Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ogrožanje vrednot

Deli na:

Na Otočcu je včeraj potekala seja sveta SDS, na kateri so njeni člani razpravljali o trenutnem gospodarskem in političnem stanju v Sloveniji oziroma o političnih razmerah med kongresoma stranke. Poleg gospodarske krize smo v Sloveniji priča ogrožanju temeljnih ustavnih vrednot, na podlagi katerih je nastala, je povedal predsednik SDS Janez Janša.

Na Otočcu je včeraj potekala seja sveta SDS, na kateri so njeni člani razpravljali o trenutnem gospodarskem in političnem stanju v Sloveniji oziroma o političnih razmerah med kongresoma stranke. Poleg gospodarske krize smo v Sloveniji priča ogrožanju temeljnih ustavnih vrednot, na podlagi katerih je nastala, je povedal predsednik SDS Janez Janša.

Po njegovih besedah je svet stranke v razpravi ugotovil, da so se gospodarske in politične razmere v državi v zadnjih mesecih precej spremenile, krizi na gospodarskem področju pa so se pridružili trije sklopi problemov.

Poleg tega, da je zaradi gospodarske krize ogrožena blaginja Slovenije v prihodnjih letih, so priča tudi ogrožanju temeljnih ustavnih vrednot, na podlagi katerih je nastala Slovenija, je pojasnil.

Zadnji tak eklatanten izraz ogrožanja je bila podelitev državnega odlikovanja s strani predsednika države, ki bi moral ščititi človekove pravice, Tomažu Ertlu, ki je simbol kršenja človekovih pravic v času osamosvajanja in demokratizacije Slovenije, je opozoril.

Zaradi podpisa arbitražnega sporazuma s sosednjo Hrvaško je ogrožen tudi pomorski status slovenske države, tako Janša, zaradi naštetega pa so v razpravi ugotovili, da je stanje bolj kompleksno, kot je bilo septembra, zato izvršilni odbor poslanski skupini SDS še ni predlagal vložitve interpelacije, kot so govorili na septembrski seji sveta SDS, je dejal.

Zaradi kompleksnosti razmer bodo zadeve še naprej spremljali, v državnem zboru pa bodo o vseh naštetih problemih sprožili razprave, s katerimi se bodo odločno zoperstavili omenjenim grožnjam, je poudaril.

Glede grožnje ogrožanja temeljnih ustavnih vrednot bo verjetno svet sprejel posebno izjavo, je nadaljeval, o morebitnem sodelovanju s koalicijo pa je dejal, da je v četrtek na vrhu slovenskega gospodarstva zelo jasno povedal, da je poslanska skupina SDS v državnem zboru podprla vse vladne proti krizne ukrepe, medtem ko je vladna koalicija zavrnila vse predloge, ki jih je dala SDS.

Po Janševi sodbi si partnerstva na tak način ni mogoče predstavljati, je pa SDS še vedno pripravljena usklajevati in skupaj pripravljati protikrizne ukrepe, problem je le v tem, da po njegovi oceni kakšnih posebnih vladnih predlogov ni.

Svet SDS je bil tudi pesimističen glede vladinih napovedi za prihodnje leto, saj je predsednik vlade Borut Pahor napovedal pičlo gospodarsko rast, njegova napoved pa je nižja od napovedi evropske komisije, ki je po Janši že tako nizka.

"Preprosto rečeno to pomeni, da v sobi, kjer je temperatura padla na minus osem stopinj, za naslednje leto napovedujejo minus sedem stopinj, to se pravi le eno odstotno točko več, kar pomeni, da bo še vedno izjemno mrzlo in bolj mrzlo, kot bi bilo potrebno," je karikiral.

Še bolj negativno po njegovi oceni odmeva napoved predsednika vlade, da bo vlada štela za uspeh, če bo naslednje leto brezposelnost povečana za 25.000, kar se bo, kot je dejal, zgodilo samo po sebi in za kaj takega vlade ne potrebujejo.

Samo nova delovna mesta lahko pripeljejo Slovenijo iz krize, da pa jih bodo lahko v podjetjih, kjer še imajo nekaj manevrskega prostora lahko ustvarili, tako Janša, pa morajo država in sindikati z večjo fleksibilnostjo njihovih voditeljev pri drugem delu reforme delovne zakonodaje narediti svoje.

"Bistveno bolje je imeti na razpolago večje število bolje plačanih delovnih mest kot pa do konca, do stečaja, branjena slabo plačana delovna mesta. Ta dilema se v Sloveniji že nekaj časa razpleta in zapleta, v teh časih pa je napočil trenutek, ko bi lahko z nekimi intenzivnim dialogom tukaj prišli do stične točke," je poudaril Janša.

Možnosti so tudi za nov socialni sporazum, je povedal in dodal, da naj se vlada, namesto da govori o novih abstraktnih strategijah in dokumentih, konkretno loti novega socialnega sporazuma, kjer bodo te stvari črno na belem zapisane.

Janša je tudi opozoril, da je strokovni svet SDS na seji v torek sklenil, da v kolikor vlada do sredine januarja ne bo predlagala tistih ukrepov za razbremenitev gospodarstva, ki so povsem očitni in jih zahtevata tako obrtna kot gospodarska zbornica ter velik del strokovne javnosti, bo ta predlog pripravil strokovni svet SDS, njihova poslanska skupina pa jih bo vložila v postopek, je napovedal.