sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Orban pri Cerarju: Schengna ni mogoče braniti z besedami, temveč z dejanji

Deli na:
Orban pri Cerarju: Schengna ni mogoče braniti z besedami, temveč z dejanji

Foto: Bobo

Na Brdu pri Kranju sta se danes na skupni seji sešli slovenska in madžarska vlada, ki sta jo vodila premierja Miro Cerar in Viktor Orban. Na srečanju so največ pozornosti posvetili poglobitvi gospodarskega sodelovanja, predvsem na področju infrastrukture, in migrantski krizi.

Premier Cerar je na novinarski konferenci po seji dejal, da so odnosi med državama odlični, vendar pa imata še veliko neizkoriščenih priložnosti za poglobitev sodelovanja. Pri tem je izpostavil infrastrukturo, zlasti cestno in železniško, in se zavzel za krepitev sodelovanja na področjih turizma, kmetijstva in gozdarstva.

Madžarski premier Orban je izpostavil pomen Luke Koper za madžarsko gospodarstvo in izrazil pripravljenost Madžarske na sodelovanje pri projektu izgradnje drugega tira od Kopra do Divače, vendar mora odločitev o tem sprejeti Slovenija. Trenutna železniška povezava s koprskim pristaniščem po Orbanovih besedah ne zadostuje več potrebam sodobnega gospodarstva.

"Kaj želite vi početi s tem, kakšne možnosti nam boste ponudili, to je vaša odločitev," je o morebitnem sodelovanju v projektu dejal Orban in dodal, da lahko madžarska izvozna banka Exim ponudi kredit v vrednosti 378 milijonov evrov. Madžarsko po njegovih besedah zanimajo vse oblike sodelovanja in lahko sodeluje v večjem ali manjšem obsegu.

Kot je poudaril Cerar, infrastrukturni načrti, ki zadevajo modernizacijo cestnih, železniških in energetskih povezav, niso pomembni samo za Slovenijo in Madžarsko, temveč imajo širši strateški pomen za regijo.

Orban je ocenil, da gospodarsko sodelovanje med državama ni na takšni ravni, kot bi lahko bilo, zato se je zavzel za povečanje menjave.

Madžarska je šesta najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije. Leta 2014 je blagovna menjava znašala 1,7 milijarde evrov, s čimer je menjava z Madžarsko predstavljala 3,8 odstotka celotne slovenske blagovne menjave. Izvoz je znašal 694 milijonov evrov, uvoz pa milijardo evrov.

Na seji so govorili tudi o migrantski krizi v Evropi. Cerar se je zahvalil Orbanu in madžarski vladi za nesebično pomoč, ko je migrantski val dosegel Slovenijo. Oba sta poudarila, da mora EU nujno najti rešitev za migrantsko problematiko pred pomladjo. Zavzela sta tudi za ohranitev schengenskega območja in zavarovanje schengenske meje. "Schengna ni mogoče braniti z besedami, temveč z dejanji," je poudaril Orban.

Cerar in Orban sta govorila tudi o predlogu slovenskega premierja, ki ga je poslal kolegom voditeljem evropskih držav, da bi za zajezitev toka migrantov ob pomoči Grčiji pri vzpostavljanju nadzora na zunanji meji EU pomagali tudi Makedoniji, da bi prestregla dodatne nezakonite migracije. Orban je podprl Cerarjev predlog in izgradnjo "druge obrambne črte" na grški meji.

Cerar je ponovil, da so "tehnične ovire" na slovensko-hrvaški meji začasne, so pa po njegovih besedah učinkovito sporočilo v tistim, ki so ali pa bi še želeli begunce razpršeno, nenapovedano, v slabem stanju in celo nasilno pošiljati v Slovenijo preko zelene meje. "Tehnične ovire so zaščitile slovenske državljane, njihove hiše, polja, avtomobile, premoženje vseh vrst in preprečile, da bi tisoči ljudi prišli v njihovo bližino in jih v stiski morda celo ogrožali," je poudaril.

Zagotovil je, da bodo ograje odstranjene v trenutku, ko bomo našli skupno evropsko rešitev za begunsko krizo. "Če ni skupne evropske politike in učinkovitega pristopa vseh članic EU, potem smo države prepuščene same sebi in vsaka na svoj način varuje svoje interese, v primeru Madžarske in Slovenije pa tudi interese schengenskega območja," je dejal Cerar.

Na srečanju, ki se je zaradi okvare letala, s katerim naj bi madžarska vlada prispela v Slovenijo, začelo z večurno zamudo, so govorili tudi o položaju slovenske manjšine na Madžarskem in madžarske v Sloveniji. Manjšini sta po Cerarjevih besedah ključna vez med državama. Ocenil je, da je njun položaj dober, je pa še veliko prostora za izboljšanje, zlasti pri financiranju.

Po skupni seji so bili podpisani štirje dvostranski sporazumi: program sodelovanja v izobraževanju, znanosti in kulturi med madžarskim ministrstvom za človeške vire in slovenskim ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter ministrstvom za kulturo v letih 2016-2018, memorandum o soglasju o celostnem razvoju infrastrukturnih odnosov, pogodba o spremembi državne meje zaradi vodnogospodarske regulacije potoka Ledave ter sporazum o izmenjavi in vzajemni zaščiti tajnih podatkov.

To je bila tretja skupna seja slovenske in madžarske vlade. Prva je potekala oktobra 2007 v Lendavi in Monoštru, druga pa novembra 2009 v Keszthelyu.

Ob robu srečanja na Brdu pri Kranju je v Ljubljani potekal poslovni forum, ki se ga je udeležilo več kot 300 madžarskih in slovenskih podjetnikov. Udeležence dogodka sta nagovorila tudi Cerar in Orban.