severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

907452_099_liitjska Necenzurirano

Revizorka, ki je poslušala le glavna osumljenca ...

tanja frantar igor zabret Reporter.si

Skoraj 28 milijonov evrov poslov pod Golobovo ...

maribor Ekipa24.si

Se lahko zgodi senzacija, Maribor pa dobi v ...

masterchef 3 obrez Njena.si

Slovo od skrivalnic: zmagovalec MasterChefa ...

825117_f103tenis_koper03t Ekipa24.si

Joj, kaj se je zgodilo Oblakovi izbranki: Olga ...

Slovenija

OZP: neustavna razprava

Deli na:

Odbor DZ za zunanjo politiko je na današnji nujni seji z desetimi glasovi za in šestimi proti sprejel sklep, da zahteva za razpravo o ravnanju poslancev, ko se udeležujejo mednarodnih dejavnosti DZ, posega v demokratične pridobitve slovenske in evropske družbe in je v nasprotju s slovensko ustavo, zato to razpravo tako v OZP kot v DZ zavračajo.

Odbor DZ za zunanjo politiko je na današnji nujni seji z desetimi glasovi za in šestimi proti sprejel sklep, da zahteva za razpravo o ravnanju poslancev, ko se udeležujejo mednarodnih dejavnosti DZ, posega v demokratične pridobitve slovenske in evropske družbe in je v nasprotju s slovensko ustavo, zato to razpravo tako v OZP kot v DZ zavračajo.

Podpredsednica OZP Janja Klasinc (SD) je takoj po začetku seje OZP - edina točka dnevnega reda seje je bila razprava in odločanje o predlogu sklepov ter predlogih priporočil v zvezi z ravnanjem poslancev, ko se ti udeležujejo mednarodnih dejavnosti DZ - predlagala proceduralni sklep, po katerem zahteva za razpravo "posega v demokratične pridobitve slovenske in evropske družbe", gradivo za sejo in predlagani sklepi pa so v nasprotju z 39. in 82. členom ustave.

Sklep, za katerega je glasovalo deset članov OZP, šest pa jih je bilo proti, zato pravi, da člani odbora zavračajo vsebino zahteve 26 poslancev SDS in SNS kot podlago za kakršnokoli razpravo in odločanje tako na OZP kot v DZ, ter predlagajo, da se razprava o tem ne opravi. Klasinčeva bo vsebino sprejetega sklepa OZP sedaj predstavila na izredni seji DZ, ki naj bi se začela ob 14. uri.

Zahtevo po sklicu današnje izredne seje DZ so poslanci SDS in SNS sicer vložili 13. marca, potem ko je bila zaradi neizpolnjevanja vsebinskih pogojev zavrnjena njihova zahteva iz 4. marca po sklicu izredne seje DZ zaradi ravnanja predsednika OZP Iva Vajgla (Zares), ko je med obiskom v Beogradu decembra lani napovedal začetek izdajanja odločb izbrisanim. Toda kljub temu je na današnji seji OZP beseda tekla skorajda izključno o Vajglu in njegovem ravnanju v srbski prestolnici.

Vajgl je po seji OZP ocenil, da je bil danes sprejet sklep, ki je "obramba demokracije v trenutku, ko je očitno v tem parlamentu ena velika stranka, ki se s to demokracijo igra" in je pripravljena zapravljati čas za "popolnoma nepomembne razprave". Gre tudi za "obrambo elementarne pravice poslanca", da brez kakršnekoli cenzure in omejitev ter možnosti kasnejših javnih napadov izraža svojem mnenje o problemih, ki so relevantni zanj in njegove sogovornike.

Trditve v gradivu za današnjo sejo DZ, da bi se moral poslanec, ko je v kakršnemkoli svojstvu na obisku v tujini, celo ob večerjah in drugih zasebnih priložnostih samodisciplinariti, je Vajgl označil kot "popolnoma abotne in katastrofalne" ter ocenil, da so morda lahko zapisane v pravilnikih držav, kot sta na primer Belize ali Turkmenistan, ki se še niso srečale z demokracijo, za Evropo pa so "brez primere".

Član OZP Branko Grims je v imenu poslanske skupine SDS na seji odbora napadel ravnanje koalicijskih poslancev in jim očital, da s predlogom proceduralnega sklepa že četrtič preprečujejo razpravo o "največjem zunanjepolitičnem škandalu", kot je označil Vajglove izjave v Beogradu. Napovedal je, da bodo poslanci SDS glasovali proti predlaganemu sklepu, ravnanje koalicije pa označil kot "temeljno kršitev parlamentarnih načel" in "tiranijo večine nad manjšino".

Kot je še poudaril Grims, je osnova za sklic današnje seje DZ uradni dokument srbske vlade, javno objavljen na spletni strani, v katerem jasno piše, da se srbska stran predsedniku OZP Vajglu zahvaljuje, ker je napovedal izplačilo odškodnin in izdajo dokumentov izbrisanim. Za Grimsa je nesprejemljivo, da koalicija preprečuje razpravo o uradnem dokumentu srbske vlade, ter razpravo o Vajglovem ravnanju, ki je v ozadju tega dokumenta, in nosi tudi posledice za davkoplačevalce.

Grims je po seji OZP še ocenil, da gre pri tem za "ugled Slovenije" in "vprašanje etičnosti početja", saj je Vajgl kot ključni človek vladajoče koalicije na področju zunanje politike simbolično prav v Beogradu napovedal, kaj bo storila Slovenija v zvezi z izbrisanimi. Poleg tega se, tako Grims, te napovedi medtem že uresničujejo - število izbrisanih se je povečalo, izdajajo se odločbe, prihaja do izplačila odškodnin -, kar dokazuje, kdo v Sloveniji dejansko odloča.

Poslanci koalicijskih strank - Franco Juri v imenu poslanske skupine Zares, Anton Anderlič v imenu poslancev LDS, Melita Župevc v imenu SD ter Franci Žnidaršič v imenu poslancev DeSUS - so nasprotno predlagani sklep podprli, zahtevo SDS in SNS po sklicu izrednega zasedanja pa označili kot napad na parlamentarno demokracijo ter ukinjanje slovenske ustave in poslovnika DZ, ki poslancem zagotavljata svobodo mišljenja in govora.

Juri je tako govoril o "ukinitvi demokracije in svobode govora", gradivo za sejo DZ pa označil kot "šolo nedemokratičnosti", s katero želi opozicija omejiti pravice poslancev. Anderlič je ocenil, da gre za "še eno v vrsti neverjetnih izsiljevanj", s katerimi skuša opozicija na vsak način doseči razpravo o izbrisanih v DZ. Žnidaršič je ravnanje SDS in SNS označil kot "pritlehno" ter obenem kritiziral tudi interpelacijo o delu ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal. Župevčeva je med drugim izrazila sram nad tem, kaj se dogaja v parlamentu kot hramu demokracije.

Na seji OZP je bil v imenu vlade prisoten tudi zunanji minister Samuel Žbogar, ki se med samo sejo OZP ni oglasil, je pa že pred začetkom seje poudaril, da ni na vladi, da se opredeljuje do ali komentira dejanja posameznih poslancev. Na vprašanje, kaj meni o demokratičnosti oz. nedemokratičnosti današnje razprave v parlamentu je Žbogar odgovoril, da "je vse, kar se dogaja v parlamentu, demokratično", zato je tudi tokratna razprava legitimna. Je pa obenem ocenil, da "so poslanci vendarle precej svobodni pri svojem izražanju mnenj in da je takšen tudi njihov mandat".