zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Opozicija: Država se mora vključiti v praznovanje

Deli na:

Ob prazniku priključitve Primorske k matični domovi v SDS in NSi opozarjajo, da državna oblast s tem, ko ob prazniku ni pripravila državne proslave, ne razume pomena praznika in boja Primorcev za enotno državo. Takšni dogodki ne bi smeli ostati brez pokroviteljstva države, opozarjajo.

Ob prazniku priključitve Primorske k matični domovi v SDS in NSi opozarjajo, da državna oblast s tem, ko ob prazniku ni pripravila državne proslave, ne razume pomena praznika in boja Primorcev za enotno državo. Takšni dogodki ne bi smeli ostati brez pokroviteljstva države, opozarjajo.

V SDS se zavedajo, da je gospodarski položaj v državi težak in da je treba s proračunskimi sredstvi ravnati preudarno, vendar pa tako pomemben dogodek, kot je priključitev Primorske k matični domovini, po njihovem ne bi v nobenem primeru smel ostati brez pokroviteljstva države. "Zavedati se moramo, da je to praznik, ki obeležuje spomin na čase, ko se je Primorska pogumno in pokončno uprla fašističnemu terorju, ki jo je želel izbrisati z obličja," navajajo. Ob tem dodajajo, da brez pokroviteljstva države ne bi smel ostati praznik priključitve Prekmurja k Sloveniji.

Da vlada ne razume veličine praznika, v izjavi za javnost ocenjujejo tudi v NSi. S tem, ko ji je "odvzela državno proslavo", je po mnenju NSi vlada "Primorcem odvzela praznovanje in se na simbolični ravni odpovedala njihovim zgodovinskim zaslugam za ohranitev slovenskega naroda, jezika in kulture v tem delu Slovenije".

Primorci so bili po mnenju stranke s svojim uporništvom nadvse dober zgled ostalim delom Slovenije, sploh v času 2. svetovne vojne. "Primorska je v vseh dvajsetih letih fašističnega terorja dihala kot eno. Prav zaradi enotnosti Primorcev med njimi ni prišlo do bratomorne vojne," so zapisali v NSi. Ob tem še dodajajo, da cilj primorskih partizanov ni bila "izvedba komunistične revolucije in prevzem oblasti kot v ostalih delih Slovenije, ampak življenje v svobodi, brez totalitarizma, skupaj z ostalimi Slovenci".

V SLS pa si ob 63. obletnici vrnitve Primorske želijo več poudarka na vzgoji mladine v duhu narodne zavesti in slovenstva. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je podpredsednica SLS Olga Franca izrazila upanje, da bomo Slovenci zmožni ohraniti zavest o pomembnosti vrnitve Primorske k matični domovini. Po njenem mnenju "smo vsi, ki se zavedamo teže tega praznika, o tem dolžni poučiti tudi mladino in zanamce".

Ta dogodek ni povezal samo Primork in Primorcev, temveč celotni slovenski narod, poudarja Olga Franca. V času, ko s širitvijo Evropske skupnosti dejanske meje, ki so nas nekoč ločevale, izginjajo, se po njenem mnenju pokaže pravi pomen narodne pripadnosti, kot so jezik, kultura, umetnost in medsebojni dialog.