favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Opozicija vztraja, da ji vlada ni odgovorila

Deli na:

DZ je po današnji deveturni razpravi na izredni seji sprejel sklep, da se je ponovno seznanil z informacijo o okoliščinah razpisa referenduma o arbitražnem sporazumu. Sklep so sprejeli s 43 glasovi za in 31 proti. Proti so bili vsi navzoči opozicijski poslanci, ker naj od vlade ne bi dobili odgovorov na po njihovem mnenju še odprta vprašanja.

DZ je po današnji deveturni razpravi na izredni seji sprejel sklep, da se je ponovno seznanil z informacijo o okoliščinah razpisa referenduma o arbitražnem sporazumu. Sklep so sprejeli s 43 glasovi za in 31 proti. Proti so bili vsi navzoči opozicijski poslanci, ker naj od vlade ne bi dobili odgovorov na po njihovem mnenju še odprta vprašanja.

Predlagatelji, poslanci opozicijskih strank, so sicer predlagali sprejem sklepa, da se je "DZ seznanil z novimi okoliščinami, ki so glede arbitražnega sporazuma prišle v javnost po razpisu referenduma," a so ga nato v omenjenega spremenili na torkovi seji odbora DZ za zunanjo politiko, saj je že takrat koalicija ocenila, da novih okoliščin ni.

Poslanci opozicije so glasovali proti, ker - kot so pojasnili pred glasovanjem - niso dobili odgovorov vlade, med drugim tudi na vprašanje, zakaj ni že pred devetimi meseci ukrepala zaradi zapisanega v hrvaškem zakonu o ratifikaciji sporazuma. Predsednik SDS Janez Janša pa je premiera Boruta Pahorja obtožil, da od njega tudi ni dobil odgovora, kdaj mu je hrvaška premierka Jadranka Kosor obljubila, da bo Slovenija dobila teritorialni stik z mednarodnimi vodami.

Tudi po deveturni razpravi so namreč nasprotniki in podporniki sporazuma ostali na nespremenjenih stališčih. Za razliko od opozicije je bila tako vlada prepričana, da je uspela zavrniti vse dvome opozicije, tudi glede hrvaške enostranske izjave, še posebej potem, ko sta veleposlaništvi Švedske in ZDA danes oziroma v torek za STA potrdili, da Slovenija s Hrvaško ni skupaj seznanila s to izjavo švedskega predsedstva EU in ZDA.

Janša je to označil za "nova dejstva", pogrešal pa je odgovor na vprašanje, zakaj Slovenija ali pa ZDA in Švedska niso reagirale že ob sprejemu hrvaškega zakona o ratifikaciji sporazuma, ki vsebuje hrvaško enostransko izjavo. Zato je ocenil, da je bila izjava veleposlaništev namenjena zgolj slovenski javnosti.

Kljub temu je na podlagi prav omenjenih izjav slovensko vlado pozval, naj odstopi od sporazuma. Glede na zanikanje Švedske in ZDA je po njegovi oceni namreč očitno, da je Zagreb v ta sporazum vstopil z goljufijo. To pa v skladu z 49. členom Dunajske konvencije o pogodbenem pravu pomeni, da ne velja več, je dejal. Janša je sicer dopustil možnost, da bosta ZDA in Švedska na koncu zavrnili besede svojih veleposlanikov, vendar pa če jih "vzamemo za dejstvo,to seveda pomeni, da je Hrvaška v zakon zapisala laž".

"Če ta izjava drži, je Hrvaška goljufala nas in tudi lastno javnost in lastni parlament, hrvaški sabor, ko je trdila nekaj, kar ni res. Slovenija ima vse pravne razloge, da ta sporazum, če se izkaže, da je to res, razglasi za ničen in je mrtev," je še pojasnil.


Zunanji minister Samuel Žbogar je to odločno zavrnil. Nasprotno, sporazum ni mrtev in ne ničen, vsi pogovori, ki so potekali med državama v pripravi sporazuma, so bili odkriti in so potekali v dobri veri, je poudaril. Trditve o ničnosti sporazuma pa so po njegovem "osnovane na nepoznavanju mednarodnega prava ali pa na namernem zavajanju".

Kot je pojasnil, Dunajska konvencija o pogodbenem pravu določa upravičene in neupravičene razloge za uveljavljanje ničnosti mednarodne pogodbe, nobeden od teh razlogov pa nima zveze z arbitražnim sporazumom.

Kot je poudaril minister, sta se "Slovenija in Hrvaška o arbitražnem sporazumu pogajali v dobri veri, brez skritih dogovorov, torej ni nobene goljufije", obe strani pa se tudi strinjata, da se spor o meji rešuje na podlagi sklenjenega arbitražnega sporazuma. Vse enostranske izjave pa so se zgodile po podpisu sporazuma, ki je edino relevanten, je dodal. Da je sporazum prevara in posledično ničen, je v sporočilu za javnost sicer odločno zavrnilo tudi zunanje ministrstvo.

Minister Žbogar pa je zavrnil tudi trditev poslanca SDS Jožefa Jerovška, da članov odbora za zunanjo politiko niso obveščali o hrvaški enostranski izjavi in drugih, po njihovi oceni sedaj novih okoliščinah. Kot je dejal Žbogar, so OZP o možnosti hrvaške enostranske izjave obvestili že na seji 3. novembra lani. Poudaril je tudi, da je bil hrvaški zakon o ratifikaciji sporazuma, v katerem je ta izjava, javno dostopen že od lanskega novembra.

Pahor, ki je v predstavitvi stališč vlade nasprotnike sporazuma pozval, naj predstavijo alternativo sporazumu, je menil, da z njimi danes niso postregli - z izjemo prvaka SNS Zmaga Jelinčiča, ki je konsistenten pri vztrajanju pri mednarodni mirovni konferenci o mejah nekdanje Jugoslavije. Argumentacijo so le "obrnili na glavo". Opozicija je namreč na seji začela trditi, da je arbitražni sporazum ničen, ker naj bi bil na Hrvaškem ratificiran v "slabi veri", kar pa po Pahorjevih besedah ne drži.

Nasprotniki po njegovi oceni tudi niso odgovorili, ali bo Slovenija v primeru zavrnitve sporazuma blokirala Hrvaško na poti v EU, ali bodo nova pogajanja in na katerih podlagah. Želi pa si, da bi slovenska javnost razumela dragocenost sporazuma, ki bi ga lahko obe državi sprejeli kot razumno za rešitev spora o meji. "Zdaj je samo še na ljudeh, da se odločijo," je dejal. Upa pa, da se bodo odločili za prihodnost, za pravično mejo, potrditev pa bi Sloveniji omogočila tudi v mednarodni skupnosti ohranitev ugleda. Z vrnitvijo v preteklost pa bi se vrnili tudi v čas incidentov in nemirnih razmer, je dodal.