju anketiranci največkrat predlagali.

Agencija Ninamedia je javnomnenjsko raziskavo opravila med 18. in 21. aprilom na vzorcu 700 anketirancev.