pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Osebni zdravnik o zadnjih dneh Janeza Drnovška: O smrti ni govoril, pogovarjali smo se, kako bomo šli na dopust

Deli na:
Osebni zdravnik o zadnjih dneh Janeza Drnovška: O smrti ni govoril, pogovarjali smo se, kako bomo šli na dopust

Leta 1999 je bil operiran za rakom. Devet let pozneje je izgubil boj z zahrbtno boleznijo. - Foto: arhiv Reporterja

Ob smrti Janeza Drnovška februarja 2008 je v brezplačniku Total tedna izšel intervju z njegovim osebnim zdravnikom Sašem Kavčičem, tedaj direktorjem zdravstvenega doma v Cerknici.

Kdaj ste prišli kot zdravnik v stik z dr. Janezom Drnovškom?

Pred desetimi leti, ko je bil še predsednik vlade, sem preko protokola skrbel tudi področje varovanja predsednika vlade in predsednika države. Njegov zdravnik sem bil tedaj, ko je bil predsednik vlade, in kasneje, ko je zasedal funkcijo predsednika države. Začel sem ga zdraviti, že preden so mu leta 1999 odkrili tumor na ledvici, o čemer je predsednik Drnovšek tudi javno spregovoril.

Kako pa je predsednik sprejemal svojo bolezen?

Z njo se je v tem času poskušal čim manj obremenjevati, je pa zadeve jemal zelo realno. Vedel je, kakšna je bolezen, koliko se lahko pomaga, in temu primerno smo potem stvari vozili naprej.

Sprva se je zdravil samo pri uradni medicini …

Ves čas se je zdravil pri uradni medicini. Res pa je, da si je v vmesnem obdobju poskušal pridobiti tudi nasvete alternativne medicine, toda uradne medicine ni nikoli opustil.

Se je kdaj pogovoril z vami o alternativnih zdravilcih?

Tudi o tem sva se pogovarjala. Od mene pa ni nikoli zahteval, da bi moral prevzeti njegovo mišljenje o alternativnem  zdravljenju. Res pa je tudi, da mu tega zdravljenja nisem nikoli prepovedal. Nisem pa ga odobraval.

Do kdaj ste bili njegov zdravnik?

Vse do njegove smrti.

Njegovi prijatelji, ki so bili zadnje dni z njim, pravijo, da je bil predsednik do konca pri zavesti in da se je zanimal za aktualne dogodke. To drži?

Drži.

Se je zavedal, da umira?

Tega se je zavedal in je že prej vedel, kam pelje ta pot. Glede zadnjega trenutka pa vam težko povem, kdo se ga zaveda in kdo ne. Ali bo čez nekaj trenutkov mrtev ali ne. Malo ljudi je, ki bi se lahko tega zavedali, tega tudi ne moremo vedeti.

Foto: Bobo - Sašo Kavčič, osebni zdravnik Janeza Drnovška

Koliko časa, če se omejiva samo na zadnji teden njegovega življenja, pa ste bili pri njem na Zaplani?

Veliko časa. Pri njem sem bil vsak dan.

Kako ste mu poskušali pomagati v njegovih najtežjih trenutkih?

Stal sem mu ob strani, mu razlagal zadeve … Poskušal sem mu pomagati z vsemi sredstvi, ki jih ima na voljo medicina, da lajša življenje takemu bolniku. Oba pa sva vedela, kar so vedeli tudi vsi drugi, da ozdravitev ni mogoča.

Smrt je nekaj, kar čaka vse ljudi. Je dr. Drnovšek to sprejel?

O smrti ni govoril. Zadnje dni sva se pogovarjala o tem, kako bomo šli na dopust, vsi smo upali, da bomo te njegove načrte tudi uresničili.

Je bilo na Zaplani v zadnjem tednu veliko obiskov?

Tega ne vem. Ko sem bil pri njem, ni bilo kaj posebnega. Na  Zaplani sem bil zadnji teden vsak dan, in to zelo različno, včasih dopoldne, včasih popoldne, zvečer, včasih čez dan …

Pa je bil predsednik sam?

Ne, nikoli ni bil sam. Z njim je bila vseskozi gospa, ki je zanj skrbela. Na koncu sta bili celo dve.

Ste bili tam, ko je dr. Drnovšek umiral?

Ne, umrl je ponoči od  petka na soboto ob 3. uri in 10 minut. Nazadnje sem bil pri njem prejšnji dan, nato sem prišel na Zaplano še v soboto zjutraj, ko je bil že mrtev.

Je zadnje čase jemal kakšna zdravila? Znano je, da jih je v preteklosti odklanjal …

V zadnjem času je jemal tako podporna zdravila kot še nekatera druga.

Ste mu jih vi predpisali?

Da, jaz sem mu jih predpisal.

Kdaj pa je bil predsednik nazadnje na zdravniškem pregledu?

Tega ne vem natančno …

Jeseni se je dr. Drnovšek udeležil odprtja novega onkološkega inštituta. V govoru, ki ga je imel tedaj, je dejal, da je edino pravo zdravljenje raka onkološko, vse drugo pa je označil za šarlatanstvo. Vas je morda ta izjava presenetila?

Ob bolezni, ki jo je imel, se je obrnil na več virov, saj je hotel imeti različne informacije. Med drugim se je obrnil tudi na alternativno medicino. Koliko je iz tega črpal, ali je zdravilce upošteval ali ne, pa je bila njegova stvar. Njegova izjava ob odprtju onkološkega inštituta me ni presenetila, saj je bil vseskozi v stiku z uradno medicino. Konec koncev sem ga sam ves čas spremljal tako doma kot v tujini.

Foto: Primož Lavre - Janez Drnovšek na Zaplani, kjer je leta 2008 tudi umrl.

Dr. Drnovšek je najbrž čutil potrebo, da to pove slovenski javnosti, da s svojim zgledom ne bi komurkoli škodil?

Da, to je res. Želel je povedati, da je edino pravo zdravljenje raka onkološko, kar že ves čas trdimo zdravniki. Res pa je, da nikomur ne moremo preprečiti, da bi se obrnil po pomoč tudi k alternativcem, to je pač izbira vsakega posameznika.

V zadnjem času je bilo v javnosti kar precej polemik glede pomena prehranske podpore pri zdravljenju onkoloških bolnikov. Ti bi morali uživati zanje posebej prilagojeno hrano. O tem je javno spregovorila zdravnica z onkološkega inštituta Nada Rotovnik Kozjek. Zanima me, ali je vegetarijanstvo priporočljivo za rakave bolnike?

Kot meni omenjena zdravnica, najbrž ni. Dr. Drnovšek je užival raznovrstno hrano, je pa res, da je v času trajanja bolezni poskušal več različnih prehranskih smernic.

Lahko po vašem mnenju sprememba življenjske ga stila vpliva na potek tako hude bolezni?

Seveda, življenjski stil lahko zelo vpliva na potek rakavih bolezni. Saj veste, če nekdo kadi in čemerno pije, pa nato preneha, obstaja večja verjetnost, da lahko s spremenjenim stilom življenja pripomore k boljšemu počutju. Tega, da bi s tem pripomogel k ozdravitvi, pa si ne bi upal trditi.

Dr. Drnovšku je bila leta 1999 postavljena diagnoza rak na ledvici, nato pa je sam javno spregovoril o metastazah. Kakšna je bila zadnja diagnoza njegove bolezni?

Enaka kot prej. Sam je javno omenil, da je imel metastaze tako nas jetrih kot pljučih.