nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Okrogla miza Zbora za republiko: Pravice sindikatov niso neomejene

Deli na:

Minister za delo Andrej Vizjak in predstavnik ZSSS Andrej Zorko sta se na okrogli mizi Zbora za republiko strinjala, da je socialni dialog zelo pomemben. Kot je dejal Zorko, se z njim postavlja temelje napredka in stabilnosti države. Nekdanji minister Andrej Umek pa je opozoril, da se morajo sindikati zavedati, da so njihove pravice omejene.  

Minister za delo, družino in socialne zadeve Vizjak je danes v Ljubljani opozoril, da je socialni dialog visoko na prioritetni lestvici vlade. V tej luči sta bila nedavno sprejeta rebalans letošnjega proračuna in zakon za uravnoteženje javnih financ po njegovih besedah velika preizkušnja, ki je uspela tudi zato, ker je bila vlada uspešna pri ustvarjanju zavedanja o tem, v kakšnem položaju je Slovenija, in ker je bila pri svojih rešitvah enotna.

Ob tem je spomnil, da sta oba policijska sindikata minuli teden v DZ vložila referendumsko pobudo o zakonu. Kot je dejal, upa na dogovor, saj se vlada boji zamika uveljavitve zakona na čas po 1. juliju. Tedaj namreč potečejo določene določbe, ki bi državi v primeru neuveljavitve varčevalnih ukrepov prinesle "stomilijonske stroške".

Izvršni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) za pravno področje in področje delovnih razmerij Zorko je poudaril, da je socialni dialog lahko kakovosten takrat, ko se socialni partnerji poslušajo. "Samo poslušanje pa je premalo. Treba je tudi poskušati razumeti argumente tistega, ki sodeluje na drugi strani dialoga," je izpostavil.

Po Zorkovih besedah je kakovost socialnega dialoga garancija za kompromis. Kompromis je tisti, ki državi zagotavlja socialni mir, ta pa je eden od temeljev razvoja družbe, napredka in stabilnosti države. Politična in socialna stabilnost na koncu predstavljata jamstvo, da bo šla država po poti gospodarskega razvoja, je menil.

"Vsak socialni sporazum bi se moral gibati v okviru realnih zmožnosti družbe," pa je zatrdil nekdanji minister in visokošolski učitelj Umek.


Razprava med socialnimi partnerji je po njegovih besedah zaželena, vendar pa se morajo sindikati zavedati omejitev, ki jih tudi zanje postavlja demokratična družbena ureditev. Umek je opozoril še na njihovo odgovornost, da uvidijo, da se je Slovenija v preteklosti zadolževala preko mere.

Beseda je tekla tudi o fiskalnemu pravilu in referendumski zakonodaji, pri čemer je Vizjak dejal, da se boji, da je zapis fiskalnega pravila v ustavo pokopan, da pa je že sama ratifikacija fiskalnega pakta v DZ verjetno močno sidro tudi za ustavno sodišče. Hkrati je izrazil pričakovanje glede uveljavitve omejitve razpisov referendumov, tako da teh na temo zakonov s področja javnih financ v prihodnje ne bi bilo več.

Zorko je na drugi strani menil, da so nekatere ideje, kot je uveljavitev kvoruma, ki za državnozborske volitve ne velja, vprašljive. Dodal je še, da sindikati v preteklosti niso predlagali veliko referendumov in da je lahko referendum posledica neuspešnosti socialnega dialoga.

Umek je na drugi strani spregovoril o evru, pri čemer je spomnil, da je Slovenija z vstopom v skupno monetarno unijo ogromno pridobila in da brez gospodarske integracije v Evropi kot samostojna država ne more eksistirati. "Če je nekdo proti uravnoteženemu proračunu, mora razumeti, da je odgovoren tudi za vse posledice, ki jih neuravnotežen proračun prinaša," je dejal in pri tem omenil izstop iz evrskega območja.

Vizjak je danes sicer menil, da je stabilizacija javnih financ nujna, da pa ni zadosten pogoj za spopad s krizo, tako da bo treba zdaj narediti tudi korake v smer spodbujanja gospodarske aktivnosti. Zorko je izrazil upanje, da bodo socialni partnerji o ukrepih za oživitev gospodarstva lahko razpravljali čim prej.