900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Opozicija o Jankoviću

Deli na:

Ljubljanski opozicijski svetniki po polovici mandata ne najdejo veliko pohvalnih besed o delu župana Zorana Jankovića. Kot so pojasnili za STA, so bile županove predvolilne obljube prevelike. Očitajo mu nespoštovanje mestnega sveta in poslovnika, neupoštevanje mnenja civilnih iniciativ, pa tudi svetniki Jankovićeve liste so bili premalo aktivni.

Ljubljanski opozicijski svetniki po polovici mandata ne najdejo veliko pohvalnih besed o delu župana Zorana Jankovića. Kot so pojasnili za STA, so bile županove predvolilne obljube prevelike. Očitajo mu nespoštovanje mestnega sveta in poslovnika, neupoštevanje mnenja civilnih iniciativ, pa tudi svetniki Jankovićeve liste so bili premalo aktivni.

"Če nekdo na polovici svojega mandata od 22 predvolilnih projektov uresniči le enega in še ta je bil v zaključni fazi realizacije že v prejšnjem mandatu županje Danice Simšič, potem je ocena dela župana Zorana Jankovića lahko le nezadostna," je za STA ocenil vodja svetniškega kluba SDS Dimitrij Kovačič. Terminski načrt realizacije teh projektov je mrtva črka na papirju, projekti, načrtovani za leto 2009 in 2010 pa so po svetnikovem mnenju v veliki meri obsojeni na čas po Jankoviću.

Po Kovačičevi oceni je mestni svet v mandatu Jankovića izgubil pomen, "saj v njem praktično ne moremo povedali, kaj želimo, s čim se strinjamo in čemu nasprotujemo". V mestnem svetu ni parlamentarne demokracije, dialoga in diskusije ter možnosti soočanja različnih mnenj. "Mestni svet je po ustavi in zakonu najvišji organ odločanja v občini, dejansko pa se srečujemo zgolj z županovo samovoljo, žaljivim odnosom do svetnikov opozicije, kratenjem in jemanjem besede ter z nemim dvigovanjem rok 'njegovih' svetnikov, ne glede na vsebino," je pojasnil.

Če bi se župan Janković otresel svoje samopašnosti, začel spoštovati predpise in zakone, vzpostavil demokratične norme, ki veljajo za sleherni demokratično izvoljeni parlament, bi v mestnem svetu lahko prešli k vsebini, je prepričan Kovačič. Takšno stanje bi šele omogočilo normalno delo mestnega sveta, njegovih svetniških skupin in slehernega svetnika, prav tako pa bi lahko svojo z zakonom predpisan vlogo odigrale tudi četrtne skupnosti in civilne iniciative, je dodal.

Delo mestnega sveta je zelo raznoliko, vendar se je treba po mnenju svetnikov NSi vprašati, ali je tudi kvalitetno. Strokovne odločitve organov mestnega sveta so vedno bolj podrejene kapitalu, s tem pa so po mnenju NSi vprašljive tudi odločitve mestnega sveta. "Predvolilnih obljub je bilo preveč in bile so prevelike, da bi jih bilo mogoče v tako kratkem času uresničiti. Če pa bi jih uresničili, bi bistveno vplivale na življenje meščank in meščanov," so prepričani v svetniškem klubu NSi.

"Pričakovali smo, da bo Lista Zorana Jankovića v mestnem svetu bolj dejavna, da bomo lahko soočili mnenja koalicije z opozicijo," so poudarili. To soočenje bi po njihovem mnenju "zagotovo" pripomoglo k boljšim odločitvam v mestnem svetu. Poleg tega bi morali pri odločitvah bolj upoštevati mnenja tistih meščank in meščanov, ki se jih posamezne odločitve neposredno dotaknejo.

Po mnenju samostojnega svetnika Zelenih Slovenije Mihe Jazbinška je delo mestnega sveta najbolj učinkovito, kadar so gradiva najslabše pripravljena, torej je 100-odstotno "učinkovito". Na vprašanje, kaj bi moral župan spremeniti, da bi delo mestnega sveta potekalo boljše in bi bila upoštevana tudi menja opozicije, civilnih iniciativ, četrtnih skupnosti, je Jazbinšek odgovoril: "Moral bi nehati uničevati mestno upravo in spremeniti svoj politični slog dela, kar je oboje, seveda, iluzija."

Glede županovih predvolilnih obljub pa po Jazbinškovem mnenju za razliko od medijske navidezne resničnosti ni gotov še noben projekt. "Pod Barjanko na desnem bregu Gradaščice ni možen niti sprehod, kaj šele, da bi bil park na levem bregu urejen. Gradnja Kina Šiška stoji, ker projekt nima požarnovarnostnega soglasja, itd. Vsi projekti potekajo nekvalitetno in bodo nekvalitetno zaključeni, če in ko jih bo zaključeval isti župan, a šele v naslednjem mandatu," je bil kritičen Jazbinšek.

Mestni svet ima v mandatu župana Jankovića funkcijo "čuvaja plaže v zimskem času", saj se vse zgodi po njegovi volji, je prepričan samostojni svetnik Liste za čisto pitno vodo Mihael Jarc. Tudi če njegovi svetniki v odborih, sprejmejo stališča, ki jih predlagajo svetniki "nejankovićevih" strank, se na seji mestnega sveta pod pritiskom župana običajno odločijo drugače, je pojasnil.

Očitki opozicije, četrtnih skupnosti, organizirane in neorganizirane javnosti so po mnenju Jarca vse glasnejši, "župan pa misli, da bo vse očitke in utemeljene predloge javnosti zavrnil s spretnim govorjenjem in zanašanjem na pozabljivost in površnost ljudi". Vse, kar župan očita svojim nasprotnikom, naj išče pri sebi: nestrpnost, nestrokovnost, zavajanje, nepoštenost, laži, je poudaril Jarc. Glede obljubljenih projektov pa svetnik meni, da jih bo Janković, tudi če ne bodo uresničeni, prikazoval za uresničene.

Med opozicijskimi ocenami polovice mandata izstopa mnenje samostojnega svetnika DeSUS Aleša Kardelja, ki delo župana ocenjuje kot zelo pozitivno in uspešno. "Vsekakor je kar veliko premaknil na bolje, žal pa je povzročil s tem kar nekaj konfliktov, ampak to je bilo pričakovano." Župana ceni kot izredno prizadevnega in bistrega politika z dobrim občutkom za sodelovanje, tudi s četrtnimi skupnostmi in civilnimi iniciativami.

Tudi večjih očitkov na organizacijo in delo mestnega sveta Kardelj nima. Županovo vodenje sej je po njegovem skladno s pravili poslovnika in politične kulture pozicij in moči, ki jo kdo ima. "Realno pa bi pričakoval malo več angažiranosti posameznih uglednih in spoštovanja vrednih članov pozicije pri vsebinskih vprašanjih razvoja mesta," je pojasnil svetnik DeSUS. Ob koncu je Kardelj poudaril svojo željo, da bi bilo županovih 22 programskih ciljev do konca mandata uresničenih, saj so dobri.

V svetniških klubih SD in LDS kljub povabilu STA niso predstavili svoje ocene županovega dela v prvi polovici mandata.