Revija Reporter
Slovenija

Ozadje likvidacije naslednice udbovskega Saftija, ki je na vrhu lastniške hobotnice Mladine

Jože Biščak

29. nov. 2017 7:26 Osveženo: 7:33 / 29. 11. 2017

Deli na:

Boris Peric

Primož Lavre

Zelo nenavadno je, da bo predsednik uprave Boris Peric, ki je KB 1909 spravil v težave, zdaj vodil prostovoljno likvidacijo družbe.

V revizorskem poročilu računovodske družbe Deloitte je zapisano: Ocene skladnosti med podatki v letnem poročilu in poslovnimi rezultati podjetja zaradi nejasnosti ni mogoče izdelati. Zapis se nanaša na družbo (skupino) KB 1909, se pravi na tisto družbo, ki je v Italiji nasledila razvpiti Safti, podjetje zamejskih Slovencev, ki ga je v resnici upravljala Udba.

Za družbo je bila na zadnji skupščini izglasovana prostovoljna likvidacija; prenehala bo delovati, potem ko poravna dolgove in preostanek porazdeli med družbenike. Poročilo revizorjev Deloitte pa lahko razumemo, da ni mogoče z gotovostjo trditi, da je skupina KB 1909 sploh še likvidna, kot zatrjuje vodstvo. Če ne bi bila, bi šla v stečaj, čemur pa se je s prostovoljno likvidacijo hotela skupina zamejcev izogniti.

Nenavadno je, da je bil za likvidatorja imenovan dosedanji predsednik uprave Boris Peric, saj je v takih postopkih običajno, da družbo usahne človek, ki z njo ni povezan. Celo več. Na zadnji skupščini je eden od delničarjev zahteval pojasnila glede kredita, ki ga ima KB 1909 do srbskega podjetja AKK Invest. Sporno je namreč, da je do nedavnega med delničarji tega podjetja bil tudi Peric. Veste, kdo je bil ta delničar?

Reporterjevi viri pravijo, da nihče drug kot Igor Jurij Pogačar, prijatelj nekdanje notranje ministrice Katarine Kresal in javnosti znan iz afere preplačanega in negospodarnega najema prostorov za potrebe Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), ki je kasneje končal v osebnem stečaju. No, Pogačar je z ženinim podjetjem STDS svetovanje, kjer je prokurist, lani odkupil delež v KB 1909, ki je bil v lasti NLB (nekaj manj kot 5 odstotkov).

KB 1909 je sicer že dalj časa v težavah, saj so dolgovi presegli 50 milijonov evrov.

Nasploh so zanimivi tudi drugi lastniki. Največji lastnik rednih delnic je zamejski sklad Trinko (37,62 odstotka), za katerim naj bi se skrivali vodilni v KB 1909. Sledi fantomski finančni sklad Vega Finanz, o katerem vemo dvoje: prvič, v Luksemburgu ima poštni nabiralnik, in drugič, zanj je opravljal posleFilippo Dollfus, človek, ki je bil zaradi povezav z italijansko mafijo in sumljivimi posli v davčnih oazah pod drobnogledom italijanskih organov pregona, najbrž tudi obveščevalnih služb, celo Greenpeace ga je obtožil sodelovanja pri zaroti s strupenimi odpadki.

KB 1909 je sicer že dalj časa v težavah, saj so dolgovi presegli 50 milijonov evrov. Kapital družbe je še leta 2012 znašal 33 milijonov evrov, lani samo še 3,5 milijona evrov. Promet skupine se je v tem času več kot prepolovil (s 114 na 48 milijonov evrov), družba posluje z izgubo (okoli 7 milijonov evrov).

Ker želijo lastniki rešiti nekaj premoženja (Peric je napovedal, da se ne nameravajo odpovedati družbam Mipot, Indules in Diestriest, ki zajema podjetja tednik Mladina, TMedia In Transmedia) in računajo, da se bodo z upniki pogodili tudi za delni odpis dolgov ter se skušali tako izogniti stečaju, ki še ni izključen, so se odločili za prostovoljno likvidacijo, ki pa so jo poročanju medijev lastniki potrdili večinsko, ne soglasno.