zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Oman: Slovenci potrebujemo liberalno državo in konzervativno politiko

Deli na:
Oman: Slovenci potrebujemo liberalno državo in konzervativno politiko

Foto: Bobo

Pred 25 leti so se na domačiji Ivana Omana pri Škofji Loki zbrali voditelji takratne demokratične opozicije in se dogovorili za ustanovitev Demosa, ki je bil ključen v procesu osamosvajanja. Oman v komentarju aktualnih političnih razmer poudarja, da v Sloveniji potrebujemo liberalno državo in konzervativno politiko.

V komentarju za STA je Oman izrazil prepričanje, da premier Miro Cerar "zelo dobro ve, kakšno je stanje, kot tudi ve, kaj bi bilo treba narediti, vendar dvomim, da mu bo to uspelo". Na vprašanje, kaj je to, kar bi moral Cerar narediti, Oman odgovarja, da Slovenci potrebujemo liberalno državo in konzervativno politiko. "Morda se to zdi kontroverzno, vendar ni," dodaja.

Spomnil je tudi na svoje besede takoj po volitvah, ko je dejal, naj Cerar oblikuje "uradniško vlado", ker iz strank, ki so prišle v parlament, ne bo mogoče sestaviti koalicije, ki bi Slovenijo potegnile iz krize. Sam je prepričan, da bi bila "uradniška vlada" še vedno potrebna, pri čemer pa dvomi, da bi do nje lahko tudi dejansko prišlo.

O dogodkih pred 25 leti Oman pojasnjuje, da so se voditelji takratnih alternativnih novih gibanj in strank že nekaj tednov pred 27. novembrom 1989 sestajali v prostorih takratne Zveze socialistične mladine Slovenije (ZSMS), med sestanki pa se je pojavil tudi predlog, da bi skupaj nastopili na volitvah. Vse, ki so se s tem strinjali, je Oman zato 27. novembra povabil k sebi domov, kjer so se še isti dan dogovorili, da bo do skupnega nastopa tudi dejansko prišlo.

Po Omanovih besedah je prvemu sestanku sledilo še več sestankov na njegovi domačiji, na katerih so se dogovarjali še o podrobnostih, kdaj je prišlo tudi do formalnega podpisa o ustanovitvi Demosa, pa se več ne spomni.


NSi je sicer marca 2012 predstavila dokument o sodelovanju, ki so ga 4. decembra 1989 podpisale Slovenska demokratična zveza, Slovenski krščanski demokrati in Socialdemokratska zveza Slovenije in ga je v svojem osebnem arhivu našel član NSi Anton Tomažič. Po prepričanju slednjega gre za dokument, s katerim je bil Demos tudi formalno ustanovljen. Oman v zvezi s temi navedbami in dokumentom pravi, da to "verjetno drži".

Po Omanovih besedah je bila najprej ideja, da bi na volitvah kot alternativa takratnemu nedemokratičnemu sistemu nastopila zgolj Slovenska demokratična zveza, ker pa so v tistem času nastale še nekatere nove stranke, "se je bilo smiselno dogovoriti o povezavi teh strank". Najprej je bil za predsednika Demosa predlagan Oman, ki pa je to, kot pravi, odklonil. Nato je predsednik postal Jože Pučnik.

Demos je na prvih demokratičnih volitvah leta 1990 zbral največ glasov in prevzel vodenje vlade. Pod njegovim vodstvom je bil nato izveden plebiscit in izpeljani vsi potrebni postopki za osamosvojitev od SFRJ.

Glede ustanovitve Demosa se sicer pojavlja več datumov: 27. november 1989, že omenjeni 4. december 1989 in januar 1990, ko so se Demosu pridružili Slovenska kmečka zveza in Zeleni Slovenije.

O ustanovitvi Demosa bodo v petek spregovorili tudi na t. i. evropskem večeru, ki ga v Ljubljani pripravljata evropski poslanec Milan Zver in Inštitut dr. Jožeta Pučnika.