favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ovadbe, prekinjene pogodbe - Vegradove težave se vrstijo

Deli na:

Inštektorat za delo je zaradi neplačevanja delavcev kazensko ovadil Vegrad in njegove hčerinske družbe. Za nameček je velenjska občina zaradi zamud pri obnovi Vile Bianca prekinila pogodbo z gradbenim podjetjem, ki hkrati zamuja tudi pri pripravi poročila o solventnosti družbe in še poglablja dvome v stabilnost Vegrada.

Inštektorat za delo je zaradi neplačevanja delavcev kazensko ovadil Vegrad in njegove hčerinske družbe. Za nameček je velenjska občina zaradi zamud pri obnovi Vile Bianca prekinila pogodbo z gradbenim podjetjem, ki hkrati zamuja tudi pri pripravi poročila o solventnosti družbe in še poglablja dvome v stabilnost Vegrada.

Inšpektorat za delo je v tem tednu na Okrožno državno tožilstvo v Celju podal več kazenskih ovadb zoper družbo Vegrad in njeni hčerinski družbi Vegrad - Inde in Vegrad Projektivni biro ter odgovorne osebe teh družb. Gre za sum kaznivega dejanja kršenja temeljnih pravic iz dela oz. neizplačila plač.

Kot je za STA povedal glavni inšpektor za delo Borut Brezovar, gre za neizplačilo več kot treh zaporednih plač ter posledično neizplačilo prispevkov. "Druge sume je preiskovala policija, tako da se v ta del nismo vključevali," je dejal.

Brezovar je vložitev kazenskih ovadb zoper odgovorne v Vegradu napovedal že prejšnji teden. Delovna inšpekcija je Vegrad obiskovala vsak mesec vsaj enkrat, v zadnjega pol leta pa so družbo pregledovali zaradi neizplačil plač in regresa.

Policija je minuli petek potrdila, da v Vegradu preiskuje sume nepravilnosti in kaznivih dejanj, in sicer se sumi nanašajo na administrativno izplačilne prepovedi, kršitve delovnopravne zakonodaje, predvsem glede odrejanja in izplačila nadurnega dela ter izplačila regresa in plač, neupravičeno zadrževanje prostovoljnih prispevkov, ki so jih delavci zbrali za svojce enega od preminulih sodelavcev, ter sum zlorab, povezanih s poslovanjem družbe in povzročitvijo nelikvidnosti.

Vegrad nesolventen?
Uprava podjetja bi morala sicer do danes na podlagi torkove zahteve nadzornega sveta pripraviti poročilo o solventnosti družbe, a tega očitno ni storila. Državna Posebna družba za podjetniško svetovanje, ki je 29-odstotna lastnica Vegrada, je namreč danes za STA potrdila, da omenjenega poročila ni prejela.

Tudi predsednik nadzornega sveta Vegrada Klemen Boštjančič nima informacij, da bi Vegradova uprava pripravila zahtevano poročilo. V četrtkovi izjavi za STA je Boštjančič sicer izrazil upanje, da bo uprava poročilo le pravočasno pripravila. V upravi Vegrada pa nihče ni dosegljiv za pojasnilo, ali in kdaj bodo pripravili poročilo o solventnosti podjetja.


Namen poročila je razkritje stanja v družbi. V primeru, da uprava poročila ne bo pripravila, bo nadzorni svet na podlagi drugih dejstev (blokada računov, neizplačilo plač, neizpolnitev obveznosti do dobaviteljev) sklepal, da je družba postala insolventna ter od uprave zahteval uvedbo postopkov insolventnosti družbe v skladu s stečajnim zakonom, so v torek napovedali nadzorniki.

Nadzorni svet Vegrada je na torkovi seji upravo družbe ponovno pozval, naj do danes pripravi celovito poročilo o izpolnjevanju pogojev solventnosti družbe. Kljub nenehnemu zagotavljanju uprave, da družba ni insolventna, pa številne informacije, ki se pojavljajo v javnosti, zbujajo dvom v resničnost njenih trditev, je v torkovem sporočilu za javnost zapisal Boštjančič.

Prekinitev pogodbe
Velenjska občina je danes enostransko prekinila pogodbo o prenovi Vile Bianca, ki jo je maja lani podpisala z Vegradom. Družba namreč pri prenovi omenjene vile z deli zamuja že več kot mesec dni, kar je razvidno tudi iz nadzornikovega vpisa v gradbeni dnevnik, so sporočili z Mestne občine Velenje.

Pred odločitvijo o enostranski prekinitvi pogodbe je velenjska občina Vegradu ponudila možnost sporazumne prekinitve pogodbe ter čas za premislek in morebitne pripombe. Ker se do roka, ki se je iztekel danes ob 10. uri, v Vegradu niso odzvali, je bila občina prisiljena od pogodbe odstopiti. Več kot očitno je namreč postalo, da Vegrad del na objektu Vila Bianca v nobenem primeru ne bo pravočasno zaključil, navajajo na občini.

Vegradovi delavci pa so na delovišču Vile Bianca v sredo prekinili z delom, ker niso imeli potrebnega materiala.

S pomočjo varnostne službe je velenjska občina zavarovala dostop na delovišče vile, začela je tudi že s postopki za izbiro novega izvajalca del. Tako bo obnova Vile Bianca lahko končana v zastavljenem roku.